Човекът иска да завладее Космоса, но сексът там е тема табу. Защо?

18838
Човекът иска да завладее Космоса, но сексът там е тема табу. Защо?
Снимка: Getty Images

Човечеството иска да завладее Вселената или най-малкото поне да колонизира Слънчевата система, но абсурдното е, че не мисли за едно от най-важните неща за поддържане на живота в Космоса - собственото си възпроизвеждане, както и интимните отношения там. За това предупреждава екип от канадски учени, съобщава порталът MIC.

В края на миналата година екип от петима канадски учени призова големите световни космически агенции да приемат нова научна дисциплина. Тази нова дисциплина, твърдят те, може да се окаже решаваща за успеха на планираните усилия за придвижване по-дълбоко в Космоса и потенциалното изграждане на човешки селища извън Земята. Те нарекоха тази нова област на изследване „космическа сексология“ - научното изследване на извънземната интимност и сексуалност.

Ракетите могат да ни отведат в Космоса. Но човешките отношения ще определят дали ще напреднем като космическа цивилизация или не, казват от екипа.

Ако някога наистина искаме да създадем извънземни селища, а хора като Илон Мъск се стремят да направят точно това до 2050 г., тогава имаме нужда от планове за управление на взаимоотношенията и възпроизводството ни в тези извънземни аванпостове, твърдят учените. Сексуалната интимност е жизненоважна за физическото и психическото здраве на повечето хора, така че астронавтите в многогодишните мисии трябва да поддържат някакъв сексуален живот, докато пребивават в Космоса. Знаем, че космическата среда може сериозно да изкриви много телесни процеси, следователно сексът и интимността в тези условия няма да бъдат като на Земята.

Мария Сантагуида, психолог от университета Конкордия и един от съавторите на предложението, отбелязва, че тя и нейните колеги не са първите, които подчертават важността на изучаването на секса в Космоса. Изследователи от различни дисциплини и континенти прокарват тази тема от поне 30 години. Въпреки това основните участници в изследването на Космоса досега са отхвърляли тези индивидуални призиви за действие, често дори подигравателно, като ирелевантни за тяхната работа. Привържениците на космическите секс изследвания приписват това на приоритизирането на други неотложни въпроси и на самите механизми за финансиране на повечето агенции. 

Всичко, което (не) знаем за секса в Космоса

От първите дни на човешкото изследване на Космоса в средата на XX век, ние разбрахме, че средата с ниска гравитация оказва голямо влияние върху почти всяка част от човешкото тяло - от съдовата система, през мускулната и скелетната сила, до хормоналния баланс. Хората в Космоса, без защитата на магнитното поле на Земята, са изложени на изключително високи нива на околна радиация, която може да наруши нашето тяло и ДНК с течение на времето, което потенциално води до редица състояния, вариращи от лъчева болест и рак до увреждане на нервната система.

Ранната космическа биология разбираемо постави фокуса си върху откриването на начини да се поддържат астронавтите живи в тази враждебна среда и съответно върху тяхното възстановяване при завръщането им на Земята. Освен това първите космически мисии бяха много кратки като обикновено само няколко души в малка метална капсула можеха да излязат в жестокия, неизвестен вакуум, така че логично нямаше въобще смисъл да се мисли за секс в тези условия.

Но през 80-те години на миналия век, след като бе създадена станция Мир - революционна космическа станция, която позволи на астронавтите да остават в Космоса месеци наред, различни изследователи започнаха да изразяват опасения относно ефектите от дългите пътувания в Космоса върху сексуалното и репродуктивното здраве. В пресата започнаха да се коментират перспективите за секс в Космоса – дали се е случвало, как би било и дали изобщо би било безопасно?

След като напоследък става все по-реалистична перспективата за космическия туризъм и се заговори усилено за заселване, общественият интерес към тази тема се поднови. Появяват се все повече статии и дори телевизионни предавания за най-малките подробности за това как ще може да се прави секс в Космоса. Те описват подробно, например, как в среда с ниска гравитация всеки тласък може да накара двама души да отлетят един от друг. Разсъждава се и върху ефекта от ниската гравитация върху нивата на хормоните и кръвния поток, които могат да повлияят на сексуалното желание и да попречат на физическата възбуда и как течностите се свиват поради липса на гравитация, което може да доведе до огромни топки от пот, плаващи в пространството на микрогравитацията.

Модифицират организмите на астронавтите за полет до Марс?

Експерти от Русия и САЩ обмислят възможността да модифицират телата на хората, които ще отиват на космически полети на дълги разстояния...

Все пак от НАСА обявиха, че са провели изследвания върху репродуктивната физиология при няколко вида, включително червеи, охлюви, медузи, риби, жаби, гризачи. Доклад, публикуван от учените Алекс Лайендекер и Шона Пандия през 2018 г., обаче твърди, че данните, получени от тези експерименти, са оскъдни, често противоречиви и не предоставят достатъчно информация, тъй като са събрани върху животински модели и може да не се отнасят за хора.

Саймън Дюбе, психолог от университета Конкордия и съавтор на предложението за космическа сексология, добавя, че всички изследвания досега са се занимавали само с една тясна част от човешкия сексуален опит - репродукцията. Никое изследване не се е занимавало с интимните взаимоотношения в Космоса.

Космическите агенции категорично не искат да говорят за секс

Разбира се, те планират амбициозни изследователски проекти, като проекта на НАСА „Артемида“, който ще включва продължителен престой на Луната и след това евентуално на Марс. Тези мисии могат да оставят малки екипи астронавти в Космоса в продължение на години. Но според редица наблюдатели НАСА и други големи космически агенции отдавна се страхуват, че интимните отношения могат да застрашат стабилността на екипажа, вместо да допринесат за психическото и физическото благополучие на астронавтите. Затова те традиционно призовават за сексуално въздържание при мисиите.

Но понякога се появяват слухове, че астронавти са нарушили мълчаливите правила. През 1992 г. двама астронавти от НАСА, Марк С. Лий и Ян Дейвис, се влюбиха и тайно се ожениха по време на обучението си, а на началниците си разказаха за връзката си, когато вече беше твърде късно да променят мисията. Затова те отидоха в Космоса заедно, предизвиквайки множество таблоидни клюки. Но те бяха първата и последната брачна двойка астронавти, която напусна Земята заедно.

Обикновено астронавтите отговарят на подобни слухове или с пълно отхвърляне, или с негодувание при мисълта, че някога ще помислят за секс в Космоса и по този начин ще застрашат своите мисии. „Ние сме група от професионалисти“, бе лаконичен Алън Пойндекстър от НАСА пред репортери през 2010 г., когато беше попитан дали е имало „горещи действия“ по време на двуседмична мисия до Международната космическа станция (МКС).

Илън Мъск изпраща канабис на астронавтите в Космоса

SpaceX на Илън Мъск ще отнесе канабис при астронавтите на Международната космическа станция (МКС), съобщи БГНЕС. Реещите се в Космоса ...

Валери Поляков, руски космонавт, който прекара 437 денонощия в Космоса през 90-те години на XX век, отбелязва в своя дневник, че психолозите са му препоръчали да вземе със себе си секс кукла, но той е отхвърлил всякакви подобни препоръки.

Много анализатори смятат, че каменното мълчание на агенциите относно секса в Космоса произтича от простия факт, че всички те разчитат предимно на държавно финансиране. Твърди се, че НАСА е цензурирала изображения на човешки голи тела на няколко сонди, изпратени в Космоса, целящи да покажат на извънземни човешката анатомия, от загриженост как обществеността и Конгресът ще реагират на това. Достатъчно е дори един член на Конгреса да се оплаче, за да бъде спряно бъдещото финансиране затова НАСА не би поела този риск, казва Джон Ломбърг, художник, който е работил върху тези сонди.

Но това не би трябвало да важи за частните компании като SpaceX на Илон Мъск или Blue Origin на Джеф Безос, които се интересуват от развитието на космическия туризъм. Засега обаче те също запазват мълчание. Мъск твърди, че неговата работа е само да разработи хардуер, който да позволи евтино, бързо и надеждно достигане до Марс. Всъщност от SpaceX, Blue Origin или всяка друга частна космическа компания така и не са излезли с коментар по темата.

Въпреки това Дейв Анктил, експерт от Колежа „Жан де Бребьоф“ и един от съавторите на предложението, казва, че колкото по-близо са космическите агенции и частните компании до стартирането на своите големи проекти, толкова по-трудно ще им бъде да игнорират всички човешки аспекти на тези начинания, включително секса и интимността.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно