Забраняват паралелния износ на лекарства

18345
Забраняват паралелния износ на лекарства
Снимка: БГНЕС

Паралелният износ на лекарства от България ще бъде забранен, ако се окаже, че има дефицит. Забраната ще се предприема, за да се осигурят медикаменти първо за българските болни. Тази промяна в Закона за лекарствените продукти в хуманитарната медицина обмислят в Министерството на здравеопазването, съобщиха експерти, цитирани от в. "Монитор".

Предвижда се проектът да бъде готов до месец. Миналата година с промени в законодателството Народното събрание наложи ограничения на паралелния експорт при опасност някои медикаменти да изчезнат от пазара, но Конституционният съд отмени приетите текстове в края на януари. Паралелен износ се прави от дистрибуторите, които закупуват лекарствените продукти от производителите, но вместо да ги пуснат в аптечната мрежа за свободна продажба или по линия на здравната каса, ги препакетират и ги изнасят в трети страни. От това те печелят до три пъти повече от цената, на която са ги купили, тъй като референтните цени на илачите у нас са най-ниските в Европейския съюз, поясниха от фармацевтичния бранш.

Скъпоструващи лекарства изчезнаха от аптеките заради паралелен износ

Няколко вида скъпоструващи лекарства са изчезнали от аптечната мрежа заради паралелен износ. Сигналът дойде от Федерация Български паци...

Междувременно стана ясно, че разходите на Националната здравноосигурителна каса за медикаменти бележат 97, 95% ръст за пет години. Данните са посочени в касовото изпълнение на бюджета на финансовата институция за петгодишния период. Същевременно плащанията за онкологични медикаменти са нараснали почти двойно само за периода 2012 - 2014 г. (от 116 261 062 на 220 701 921 лева). От 2009 до 2014 г. плащанията за болниците са скочили със 72,6 на сто, като увеличението на разходите само по клинични пътеки е в размер на 54,73% (от 933 789 173 на 1 444 914 586 лева). В разходите за лечебните заведения влизат и тези за медицински изделия. За пет години увеличението при тях е с 93,38 процента.

Въпреки увеличаването на парите за здравноосигурителни плащания с 87,09% (от 1,695 млрд. през 2009 г. до 3,171 млрд. лв. през 2014 г.), увеличението им за медико-диагностични дейности е едва с 22,37%, за първична извънболнична помощ е с 44,45%, а за специализирана извънболнична помощ - с 48,40 на сто. Средствата за дентална помощ пък се увеличават с 47,07 процента. Така се оказва, че нарастването на средствата за лекарства през последните пет години държи абсолютно първенство в разходите на здравната каса. Въпреки това и тази година в методиката за плащане на НЗОК бяха заложени рестрикции специално за болничната помощ под формата на фиксирани бюджети и изплащане на до 95% от средствата, изразходвани от лечебните заведения през 2014 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com