Фреска с двулики мъже, открита в Перу, може да загатва за „космически царства“

26890
Фреска с двулики мъже, открита в Перу, може да загатва за „космически царства“
Снимка: Lisa Trever

Два стенописа на мъже с две лица, държащи необичайни съкровища – включително чаша, от която пият колибри, детайл, който може да намеква за жертвоприношения и „космически царства“ – са открити в 1400-годишния археологически обект Панямарка в крайбрежно Перу.

И двата стенописа, които украсяват един и същи стълб в церемониална зала, са богати на детайли. В единия стенопис, която се намира близо до върха на стълба, мъж с две лица – едното гледа наляво, а другото гледа надясно – държи ветрило от пера в едната си ръка, а в другата държи чаша, от която пият четири колибри. Вторият двулик мъж, нарисуван по-долу на стълба, има движещо се перце в едната си ръка и подобен на пръчка предмет в другата, който се е запазил само частично. Според изследователите художниците може да са експериментирали как да изобразят движение.

Кога хората са започнали да се убиват? Учени откриха останките на първата жертва на насилие

И двамата мъже носят нещо, което прилича на прическа или корона на главите си и цветни дрехи със сложни шарки и нещо, което изглежда като големи колани. Стенописите са открити от археолози през август 2022 г., пише Live Sciencе.

Защо представители на културата Моче са изобразили двамата мъже по такъв начин, е мистерия. „Няма нищо подобно в южноамериканската археология“, казва Лиза Тревър, доцент по предколумбова история на изкуството и археология в Колумбийския университет. – Художниците може да са експериментирали с това как да покажат движение и два повествователни момента едновременно.“

Стенописите са нарисувани между 550 и 800 г., по времето, когато цивилизация, известна като Моче, процъфтява в крайбрежните райони на Перу. Моче построяват огромни храмове, извършват човешки жертвоприношения и създават изящни произведения на изкуството – като керамични чаши във формата на човешки глави.

Двамата мъже може да са божества, но това е съмнително. „Обикновено изображенията на божествата в изкуството на Моче имат нечовешки аспекти като зъби или лица, опашки или крила на различни същества. Това, с изключение на двете лица, изглежда изцяло човешко“, отбелязва Тревър.

Мистериозната зала

Панямарка е архитектурен комплекс, разположен в долната част на долината Непеня в Перу. В залата с двуликите мъже има множество други стенописи, включително жрица, змия и прилеп. Археолозите я изучават повече от 60 години, след като открили първия стенопис през 1958 г. Но въпреки десетилетията на изследвания голяма част от залата все още не е изучена и много стенописи вероятно още чакат да бъдат отрити, казват изследователите.

Lisa Trever

Все още не е известно как Моче са използвали тази зала. „Едно от нещата, които са толкова интересни и предизвикателни за тази сграда, е, че необичайната плътност на картините в нея означава, че можем да разкопаваме и консервираме само скромна част от сградата всеки полеви сезон“, казва Тревър.

Едва ли много хора са имали достъп до тази зала. „Със сигурност не е била за обществен достъп, като се има предвид колко тесни са проходите и вътрешното пространство – казва Тревър. – Трябва да е било много специално място, може би отворено само за лидерите или старейшините на общността в Панямарка.“

Важни находки

Откритията са важни – казва Едуард Суенсън, директор на Археологическия център към Университета на Торонто, който не участва в изследователския проект. – Стенописите от Панямарка са наистина грандиозни и откритията от 2022 г. без съмнение ще подпомогнат значително археологическите и историческите усилия за възстановяване на космологичните значения и религиозните разкази на иконографията на Моче“.

Древна безценна реликва се оказа фалшива

Едно възможно обяснение защо мъжете имат две лица е, че това може да „означава смъртен, който носи маска, и по този начин се олицетворява или става едно със свръхестественото“, казва Суенсън.

Детайлът на колибри, които пият от чашата, също е важен, тъй като може да символизира връзка между смъртните и боговете. „Тълкувам [колибритата], които пият от чашата, като мощно позоваване на централната роля на жертвата в мирогледа на Моче“, обяснява Суенсън. „Жертвоприношението служи като критичен механизъм за осигуряване на циркулацията на животворни течности между съществата и космическите сфери.“

Екипът ще продължи теренната работа на обекта тази година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com