Кога хората са започнали да се убиват? Учени откриха останките на първата жертва на насилие

4928
Кога хората са започнали да се убиват? Учени откриха останките на първата жертва на насилие
Снимка: Viktor Vasnetsov / Public Domain

В югозападната част на Франция, в дълбините на пещера, почива може би първата жертва на убийство в историята на Европа. Вероятно то е извършено с тъп предмет като каменна брадва, а жертвата е починала след известно време от получените травми.

През 1868 г. за първи път е открита стоянка на кроманьонци, където са открити и останките на осем Хомо сапиенс. Смята се, че те са живели преди 31 000 и 33 000 години, в средата на горния палеолит. Днес тези четирима възрастни и четири деца са най-старото доказателство за появата на предците на съвременния човек, откривано някога в Европа, пише IFLScience.

Учените са открили странен и подозрителен дефект на челната кост на един от древните черепи, намерени тук. Но има няколко мнения за това какво може да се е случило. Някои експерти смятат, че нараняването е получено много преди смъртта, други го определят като посмъртно.

Сега останките се съхраняват в Националния музей за естествена история в Париж, където частично били „залепени по линията на разлома“, което затруднява изследването на природата на травмата. За да получат окончателни отговори, изследователите използвали компютърна томография (CT) с висока разделителна способност, за да реконструират 3D модел на черепа.

Къде са бягали древните европейци от снега и леда?

Така учените забелязали, че „откритите повърхности на фрактурата […] са гладки и вълнообразни, като при фрактура преди смъртта“, така че може да се заключи, че починалият е бил ранен малко преди да умре.

Изследователите отишли по-далеч и решили да сравнят травми, характерни за древния период, за да получат по-ясна картина какво точно е причинило смъртта на този човешки прародител. По-специално учените открили, че травмата много наподобява такива, наблюдавани при жертви на черепно-мозъчни травми по време на Гражданската война в САЩ.

След подобни наранявания войниците оставали живи още известно време, преди да заболеят от менингит, „вероятно от посттравматична бактериална инфекция“.

Най-ранните съвременни хора в Европа може да са си разбивали черепите
Плейстоцен? По-скоро като сцена на убийство.
Погребан в задната част на пещера в югозападна Франция лежи това, което може би е първата жертва на убийство в Европа. Според нов анализ на очукания череп на загиналия, убийството вероятно е извършено с тъп предмет, като каменна брадва, и на целта може да е отнел до един месец, за да умре от раните си.

Открит за първи път през 1868 г., кроманьонският скален убежище съдържа останките на осем индивида Хомо сапиенс, за които се смята, че са живели преди 31 000 и 33 000 години. Живи и ритащи по време на средата на горния палеолит, четиримата възрастни и четирите бебета представляват най-ранното доказателство за съвременни хора, откривано някога в Европа.

Сред древните кости, открити на мястото, има череп с подозрителен дефект на челната кост. Предишни анализи са стигнали до противоречиви заключения за това как черепът е бил повреден, като някои учени смятат, че нараняването е претърпяно преди смъртта, докато други тълкуват обидата като износване след смъртта.

Сега, съхраняван в Muséum National d'Histoire Naturelle в Париж, праисторическият пастет е частично залепен заедно по линиите на разлома, което затруднява изследователите да анализират природата на тези пукнатини. За да преодолеят това, авторите на ново проучване са използвали компютърна томография (CT) с висока разделителна способност, за да реконструират 3D модел на черепа.

По този начин те забелязаха, че „откритите повърхности на фрактурата […] са гладки и вълнообразни, като тези, свързани с перимортална фрактура.“ С други думи, черепът вероятно е бил повреден малко преди нещастният му собственик да захапе праха.

Когато сравняват нараняванията с тези, свързани с черепна травма от ерата преди антибиотиците, изследователите започват да изграждат по-ясна картина за това как този нещастен ранен индивид е издъхнал. Например, те откриха, че образуването на кост с порести влакна силно наподобява това, наблюдавано при жертви на травма на главата по време на Гражданската война в САЩ.

В такива случаи войниците обикновено оцеляват за кратък период от време, преди да се заразят с менингит, „вероятно от посттравматична бактериална инфекция, причиняваща подуване под менингите на мозъка“.

„Смъртта, предшествана от делириум и коматозно състояние, понякога с конвулсии, е настъпила месец или няколко седмици след първоначалното нараняване“, пишат авторите на изследването. „Подобен резултат и последствия могат да се очакват [в Кроманьон].“

Тази теория е допълнително подкрепена от ограниченото излекуване на дефекта, което показва, че жертвата не е загинала веднага, а вероятно е починала в рамките на един месец след получаване на нараняването.

Отбелязвайки, че раната се е появила над линията на периферията на шапката, изследователите заключават, че е по-вероятно да е причинена от насилствено нападение, отколкото от случаен удар по главата. „Дефектът има вид на проникваща тъпа травма с предмет с тъп ръб, а не остър като тези на метални инструменти и оръжия. С други думи, това е по-скоро като белег, отколкото като разрез“, казват те.

— Може би може да се подозира каменна брадва.

Като цяло тези констатации допринасят за нашето разбиране за ранното насилие на Хомо сапиенс, което предполага, че смъртоносният конфликт вече е бил част от живота, когато нашите предци са пристигнали в Европа. В случая с кроманьонците обаче липсата на подобни наранявания при други индивиди предполага, че това конкретно сбиване е изолиран инцидент, а не част от масово убийство.

Изследването е публикувано в Journal of Human Evolution

По думите на специалистите смъртта, предшествана от делириум и кома, понякога с конвулсии, настъпвала месец или няколко седмици след първоначалното нараняване. Може би същото се е случило и с древния човек.

Покрит с катран инструмент на 10 000 години e намерен в Полша

В подкрепа на тази теория може да се приеме заздравяването на дефекта, което от своя страна свидетелства не за моментална смърт, а за жертва, починала в рамките на един месец. Изследователите добавят, че нараняването прилича по-скоро на проникване от тъп предмет с тъп край. Може би в случая е използвана каменна брадва.

Като цяло находките могат да се считат за сигурен източник на информация за по-добро разбиране на насилието на ранния Хомо сапиенс. Освен това може да се предположи, че смъртоносните конфликти вече са били част от живота, когато нашите предци са пристигнали в Европа.

В случая с кроманьонците обаче липсата на такива наранявания при други индивиди позволява да се смята, че тази конкретна схватка е била изолиран инцидент, а не част от масово убийство.

Изследването е публикувано в Journal of Human Evolution.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com