Започва проучване дали новият щам на коронавируса е вече в България

2596
Започва проучване дали новият щам на коронавируса е вече в България
Снимка: iStock/Guliver

Започват проучвания дали новият щам на COVID-19 се разпространява и у нас. Вирусът ще се изолира от пациенти от различни части в страната, за да се провери дали циркулира и тук. Вече е сформиран екип от експерти на Националния център по заразни и паразитни болести, който ще анализира взетите проби от пациенти в България, съобщава БТВ.

Вирусът е характерен със шипче на повърхността си или т.нар. "спайк протеин", който разпознава рецептора върху повърхността на клетката. Това помага да влезе в нея и да я инфектира. Установените мутации са именно в тази част на вируса - т.е. по "спайк протеина". Проблемът е в това, че нашият имунен отговор също е насочен към тази част на вируса, както и ваксините, тоест създаваме имунитет към нещо, което се променя. До момента са установени хиляди други мутациите на коронавируса, като огромната част са неутрални и не се отразяват на поведението на самия вирус.

Проф. Радка Аргирова: Това не е нов щам, на него се дължи заболеваемостта сега у нас и в Европа

"Това изобщо не е нов щам, той е описан в медицинската литература още в края на месец март", обясни пред БНР проф. Радка Аргирова ...

От данните, които са публикувани във Великобритания, става ясно, че там над 1100 души са били заразени с този вирусен вариант, предимно  на възраст под 60 години. Първият случай е от септември. Учените обвързват възникналия в последствие скок в заболеваемостта там именно с новия вирусен вариант, т.е. допускат, че се предава по-лесно, което е и основното притеснение към момента. Засега е ясно, че новият вирусен вариант вероятно се разпространява по-лесно. Няма данни той да води до по-тежко протичане на заболяването или до по-висока смъртност. Мутациите все пак са част от живота на вирусите, обясняват специалистите, и съвсем не е задължително до оказват значимо влияние.

„До момента има множеството мутации, установени при коронавируса - те са над 12 хиляди мутации, реално не е установено, че оказват влияние върху тежестта на заболяването, дори е доказан щам в Сингапур, при който дадена мутация е довела до по-леко протичане на заболяването", заяви доц. Нина Янчева, ръководител катедра по инфекциозни болести в Медицински университет – София.

Във Великобритания събирането на данни и анализирането им продължава. Едно е сигурно - предпазването от него става по същия начин - маска, дистанция и миене на ръце. В България също започват проучвания - вирусът ще се изолира от пациенти от различни части в страната, за да се провери дали циркулира и тук. "Имаме намерение през януари да направим изследване, с което ще направим целогеномно секвениране на проби, подбрани от различни части на страната и от различно време", каза доц. Ивайло Алексиев от Националния център по заразни и паразитни болести. До момента у нас са установени множество мутации на вируса, вероятно внесени от различни части на света по различно време.

Новият вариант повдигна и въпросът дали той ще компрометира ефективността на първите ваксини срещу COVID-19. "Към момента поне данните на водещи учени от света показват, че не би трябвало да се очаква влошаване на ефекта, той е забележително висок – над 90%", обясни доц. Борислав Борисов, председател на УС на Българската асоциация по клинични проучвания. PCR тестовете улавят вируса по принцип, но с бърза адаптация, ако се налага,  ще могат да покажат и дали е новия щам.

Доцент Чорбанов: Не знаем дали е нов щам - нов щам значи нова болест

Със сигурност говорим за по-голяма адаптация на вируса, но не и за по-голяма смъртност. Така доц. Андрей Чорбанов коментира паниката ок...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване