Научни данни загатват, че коронавирусът може би мутира към по-страшно

18545
Научни данни загатват, че коронавирусът може би мутира към по-страшно
Снимка: iStock

През пролетта на 2020 година 45-годишен мъж влиза в болница в Бостън, заради COVID-19. Лекарите го лекуват със стероиди и го изписват 5 дни по-късно.

Но инфекцията така и не стихва – за 154 дни! "Беше приет отново в болница няколко пъти през следващите 5 месеца, заради проявена отново коронавирусна инфекция и сериозна пневмония. Това беше изключително уникален случай", разказва д-р Джонатан Ли, който работи в Института по медицина на Харвардския университет и е помагал по случая.

Уникалността се заключва в това, че е възможно този случай да подсказва и да дава улики откъде идват новите щамове на коронавируса и защо предизвикват нови и нови епидемични взривове на три континента.

Трябва да е ясно – 45-годишният пациент от Бостън не е човек с "дълъг COVID" т.е. не е изчистил се от вируса и въпреки това изпитващ здравословни проблеми. В тялото на този мъж вирусът е бил активен 5 месеца.

Свиреп сблъсък на тема коронавирус между Атанас Мангъров и Петър Велков

Знаков сблъсък на тема „COVID-19” и новия коронавирус стана факт в "Шоуто на Николаос Цитиридис". Един срещу друг се изправ...

"Това е един от изключителните аспекти на случая. Всъщност, мъжът беше високо заразен 5 месеца след поставяне на първоначалната диагноза", казва д-р Ли.

Пациентът е имал много сериозно автоимунно заболяване, заради което е трябвало да пие лекарства, които да потискат имунната му система. Съответно, организмът му не е могъл да се бори с коронавирусната инфекция така, както организмът на здрав човек. Той се е подобрявал за известно време, после вирусът отново го е повалял. В крайна сметка, мъжът влиза в интензивно отделение и въпреки усилията на лекарите почива – 5 месеца след поставяне на първоначалната диагноза.

По време на целия този период, от мъжа са вземани проби за вируса. Всяка проба е била секвенирана, за да се изследва генома на коронавируса. Д-р Ли твърди, че не може да повярва какво показват данните. "Бях шокиран. Когато видях секвенциите, знаех, че се занимаваме с нещо много различно и потенциално много важно", казва лекарят.

Какво са видели учените – че вирусът мутира много бързо в тялото на мъжа. Той не се изменя с 1-2 мутации, а успява да еволюира с клъстер от над 20 мутации. Подобен темп на мутация никога не е виждан и описван в научно изследване, касаещо SARS-CoV-2. А лабораторни експерименти са показали, че някои от мутациите помагат на вируса да се справи с вече образувани антитела срещу негова предишна версия.

"Към края, пациентът беше лекуван с моноклонални антитела, от "Регенерон" (те бяха включени в експерименталното лечение, приложено на експрезидента на САЩ Доналд Тръмп). И скоро след това видяхме доказателства, че вирусът развива резистентност или избягва и тези антитела“, разказва Ли.

Фон дер Лайен: Закъсняхме с одобрението на ваксините, подценихме трудността с производството

Надпреварата на Европа за производство на ваксини срещу Covid-19 трябва да се ускори, за да навакса научните пробиви и да изпревари нов...

Заключенията му и тези на лекарския екип са публикувани в The New England Journal of Medicine. И това става преди светът да научи за новите варианти на коронавируса – британския, южноафриканския и бразилския. На всичкото отгоре, при сравнение с еволюцията на вируса от пробите на починалия в Бостън мъж и проби на съответните щамове се виждат много сходни пътеки на развитие. Например – мутацията N501Y, която помага на вируса да се свърже много по-силно с човешките клетки или мутацията E484K, която му помага да избягва ефекта от определени антитела.

След описания от д-р Ли случай, вече има още няколко описани такива, при които вирусът еволюира много бързо, щом успее да зарази хора с компроментирана имунна система. С други думи – може би новите щамове на вируса се получават в случаи, в които SARS-CoV-2 успява да удари човек със сериозни имунни дефицити. Така този човек става опитно поле за вируса – как да се научи да избягва имунния ни отговор.

Най-вероятно в такива случаи повечето нови версии на вируса всъщност не се разпространяват. Но това не значи на 100% - и ефектът е нов, по-усъвършенстван щам. А това значи, че с времето може да е възможно коронавирусът да мутира в нови, по-опасни форми.

Още: Научен страх: Заразяваме се отново, колективният имунитет срещу коронавируса е невъзможен

Източник: Национално обществено радио. Това е медия, която е създадена чрез акт на Конгреса в САЩ и в нея влизат над 1000 различни радиа, излъчващи на територията на Съединените щати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Археолози разкопаха вилата, в която е починал император Август

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно