Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето как свиренето на музикален инструмент влияе на развитието на мозъка

12 юни 2024, 12:12 часа • 3087 прочитания

Свиренето на музикален инструмент влияе на мозъчното развитие, съобщи "Medical Xpress", цитирайки научното изследване на психолога д-р Лина ван Дрюнен от университета в Ротердам, Нидерландия. "Свиря на китара и пея, така че бях лично заинтересована да разбера как тези активности влияят на развитието", казва Ван Дрюнен.

Как е протекло изследването

Д-р Лина ван Дрюнен е изследвала въздействието на музиката и на пандемията от КОВИД-19 при 500 двойки близнаци между 7 и 14 години. Данните са събирани осем години. Първата част от изследването е приключила през 2020 г. Повече от 100 двойки близнаци са участвали в проучването преди началото на пандемията. Първоначално научната работа е спряла за три месеца. Периодът е предоставил уникална възможност - изучаване на влиянието на дадена пандемия върху развитието на мозъка. Изследователката вече е разполагала с данни на деца от по-ранен период, които е можела да сравни с тези на деца, израснали по време на пандемията.

Още: 13 неподозирани хобита, които спират стареенето на мозъка

Снимка: iStock

Близнаците са минали през магнитно-резонансна томография, решавали са когнитивни тестове, задачи, свързани с поведението, а музикалността им е оценявана посредством сензорно-моторни занимания. 

"Установихме, че някои зони на мозъка се развиват по-бавно при млади хора, които са музикални или свирят на инструмент, в сравнение с развитието при тези, които не се справяха добре с музикалните задачи", казва Ван Дрюнен. Това може да изглежда като негативен резултат, но тя и колегите ѝ интерпретират данните различно. "Мозъкът на музикалното дете се развива за по-дълъг период от време, т.е., прозорецът към ученето е отворен за по-дълго време. Видяхме този ефект при млади хора, които свиреха на китара на любителско ниво." Музикалността, от своя страна, намалява нивата на стрес, регулира емоциите и е добра за поведението, защото човек свири заедно с други хора.

Още: Кой е подходящият музикален инструмент за всяка зодия

Снимка: iStock

Учените са наблюдавали обратния ефект по време на пандемията от коронавирус. "Забелязахме акселерация на някои зони в мозъка - най-вече в хипокампа и в медиалния префронтален кортекс, които се свързват със социалните взаимодействия и регулирането на стреса. Ускореното развитие не е непременно нещо лошо. Мозъкът се адаптира с цел оцеляване в средата, в която расте детето. Пандемията е довела до по-бързо съзряване на младите хора", коментира Ван Дрюнен, цитирана от БТА.

Ако все пак искате да подобрите мозъчната си дейност, но не умеете да свирите на музикален инструмент, можете да си създадете един от тези 5 навика, с които да подобрите здравето на мозъка си.

Целия материал на "Medical Xpress" можете да прочетете тук.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес