Връщат ваксините към Министерство на здравеопазването

28744
Връщат ваксините към Министерство на здравеопазването

Тези дни се водят разговори плащането на задължителните ваксини да бъде върнато като дейност към Министерство на здравеопазването. Това съобщи министърът на здравеопазването Таня Андреева на заседанието на здравната комисия, предаде БГНЕС.

"В последната година финансирането на тази дейност бе прехвърлена към НЗОК. Моето разбиране е, че това е държавна политика", коментира д-р Андреева.

В бюджета на НЗОК са предвидени и 10 млн. лева за дейностите за асистирана репродукция, които са започнали през 2013 г. От 2014 г. финансирането на тази дейност отново преминава в МЗ.

С 10 гласа "за", 4 "против" и трима "въздържали" се депутатите от здравната комисия приеха на първо четене Законопроекта за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2014 г., съобщи пресцентърът на НС.

Това е бюджет, съобразен с възможностите на бюджетната макрорамка, каза управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова.

През 2014 година НЗОК ще разполага с 2, 823 110 милиарда лева, от които 2, 472 462 милиарда лева са за здравноосигурителни плащания.

За болнична медицинска помощ в бюджета са предвидени 988 128 000 лева, за лекарствени продукти – 556 000 000 лева, в т. ч. лекарствени продукти и диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение в размер на 527 000 000 лева. За лекарствена терапия при злокачествени заболявания са предвидени 145 000 000 лева.

Предвидените средства за плащания от трансфери от Министерството на здравеопазването са общо в размер на 13 400 000 лева. Те са предназначени за дейности по амбулаторно проследяване на болни с психични заболявания и на болни с кожно-венерически заболявания, както и за интензивно лечение. В тези средства е включена и сумата за доплащане на частта от потребителската такса, която е разлика над 1 лев за пенсионерите.

Предвидени са и 104 834 000 лева за други здравноосигурителни плащания.

Председателят на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов изрази подкрепа за намерението ваксините да се финансират от министерството. Председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Борислав Миланов пък поиска повече пари за дентално обслужване, защото в проектобюджета на касата догодина ще се паднат по 1,27 лв. на всеки българин за лечение на зъбите.

Депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов изрази опасения, че намаляването на потребителската такса ще рефлектира върху джипитата.

Този бюджет задълбочава проблемите най-вече в болничната помощ, бе мнението на д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ, която не подкрепи проектобюджета на НЗОК.

Депутатите гласуваха и Законопроект за държавния бюджет на Република България за 2014 г. с 10 гласа "за", 5 – "против" и 2 "въздържал се".

В него са заложени разходи на министерство на здравеопазването в размер на 359 082 000 лева. За увеличение на заплатите в спешната помощ са предвидени 7 252 000 лева, което е с 10 % повече от миналата година, а за персонала в психиатричната помощ – 2 321 000 лева. 6 милиона лева са заделени целево за общинските болници в рискови и трудно достъпни райони, а 5 милиона лева - за капиталови разходи.

Д-р Кирил Добрев от ГЕРБ определи последната сума като недостатъчна, тъй като много от болниците се нуждаят от спешен ремонт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com