Музиката - странното лекарство срещу COVID-19

4065
Музиката - странното лекарство срещу COVID-19
Снимка: Getty Images/Guliver

За да подсилят имунната ви система, лекарите препоръчват здравословно хранене, което включва плодове и зеленчуци и в което няма недостиг на витамини. Какво ще кажете обаче и за малко Прокофиев?

Звучи като шега? Но не е. Многобройни проучвания, последно в списание Annual Research&Review in Biology, са установили, че както изпълнението, така и слушането на музика може да окаже значително влияние върху имунната система, съобщава „Питсбърг постгазет“. И тъй като COVID-19 насърчава глобалното напрежение и страх, всеки търси начини да смекчи този стрес и да засили имунната система, за да се предпази от вирусни инфекции, предаде БГНЕС.

Хърватия улеснява достъпа на чешки туристи, за да спаси сезона

Хърватия може да предостави на чешките туристи специален достъп това лято, за да се противопостави на въздействието на коронавируса вър...

„Със сигурност музиката оказва влияние върху мозъка, а тревожността и стресът влияят на имунната система“, казва Андрю Левин, невролог от университета в Питсбърг.

Д-р Левин, който свили любителски на тромпет, заяви, че не е експерт в начините, по които музиката взаимодейства с мозъка, но това според него работи.

Според статия в списанието Brain Behavior and Immunity, емоционалните и психологическите ефекти от слушането на музика имат пряко влияние върху биомаркерите и нивата на хормоните. Имуноглобулин А, който играе решаваща роля в имунните функции, е посочен като "особено податлив на музиката". Освен това има общ консенсус сред изследователите, че слушането на музика намалява нивата на кортизол, Според ученият А.Дж. Ферър музиката може да бъде "толкова ефективна, колкото диазепам" за намаляване на жизнените признаци на безпокойство.

А има ли значение каква музика слушаме?

Едва 1/4 от добрите музиканти на България остават у нас

Едва 1/4 от добрите музиканти на България остават у нас. По-голямата част от тях търсят късмета си в чужбина, където оказва се са по-ви...

Да, но само ако песента ви харесва. Като цяло, изследванията показват, че „релаксиращата музика“ (т.е. с по-бавно темпо, спокойна музика) е по-добра за успокояване на опънатите нерви, понижаване на кръвното налягане, респираторни проблеми и сърцебиене.

Любопитно е, че докато големите компании за стрийминг като Спотифай отчитат отслабване на свалянето на хитови парчета по време на пандемията, класическата музика отчита бум, заедно с фолклорната и детската.

По данни на стрийминг услугата за класическа музика Primephonic посочва, че навиците на слушателите за слушане на музика са се изместили от ранното утро и вечерните часове към слушане в работните часове. В страните, които са под карантина най-дълго поради COVID-19, се наблюдава до 50% увеличение на времето за слушане.

Idagio, друга услуга за стрийминг на класическа музика, също отчита увеличено ползване. Оркестри и опери в цялата страна излъчват видео представления и привличат милиони зрители. За Великден преди седмица италианската оперна звезда Андреа Бочели изпя селекция от химни в празната катедрала в Милано. До следващата вечер спектакълът отчете повече от 30 милиона гледания в YouTube.

Откритие: Бързата музика помага в спорта и фитнеса

Италиански психолози и неврофизиолози направиха експеримент, който потвърди, че бързата музика помага за понасяне на натоварванията по ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com