Ново проучване от Бразилия: Ивермектин работи и като профилактика срещу COVID-19

11484
Ново проучване от Бразилия: Ивермектин работи и като профилактика срещу COVID-19
Снимка: Getty Images

Профилактичното използване на Ивермектин срещу COVID-19 значително понижава риска от зараза с коронавирус, от тежко протичане на болестта т.е. нужда от хоспитализация и от фатален изход (т.е. намалява смъртността). Това сочи проспективно изследване в Бразилия, чиито резултати са публикувани на 15 януари, 2022 година.

Изследването е уникално по мащаб, защото обхваща цял град. Става въпрос за град Итажаи, а периодът на изследването е от юли 2020 година до декември 2020 година (тогава все още ги нямаше вариантите Делта и Омикрон). Общо 159 561 души влизат в проучването, като по финансирана от града програма на 113 845 от тях е предписан профилактичен курс с Ивермектин, а 45 716 души не вземат лекарството. Изрично условие е те да не са болни от COVID-19 при започване на курса. Курсът е следният – на всеки 15 дни, за 2 поредни дни се пият по 0,2 милиграма Ивермектин на килограм живо тегло.

Коронавирусът по света: Най-лошото в Индия почва да преминава - дали и "Ивермектин" помага?

Макар и все още ситуацията с коронавируса в Индия да е много тежка, за около 20 дни вече има сериозен спад в новите случаи – откр...

Какви са резултатите? От пиещите Ивермектин, общо 3,7% се заразяват с коронавирус (4197 души), а от тези, които не пият профилактично препарата, се заразяват 6,6% (3034 души). С други думи при тези, които са пили профилактично Ивермектин, има 44% по-малък риск от това да се заразят с COVID-19.

Следва нов етап в проучването – статистическо сравнение на две групи от по 3034 души, като втората е от заразени с COVID-19 хора, които са пили Ивермектин профилактично. Резултатите – при приемалата Ивермектин група и изглаждане на статистическите данни (за да няма предубеждение на база възраст, здравословно състояние и т.н.), смъртността заради болестта е 70% по-ниска, а необходимостта от болнично лечение е намаляла с 67%. От групата, която е приемала Ивермектин, 44 души влизат в болница т.е. 1,6%. От другата група в болница влизат 99 души т.е. 3,3%. 25 души от първата група (т.е. приемалите Ивермектин) умират – 0,8% ниво на смъртност. 79 души от другата група също умират (2,6% ниво на смъртност). Отделно са пресмятани и рискови фактори, включително възраст и придружаващи заболявания, като заключението е, че при тези, които не са приемали Ивермектин (профилактично или за активно лечение) рискът да умрат от COVID-19 е два пъти по-висок спрямо тези, които са пили Ивермектин.

Припомняме, че проф. Георги Попов, експерт по инфекциозни болести в УМБАЛ и ДКЦ "Софиямед" и бивш началник на катедра "Инфекциозни болести" на ВМА каза следното за Ивермектин като част от темата за лекарствата срещу КОВИД – ефект има, ако се дава в първите два дни от развитието на болестта. Той базира мнението си на проучване в България. Публично до момента е известно, че такова проучване направи "Хювефарма" на Кирил Домусчиев, който в началото на пандемията се лекува от COVID-19 в "Софиямед". Какви бяха последните известни данни от фирмата на Домусчиев за ефекта на "Ивермектин", ПРИПОМНЕТЕ СИ ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com