Турският посланик: Нашата цел е колкото се може да снижим кривата, правим все повече тестове

1422
Турският посланик: Нашата цел е колкото се може да снижим кривата, правим все повече тестове
Снимка: Getty Images/Guliver

„Всички знаем, че най-важният фактор в борбата с епидемията е предотвратяването на контактите на хората, социалната дистанцията. Разбираме, че трябва да спазваме тези мерки, за да опазим близките и любимите си хора, но сякаш сме затруднени да ги приложим наистина“. Това заяви за предаването „Плюс Минус“ по Нова телевизия посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок. „Един вирус, едно заболяване, което мислим, че е останало столетия назад в миналото, в историята, успя да повлияе на целия свят в момент, в който той се кани да колонизира Марс", допълни тя.

"Всяка страна се опитва да преодолее кризата, с оглед на специфичните условия, в които е поставена. Турция имаше шанс, защото епидемията пристигна по-късно в страната. Първият установен случай беше оповестен на 11 март. Нашата цел към момента е колкото се може да снижим кривата на развитие на болестта. Турското правителство не предприе такива принудителни мерки като извънредно положение и карантина, защото нашата цел е да осигурим участието на самите граждани в борбата с епидемията, така че те доброволно да вземат необходимите мерки", заяви още турският посланик.

Ердоган под все по-силен натиск за налагане на пълна карантина в страната

Президентът Реджеп Тайип Ердоган е под все по-голям натиск да обяви пълна карантина в страната, защото случаите на коронавирус в страна...

Посланик Айлин Секизкьок съобщи, че до вчера са извършени общо 100 000 теста, като средно по 15 000 се правят седмично. „Следващата седмица броят им ще достигне 35 000. Смятам, че това не са малък брой тестове. Искам да кажа, че има нарастване на установените случай, което е свързано с нарастване на броя на тестуваните лица. Увеличаването на тестовете е нещо, на което министерство на здравеопазването много държи и се надяваме така да овладеем епидемията", добави тя, като уточни, че дори при пик на епидемията в Турция предвиждат едва 60% от отделенията по реанимация да бъдат използвани.

Секизкьок обясни, че България и Турция осъзнато са направили избора да бъдат солидарни и да поддържат активна връзка между институциите си. Усилията на двете държави не са само в сферата на здравеопазването, а и в още три услуги. Турският посланик припомни, че премиерът Борисов посети южната ни съседка, а след визитата му от турска страна незабавно са изпратили предпазни маски. Друго измерение на сътрудничество между двете държави е връщането на чужди граждани в родината им. Тя увери, че затрудненото движение на товарни камиони през българо-турската граница ще се възстанови.

"В последните дни имаше затруднение. Беше се създала опашка, достигаща 50 километра от българска страна. Тогава институциите се задействаха незабавно и успяхме да направим нещо, което при нормални условия е трудно постижимо.  В рамките на ден беше осигурено преминаването на 1200 тира, което е сериозно постижение", допълни Секизкьок.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване