18-годишно момиче живее 12 години с ХИВ без лекарства

12647
18-годишно момиче живее 12 години с ХИВ без лекарства

Първият в историята случай на дълготрайна ремисия без лечение на пациент с вроден ХИВ е регистриран във Франция. Уникалността на случая се заключава в това, че момичето вече 12 години не приема лекарствени препарати.

В изследването, проведено от частния научен институт "Пастьор" в Париж, се казва, че дълготрайната ремисия е фиксирана у 18-годишно момиче с вроден ХИВ. Момичето не може да се смята за излекувано, но се чувства много добре след спирането на лечението, отбелязват лекарите.

2057 са регистрираните носители на ХИВ в България

Общият брой на регистрираните носители на ХИВ в страната е 2 057 лица. От началото на 2015 година към днешна дата са регистрирани нов...

"Можем да открием ХИВ в клетките, но не можем да открием репликация на вируса в плазмата – казва ръководителят на изследването д-р Асиер Саз-Сирион от института "Пастьор". – Все още не знаем защо това момиче е успяло да контролира инфекцията. Генетични особености не са установени."

Както се съобщава в доклада на медиците, върху развитието на заболяването е повлияло това, че е открито в ранен стадий и детето своевременно е получило необходимата помощ. Даденият случай "предполага, че дългосрочната ремисия след ранно лечение е възможна при деца, инфектирани с ХИВ".

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно