Палмовото масло влияе на мозъка също както наркотиците

14444
Палмовото масло влияе на мозъка също както наркотиците

Менюто с високо съдържание на наситени мазнини допринася за нарушената изработка на допамин в мозъка. Такъв ефект се наблюдава и при употребата на наркотици, изяснили са учени от Научноизследователския център при болницата на Монреалския университет (CRCHUM).

Стефани Фълан и колегите ѝ провели експеримент с мишки. Животните били разделени на три групи – първата била контролна. Двете други групи гризачи получавали храна със завишено количество на мазнини. Едната от тях – наситени мастни киселини (палмово масло), а другата – мононенаситени мастни киселини (зехтин).

ВАС отмени забраната за сирене от палмово масло

Съдът отмени забраната, въведена от ексминистъра Мирослав Найденов, на едно място да се произвежда сирене от мляко и сирене от палмово...

След серия поведенчески и биохимични тестове, чиито резултати са публикувани в сп. Neuropsychopharmacology, е установено, че при мишките, получавали храна с високо съдържание на палмово масло, се отбелязвало съществено снижение на чувствителността към допамин – невромедиатор, предизвикващ чувство на удоволствие.

Вследствие на това мозъкът на животното се стремял да компенсира недостига на допамин по друг начин – повишено количество на изяжданата храна. Този ефект е сравним с толерантността на мозъка към наркотици – човек е принуден постоянно да повишава дозата за получаване на същия ефект.

По такъв начин хората, употребяващи много мастни киселини в храната си, ще се стремят да компенсират снижената чувствителност към допамин с увеличаване на количеството мазна храна.

Основен недостатък на палмовото масло е високото съдържание на наситени мазнини. В палмовото масло почти не се съдържа линолова киселина (само 5%), а този показател се смята за един от най-важните при оценка на ползата от растителните масла.

Наситените мазнини не вредят на сърцето

След десетилетия в описание на вредата от нездравословни мазнини, учените не са открили никакви доказателства за връзката им със сърдеч...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно