В ГЕРБ вече говорят за опрощаване на здравни осигуровки

48325
В ГЕРБ вече говорят за опрощаване на здравни осигуровки
Снимка: БГНЕС

След като здравният министър Петър Москов упорито говореше за драстично увеличение на сумата, срещу която здравно неосигурени българи да се връщат в системата, сега управляващите минаха в другата крайност. Депутатът на ГЕРБ и шеф на здравната комисия ген. Стоян Тонев предлага амнистия за здравните дългове на бедните българи. "Идеята на ГЕРБ е да има амнистия за определени групи според дохода", обяснява Тонев пред "Стандарт". Според него темата ще се обсъжда през януари.

Тонев казва още, че системата ще разчита на 300 хил. българи, които работят в чужбина и нямат осигуровки нито там, нито тук. За длъжниците с по-високи доходи се обсъжда идея за увеличение на сумата за връщане в системата при липса на здравни осигуровки. Сега тя е около 700 лв., а предложението на Висшия медицински съвет към МЗ е от април да стане 2000 лв. Друго предложение пък предвижда услугите на здравната каса да се разделят на три - спешен, базов и допълнителен, като хората без осигуровки ще получават само спешен пакет.

Въпросът не е обсъждан детайлно в коалицията. Пред "Сега" представителят на Патриотичния фронт в здравната комисия Султанка Петрова заяви, че трябва да има някакво опрощение. Според нея обсъжданата глоба за липса на здравно осигуряване е много висока.

Депутатът от Реформаторския блок Димитър Шишков обаче е на различна позиция. "Неплащането на здравни осигуровки задължително трябва да се криминализира. За да получават здравеопазване, хората трябва да си плащат данъците. Няма друг начин да се напълни хазната" каза пред "Сега" той. Криминализирането е вече факт - беше прието с закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, но то касае работодатели, укриващи умишлено осигуровки в големи размери.

Според Шишков големият проблем е в предприятията, които не осигуряват служителите си или ако го правят, то е на минимална заплата. Колкото до хората, които не са си плащали осигуровките, защото имат ниски доходи, той заяви, че е трябвало да мислят по-рано, като например да се обадят в социалните служби.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com