Водещ инфекционист: Лекарство срещу КОВИД ще победи вируса, не ваксина

5982
Водещ инфекционист: Лекарство срещу КОВИД ще победи вируса, не ваксина
Снимка: iStock

Един от големите проблеми пред науката е да се открие достатъчно ефективно лекарство срещу коронавируса. Когато това се случи, тогава ще победим COVID-19, не когато имаме ваксини или дори моноклонални антитела. Това заяви проф. Георги Попов, един от най-изтъкнатите инфекционисти в България, дългогодишен кадър на Военно-медицинската академия, в момента част от екипа на УМБАЛ и ДКЦ "Софиямед" пред БНР.

"Ваксините, макар че показаха, че не предпазват на 100%, все пак са вариант като защита. Но моето мнение е, че ваксината трябва да ни предпази от заболяване - такава ваксина за съжаление няма в момента. Тези, които се намират на пазара, се компрометираха", коментира професорът.

Според него това е така, защото наличните в света ваксини не са дългосрочни. Наличните в България са създадени срещу Уханския вариант и последващите варианти. Знаем, че има създадена нова ваксина на Moderna и Pfizer срещу Омикрон, но тя все още не е достигнала в България, каза още той.

Данни от Израел: Четвърта доза не е достатъчно добра за защита от зараза с Омикрон

Четвъртите дози от ваксините Pfizer и Moderna срещу Ковид са само "частично" ефективни срещу щама Омикрон, показват данни от Израел. Е...

Многото бустерни дози не са решение на проблема. След третата доза изглежда има спадане на имунитета или дори след двете дози. Въпреки това проф. Попов категорично препоръчва хората с две дози да си направят и трета, защото на този етап с Омикрон това има смисъл.

Проф. Попов обясни, че на този етап има 4 основни ваксини в света: Протеиновите ваксини са добри, иРНК ваксините на Moderna и Pfizer са създадени не точно срещу коронавируса, а са разработени доста преди това (бел. ред. - проф. Петров има предвид като технология, а не конкретните ваксини), но също вършат страхотна работа. Третите са ваксините на база на векторни носители като руските "Спутник" и тази на AstraZeneca, както и на Janssen. На четвърто място класическите цялостни ваксини, които според проф. Попов са най-добрите като концепция. Такива са създадените в Китай от Sinopharm и Sinovac ***  - според проф. Попов и при тях вирусът пробива, но според негови разговори с негови колеги от Сърбия изглежда по-рядко. "Сега излезе ваксина на фирмата "Валнева" (протеинова) – тя още няма име. Това ще е цялостна ваксина – ЕМА вече я е одобрила и съвсем скоро ще е и у нас. Съветвам населението да се насочи към нея – това е чистата, класическа ваксина, създадена от науката още преди 100 години."

Като цяло проф. Попов се надява в скоро време да бъдат създадени друг тип ваксини, по класическия метод - дълготрайни ваксини, мултифакторни, които с една инжекция да ни пазят изцяло от настоящите и бъдещите варианти на коронавируса.

*** Китайските ваксини, за които проф. Попов говори, са създадени на база "деактивиран" вирус - такъв, който няма да те зарази. Идеята е ваксината да действа срещу повече от един протеин на вируса. Поне засега обаче резултатите на китайските ваксини не са драстично по-добри, отколкото на другите по официални проучвания.

Омикрон вълната

Бил Гейтс: След Омикрон коронавирусът ще отслабне

Основателят на Microsoft и милиардер Бил Гейтс вярва, че броят на коронавирусните инфекции в страните ще намалее след вълната от Омикро...

Проф. Попов обясни, че вариантът Омикрон се разпространява феноменално бързо и вече от близо месец е в България. За съжаление се очакват още рекорди на дневна база, посочи той. Въпреки това по думите му засега се справяме като диагностика, клинично проследяване и лечение. В момента навлизаме в петата вълна, още неизлязли от четвъртата, която тръгна да намалява в края на декември, посочи още специалистът. "Омикрон ни свари в периода на низходящото развитие на четвъртата вълна. Моите очаквания са в първата десетдневка - средата на февруари да достигнем пика, когато ще има свръх много заболели."

Имайки предвид бурния начин на разпространение на варианта Омикрон, може да се достигне и до над 30 000 заразени на ден, смята професорът. Тези бройки може би дори вече са достигнати, тъй като има огромна скрита заболеваемост - най-малко четири пъти по-голяма от официалните данни.

Въпреки това специалистът призова това да не създава излишна паника у хората. Ежедневното облъчване с цифри на заболели и починали поражда у хората постоянно напрежение и депресия, което не бива да се подклажда и поддържа по никакъв начин, коментира той.

Заболяването е стръмно покачващо се, но лечимо. Делта вариантът е почти претопен от Омикрон, като категорично има разлики в протичането и лечението на двата варианта на SARS-CoV-2, добави проф. Попов. Той обясни, че в "Софиямед" се прави PCR изследване, което показва от кой вариант е болен пациентът, за да се определи точно неговото лечение и прогнозата за протичане на заболяването.

Лечение и лекарства

Нови ваксини срещу КОВИД - производителите изглежда не бързат, защото не могат да догонят вируса

Всички ваксини срещу Ковид, които се поставят на хората в света, споделят една съществена характеристика: те са създадени да предпазват...

Сред най-ефективните медикаменти за лечение на Covid-19 са моноклоналните антитела, ремдесивир - в началото на болестта и при съответните показания за болния - най-вече при тези с придружаващи заболявания, каза още той. При Делта варианта, за разлика от Омикрон, много успешно за лечение се прилагат моноклоналните антитела. В „Софиямед“ с огромен успех това вече се извършва амбулаторно за пациентите като не се налага те да остават за болнично лечение. "Вече около 30 такива пациенти успешно са излекувани в доболнични условия", добави той.

"Нещо, което се прави в малко други болници в София. Колеги от провинцията казват, че имат медикаментите, но не могат да ги приложат, защото не знаят как. Но лечението с моноклонални антитела действа, те блокират вируса и терапията после е по-лека", допълни проф. Георги Попов.

Трудността при моноклоналните тела е, че те са за болни с лека и среднотежка форма и трябва да се употребяват в първите седем дни. Порочният кръг е, че тези леко болни не трябва да стигат до болница, но въпреки това лечението е нужно да се прилага под лекарско наблюдение. В "Софиямед" болният остава в болницата само около час колкото трае вливането на медикамента, който блокира вируса.

"В България в рамките на общата доставка за страните членки на ЕС са доставени около 50 хиляди опаковки от двете нови лекарства срещу коронавируса - на Pfizer и на Merck, но очакваме в най-кратки срокове да се изработи единен национален протокол за тяхното прилагане. Те са скъпи и не могат да се прилагат индивидуално, въпреки че са за перорално лечение в домашна обстановка, посочи той. Затова те вероятно ще се разпространяват чрез РЗИ като доболничната помощ ще преценява на кого да се дават, но цената е от порядъка на около 700 евро за един курс на лечение, което обикновените граждани не могат да си позволят. Вероятно държавата на този етап ще го разпространява безплатно, като в бъдеще ще могат да се изписват и от личните лекари за определен тип пациенти - които не са кислородно зависими и сатурацията им е над 90-93% и могат да се лекуват вкъщи, но от друга страна са с хронични придружаващи заболявания.

Антигенните тестове за Омикрон дават доста погрешна информация, предупреди специалистът. Ученическите тестове са още по-малко точни според него.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване