СЗО: Пандемията може да бъде овладяна за няколко години

4494
СЗО: Пандемията може да бъде овладяна за няколко години
Снимка: iStock

СЗО не знае кога ще приключи пандемията, предизвикана от новия коронавирус, но предполага, че за няколко години човечеството ще успее да постави под контрол болестта. В това уверяват от пресслужбата на Световната здравна организация (СЗО), коментирайки пред ТАСС, шестте месеца от началото на коронавирусната инфекция в света. 

СЗО определя като пандемия разпространението на ново заболяване в световен мащаб. До 11 март 2020 г. организацията оценяваше избухването на заразата като епидемия с многочислени последици.  Същевременно още на 30 януари, заради новия коронавирус, СЗО обяви  режим на глобални извънредни ситуации, който продължава да действа.

"Засега не знаем кога ще завърши пандемията, но считаме за възможно, че при наличие на глобални усилия и прилагане на съвременни технологии, тази пандемия може да бъде поставена под контрол в рамките на няколко години", заявяват от пресслужбата на СЗО.  Страните трябва да се съсредоточат върху четири приоритета: предотвратяване на интервенции, които биха могли да причинят разпространение на инфекцията;  създаване на среда, в която населението да може да се защити; поддържане на основните здравни услуги и защита на уязвимите групи, включително възрастните хора и хората с влошено здраве, препоръчва СЗО.

Коронавирусът не е станал по-заразен

СЗО счита, че за времето на пандемията, коронавирусът не е станал по-заразен. В отговор на въпрос от кореспондент на ТАСС, организацията обяснява: "Човешките вируси могат да еволюират, ставайки повече или по-малко патогенни. Съдейки по днешните доказателства от проучването на 80 000 геномни последователности, които са обществено достъпни, способността на вируса да се разпространява и тежестта на COVID-19 не се е променила".

При това неговият индекс на възпроизводство (средния брой хора, заразени от един заболял) превишава 2, което означава, че коронавирусът "има епидемичния потенциал да се разпространи, ако му се позволи да го направи", отбелязва още СЗО.

СЗО не е оптимистична за масова ваксинация срещу COVID-19 до средата на 2021 г.

Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че не очаква масово ваксиниране срещу новия коронавирус до средата на следващата годин...

При повечето от заразените досега се проявяват слаби симптоми, а при 20% - по-сериозни. СЗО "провежда постоянен мониторинг на вируса за всякакви значителни промени".

СЗО посочва още, че макар SARS-CoV2 все още да се явява нов вирус, за него вече е известно много и тази информация може да се използва за ефективно реагиране на пандемията.

Приносът на Русия в борбата с пандемията

В отговор на кореспондента на ТАСС за приноса на руските специалисти в борбата с пандемията, от СЗО заявяват, че приветстват всички разработки на ваксини.

"Ние сме много окуражени от факта, че повече от 30 кндидат-ваксини са на различни стадии на клинични изпитвания, включително руската "Спутник V", заявяват от СЗО.

СЗО предупреди страните да не си въобразяват, че епидемията от COVID-19 е свършила

Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус отправи предупреждения срещу прибързаното премахване н...

СЗО публикува критериите, на които трябва да отговаря ваксината. Те предвиждат ефективност от поне 50% за предотвратяване на инфектиране, както и безопасност.

„Започнахме дискусии с руските власти, за да научим повече за тази кандидат–ваксина“, информира СЗО. Както разбираме, "Спутник V" е готова за начало на третата фаза на клинични изпитвания. Всяка страна е суверенна и има право да избира инструменти и продукция, която по нейно мнение най-много подхожда за нейното население. Същевременно, този избор трябва да се основава на най-високи научни и етични стандарти", предаде още ТАСС.

В СЗО е разработено ръководство, отнасящо се до "изключителното разрешение за прилагане на ваксини и друга продукция в извънредни ситуации". Даже ако страните разрешат прилагане на ваксини в извънредни условия, те са длъжни да събират детайлна информация за ефективността и безопасността според резултатите от имунизацията", напомнят от СЗО.

На 11 август Русия първа регистрира ваксина срещу коронавируса, която получи наименованието  "Спутник V". Препаратът е разработен от Националния изследователски център по епидемиология и микробиология. Той е основан на платформа, на която са създадени редица ваксини. Според руското здравно министерство, опитът от прилагането на подобни препарати показва, че те са способни да дават дълготраен имунитет- до 2 години.

Огнището на коронавирусната инфекция беше  установено в края на 2019 г. в централен Китай. Заразата се разпространи в повечето страни, като на 11 март беше призната от СЗО за пандемия. По данни на организацията, на 10 септември 2020 г. в света от коронавирус са се заразили 27 738 179 човека, а починалите са 899 916.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване