Ново откритие на Перперикон

9074
Ново откритие на Перперикон
Снимка: БГНЕС

Нова находка на Перперикон. Кръгъл мавзолей от епохата на император Юстиниан Велики разкри екипът на проф. Николай Овчаров, информира агенция "Фокус".

„След почти два месеца усилена работа на скалния град Перперикон вече могат да бъдат съобщени поредните сензационни резултати, които този невероятен археологически обект дава на света. Както очаквахме в началото на тазгодишните проучвания, през този сезон се надявахме да попаднем на богатата резиденция на епископите на целите Родопи, чиито център през VI в. е бил именно на Перперикон. Според нашите предвиждания тя трябваше да се намира на около 50 м западно от най-голямата църква през ранното християнство в Родопите, разкрита от нашия екип през 2015-2016 г. Ще припомня, че тя е дълга почти 40 м и е украсена с монументални колонади и каменна пластика“, посочи проф. Овчаров.

„Действително ние попаднахме на няколко просторни сгради със зали, изсечени частично в скалния масив. Както подобава на подобни църковни резиденции от раннохристиянския период, комплексът на Перперикон се състои от множество взаимосвързани постройки, които предстои да бъдат напълно разкрити през тази и следващите години“, каза още професорът.

Започва археологическото лято на Перперикон

Днес стартира Археологическо лято 2016 на Перперикон. 220 000 лева е финансовия ресурс за това, отпуснат от държавния бюджет, с който ...

„Но вече може да представим една уникална сграда, имаща само няколко аналогии в късната Римска империя. Става дума за монументална постройка, чиито план представлява идеална окръжност с диаметър 7.50 м. Това са така наречените кръгли сгради или ротонди. Те са проектирани още в Античността, но може би най-известната е прочутият Пантеон в Рим – храм на всички езически божества“, добави Овчаров.

По думите му с приемането на християнството в началото на IV в. с форма на ротонди се строят главно мавзолеи на известни личности. „Такива са гробният мавзолей на майката на император Константин Велики, Елена; мавзолея на император Галерий в Солун; прочутата ротонда „Св. Георги“ в София и други. 

Новооткритата ротонда на Перперикон вероятно е имала точно такива функции. През VI в. християнството в Родопите окончателно е победило и именно тогава се строят такива монументални ансамбли. Сред тях блести ротондата-мавзолей, предназначена за тържествено погребение на епископите на важния град и средище на Великата планина. Може би най-близката ѝ аналогия е мавзолеят на готският крал Теодорих Велики в Равена, издигната през 520 г.“, коментира проф. Овчаров.

Става ясно, че разкопките на Перперикон продължават и след месец, при тяхното приключване, се очакват нови и интересни резултати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com