Археолози откриха римските стени на Нарбон

12222
Археолози откриха римските стени на Нарбон
Снимка: Zunkir / CC BY-SA 4.0

Изследователи от френския Национален институт за консервационни археологически изследвания (Inrap) провели разкопки в историческия център на Нарбон в Южна Франция. Районът датира от римския период: през II в. пр.н.е. там е основан Нарбо Марциус – първата римска колония извън Апенинския полуостров.

ОЩЕ: Откриха подземна крепост от времето на въстанието на юдеите срещу Рим в Галилея (ВИДЕО)

В края на II в. пр.н.е. римският военачалник Гней Домиций Ахенобарб заедно с Квинт Фабий Максим Алоброгик разбиват племената арверни и алоброги и завладяват цяла Южна Галия, а през 118 г. пр.н.е. основават Колонията Нарбо Марциус. Гней Домиций, като проконсул на Галия, решава да устрои своята провинция, наречена Нарбонска Галия, по римски образец. По-късно това ще стане норма за завоюваните земи.

Той строи първия римски път в Галия – Виа Домиция (Via Domitia), който минава от Испания за Италия. Вторият път е Виа Аквитания (Via Aquitania), той се простира от Нарбо Марциус през провинция Аквитания до Атлантическия океан. По това време градът е разположен в устието на река Од, което го прави стратегически кръстопът за търговия, земеделие, пътешествия и римска военна експанзия.

Останки от градската стена на Нарбо Марциус. Снимка: Flore Giraud, Inrap

За значението на Нарбо Марциус може да се съди от речта на Марк Тулий Цицерон. През 69 г. пр.н.е. галските племена обвиняват владетеля на Нарбонска Галия в потисничество. Цицерон защитава бившия претор и в речта си описва Нарбо Марциус като „колония от граждани, която стои като наблюдателна кула и крепост на римския народ и като защитна бариера срещу тези племена“.

След такива думи може да се очаква, че градът е бил голяма крепост, но досега не са били откривани следи от римски защитни структури в района на Нарбон. Учените предлагат няколко обяснения защо древният римски град не е имал стени.

Според една от хипотезите Нарбо Марциус винаги е разполагал с голям брой воини, способни да потушат бунта на галските племена. Например през 46 – 45 г. пр.н.е. по заповед на Юлий Цезар там е разположен X легион (Legio X Equestris). В историческата литература Нарбо Марциус обикновено се нарича открит търговски град.

Районът на Нарбон, където в момента се провеждат разкопки, се намира в покрайнините на древния град. Построен е около 50 г. сл.н.е. за съхранение на стоки и след това е преустройван няколко пъти (от средата на I век до III век, след това – след период на запустяване – през IV и V век). Археолозите са открили там няколко склада, три улици, алея и система от пресичащи се канали, по които са се отвеждали дъждовните и отпадните води.

Един от складовете имал необичайна структура: първият етаж, използван за склад, бил снабден с техническо подземие с дренажна функция, направено от използвани амфори. Последният етаж е служил или за дом, или за офис – доста красив, с бетонни подове, украсени с мозайки и кирпичени стени. Този склад силно е пострадал от пожар.

По стените на помещенията, разположени над складовете, са запазени фрагменти от рисунки. Снимка: Flore Giraud, Inrap

Малко по-нататък се намирал втори склад, който очевидно е бил разрушен в резултат на същото събитие, но, подобно на първия, по-късно е бил възстановен. Една от стаите на сградата с добре запазени стени е украсена с изрисувана мазилка. Шарката имитира мраморни плочи, а таванът е украсен с преплитащи се растителни мотиви на бял фон.

ОЩЕ: Археолози опитаха мириса и вкуса на древно римско вино

Но най-интересната находка е част от крепостната стена с дължина малко повече от 30 метра. От едната страна част стената е свързана с кръгла каменна кула. Кулата е построена по необичаен начин: основата на кръглата част на зданието е вградена в квадратна основа. Това вероятно е направено, за да се придаде допълнителна стабилност на масивните стени.

Дебелината на стената и начинът на изграждане са същите като в римските крепости в Лион и Отюн. Все още няма окончателна датировка, но френските археолози смятат, че крепостта е построена още през I век сл.н.е., по време на разцвета на империята.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com