Рекорд от случаи на COVID-19 за денонощие в България

8792
Рекорд от случаи на COVID-19 за денонощие в България
Снимка: БГНЕС

51 нови потвърдени случая на коронавирус има в България за последното денонощие. 16 от тях са приети в болница. Общо потвърдените случаи са 966 т.е. 37 нови спрямо последното съобщение от 17:00 часа на 20 април, увеличението на дневна база е с 5,6%. 752 от случаите се считат за активни. Това стана ясно от думите на генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски.

На въпрос за съотношение между направени тестове и болни, началникът на щаба отговори, че имало известно несъответствие в статистиката с тестовете и затова ще се дава статистика на седмица. (Статистика: Къде сме в света относно коронавируса)

Няма голямо увеличение на случаите на COVID-19, Мутафчийски пак каза, че скоро разходките ще се отплатят

31 потвърдени случаи на COVID-19 (коронавирус) има за последното денонощие в България, като 16 са приети в болници. Общо случаите става...

От новите случаи 22 са в София, 19 са от Плевен - там става въпрос за огнище в шивашко предприятие, 18 от които са безсимптомни, в Бургас има 5, трима от които са онкоболни. Заради това в предприятието ще има по-масово тестване, но засега не се предвиждат други мерки за Плевен, а шивашкият завод "Мизия", където са случаите (общо 23) спира работа за 14 дни. Вече 80 медици са болни от COVID-19, като има 2 от ВМА, единият от които е медицинска сестра, 1 от ИСУЛ (медицинска сестра).

По думите на директора на РЗИ София, в болница "Св. Иван Рилски" в София има 11 души персонал болни от коронавирус и 3 пациенти, като днес сутринта имало клиника на още 1 пациент и още 1 лекар.

Има трима нови излекувани, т.е. общо 170 души, от които 104 мъже, а излекуваните лекари са 8. Има починали двама души - единият е с бил с диабет, в "Света София", а другият е имал белодробни заболявания.

555 случая има в София, 22 са в интензивно отделение, 144 случая са приети в болници.

Във вторник и четвъртък ще са дните за имунизация т.е. поставяне на ваксини. Но личните лекари си определят натоварването - правят план, за да се съобразят с броя на малките пациенти, казаха Мутафчийски и националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Кунчев добави, че няма как с една заповед да се предвиди всичко и настоя, че има препоръка имунизациите да не се правят в общи манипулационни.

По-малко увеличение на дневна база на болните от коронавирус, няма нови заболели медици

19 потвърдени нови случая на коронавирус има за изминалото денонощие, 8 от тях са в болница. 884 стават общо потвърдено болните на COVI...

Същевременно Мутафчийски каза, че няма как да бъдат тествани всички хора, приети в болница. Имало обаче ясни инструкции какво да се прави - как да се пази персонал, как да се пазят други болни, при какви случаи да бъдат "заподозрени" болни без симптоми, в рамките на 24 часа да има PCR тест за човек с подозрителни симптоми.

Обсъжда се облекчаване на мерки и конкретно за паркове - голямата опасност там е събиране по поляните на големи групи, пиещи алкохол. Ако има облекчаване, ще има предписания как да се ползват парковете, обясни началникът на Националния оперативен щаб.

От последните 5 дни България се катери нагоре, категоричен е Мутафчийски, но призна, че не е особено стръмно. По думите му, голямата цел на РЗИ-тата е да бъдат туширани малките огнища, за да не се стигне дотам да се изгуби възможност да се проследят епидемиологични вериги и да се тества само при симптоми, както в други държави. Той определи за "непоносима статистика" отбелязването на "успех" да има "само" 2000 нови случая за денонощие и "само" 490 починали.

Ако изядете вируса, той ще се разпадне от киселините в стомаха. Трябва да влезе в лигавицата на дихателния апарат, уточни и Кунчев.

Още: "Сериозна тенденция за намаляване на заразата с COVID-19 в доста държави, но и в много не е така"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Софтуерен проблем спира плащанията от НЗОК: Фармацевти излизат на протест

Едва 1 нов случай на Ковид е открит за денонощие у нас

Здравният министър за коклюша: Внимаваме с посланията заради паниката, сегашната ваксина е слаба

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com