Проф. Георги Чернев: И нитрозамините в АСЕ инхибиторите могат да са причина за рак на кожата

9686
Проф. Георги Чернев: И нитрозамините в АСЕ инхибиторите могат да са причина за рак на кожата
Снимка: личен архив

Българският принос по темата "откритие, анализ и каталогизиране на странични ефекти, породени по всяка вероятност от наличността на нитрозамини в лекарства" е незаменим и ще продължава да бъде такъв. Доказваме го с нови и нови данни, наблюдения, експертни оценки и изводи. Те се приемат от международната научна общност много добре. Това заяви проф. Георги Чернев, ръководител на кожната клиника на МВР болница пред Actualno.com.

Ето какво още каза той:

Тезата ни касае бионаличността на нитрозамини в лекарствата и връзката им с генерирането на разнородни форми на рак на кожата. Форми на рак, възникнали като възможни странични ефекти, са описани в реализирани научни трудове. Тези трудове подчертават още по-силно изразената връзка между приема на АСЕ инхибитори и развитие на рак на кожата.

Новото, което установихме, е, че потенциалната бионаличност на нитрозамините в АСЕ инхибиторите на българския пазар (без да специфицираме дали се касае за такава в рамките на допустимите норми или не), е свързана (по всяка вероятност) с генерирането на кожен рак - меланома, меланомни прекурсори , както и и кератиноцитни тумори. Визирам изцяло наши, български наблюдения, подчерта професорът.

"Първи в света сме по отношение на това твърдение, като то се обосновава на сериозни клинични наблюдения при български пациенти, отнесено и съобразено с анализа на вече публикувани международни данни. Потенциалната наличност на нитрозамините в еналаприл и лосартан например би могла да доведе до манифестацията (поява и развитие) на еднакви ракови форми - метатипични базоклетъчни карциноми в областта на лицето:

Фармацевтичен гигант увери, че в две важни лекарства не е имало определен вид нитрозамин

"Потвърждаваме, че към онзи момент (16.01.2019) никой от продуктите на "Новартис" не е бил засегнат от наличие на NDMA (бел. ред. - вид...

НАУЧЕН ТРУД - ТУК!

Базоклетъчните карциноми и диспластичните невуси биха могли да се развият също така след прием на периндоприл и еналаприл:

НАУЧЕН ТРУД - ТУК!

Тези случаи не са единични:

НАУЧЕН ТРУД - ТУК!

В чужбина все повече се говори за български данни относно рака на кожата и определени лекарства

  Би следвало да сме горди с постиженията и българския принос, изразен чрез две експертни мнения от Българското дру...

На практика наблюдаваме развитието на същите тумори, които бяха оповестени от нас и след прием на сартани или сартани, но в комбинация с хидрохлоротиазид. Официализирали сме тези данни многократно през годините", каза проф. Чернев.

"Проследяването на тези образци на клинично поведение, както и на дозисно зависимите времеви интервали, необходими за генериране на определени форми на рак на кожата, би могло да доведе до извода, че обединяващ фактор по отношение на рака са на практика само и единствено нитрозамините. На практика те са единствената субстанция, която е установена като бионаличност/ контаминация и в трите класа медикаменти: АСЕ инхибитори, сартаните и тиазидните диуретици, но така също и в метформина, ранитина, рифампицина", заяви той.

"Различният механизъм на действие на всеки един от описаните класове медикаменти, по-скоро изключва тезата, че генерикът/ чистата лекарствена субстанция би могъл да бъде отговорен за този тип странична реакция. Сами по себе си тези лекарства са прекрасно средство за борба с високото кръвно, диабета, гастрита, туберкулозата и акнето. Контаминацията с разнородни мутагени обаче ги прави опасни за пациентите", каза проф. Чернев.

Професорът сподели и, че е открита и официализирана е и друга зависмост, която поддържа тази теза, а именно, че сартаните, в комбинация с тиазидни диуретици, са причина за възникване и на кератиноцитни форми на рак:

1. Сквамозноклетъчни карциноми на кожата след прием на валсартан/ хлорталидон - ТУК!

Италианско списание призна труда на български професор за рака на кожата и риска от някои лекарства

Сериозно внимание и обширен материал за организирания от Българското дерматохирургично дружество (БДДХ) годишен конгрес има от известен...

2. Базоклетъчни карциноми в зоната на носа след прием на телмисартан/ хидрохлоротиазид - ТУК!

3. Сквамозноклетъчни карциноми на устните след Епросартан - ТУК!

"Положителната първа стъпка е направена и данните са оповестени. Считаме, че мутационният анализ на възникналите тумори би следвало да бъде съпроводен с анализ за бионаличността на съответните нитрозамини в лекарствените продукти. Именно там вероятно лежи и ключа за разрешаването на тази дилема. На практика - в ръцете на регулаторните звена и фармацевтичните фирми. Те трябва да работят рамо до рамо с нас – клиницистите", коментира проф. Чернев.

На въпрос какво мисли за проспективните анализи, проф. Чернев отговори следното: "Нееднократно сме споделяли, че проспективните проучвания и проследявания няма да разрешат тази проблематика, най-малкото защото сами по себе си те не биха били възможни от етична гледна точка".

Връзката между лекарства и развитие на рак: Нови научни статии, изготвени от български специалисти

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Археолози разкопаха вилата, в която е починал император Август

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно