Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

6440
Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)
Снимка: iStock

Докато популацията на дивите делфини е на ръба на изчезване, делфините, отглеждани в плен като оръжие на руската армия, си проправят път към Черно море, пише в своя статия kyivindependent.com.

Още в началните етапи на войната в Украйна стана ясно, че руските военноморски сили използват обучени делфини, за да защитават важни бази от украински водолази. Тези морски бозайници са разположени на входа на пристанището на Севастопол в Крим, което е основна цел за Украйна. Нови данни сочат, че руснаците са разположили делфини в друга своя база в северозападната част на окупирания полуостров. Този ход вероятно е с цел защита срещу украинските специални сили, които представляват реална заплаха в района, алармира през октомври миналата година специализираното издание Naval News.

Още: Бурята в Черно море помогна на руските бойни делфини да избягат от плен (СНИМКИ)

По различни данни между 37 500 до 48 000 черноморски делфини са загинали за тримесечния период след началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. Тази цифра възлиза на около 15-20% от общата популация на делфини в морето и е смъртност, която е 10 пъти по-висока, в сравнение с февруари 2022 г.

Отвлечените делфини 

Руските военни сили преместиха обучени делфини в пристанището на входа на Севастопол в окупирания Крим в началото на войната в Украйна. 

Сателитни изображения от юни 2023 г. показват, че броят на делфините в пристанището почти се е удвоил. Министерството на отбраната на Обединеното кралство съобщи, че към отбраната на руски военни обекти са добавени „обучени морски бозайници“. Съобщава се също, че Русия е преместила делфини в друга военноморска база северозападно от Севастопол.

Още: Русия е разположила бойни делфини в Северозападен Крим за защита от украинските специални сили

Патрули

Делфините вероятно се използват за патрулиране на района в търсене на украински водолази, изпратени да шпионират, за защита на кораби срещу украински водолази, поставящи мини, прикрепени с магнити, и за събиране на военно оборудване, паднало на морското дъно.

Това, че Русия обучава делфини за бойни цели, е общоизвестно. Всъщност историята на обучението на делфини за военни цели датира от десетилетия.

Първата известна програма започва през 50-те години на миналия век в американския флот. Делфините и китовете белуга са били изучавани като начин за изследване на хидродинамиката – Военноморските сили на САЩ искат да научат повече за това как тези животни плуват и потенциално да използват това изследване за разработване на нови подводни технологии. Въпреки че това беше неуспешно, те направиха други открития.

Още: Агресивни делфини раниха плувци на японски плаж

„Тогава се забеляза да щракат“, обяснява Наоми Роуз, експерт по морски бозайници в плен. „Делфините използват ехолокация и до 50-те години на миналия век изследователите не са знаели за това.“

Откритията на руснаците

Въпреки че съветската програма започна няколко години след тази на САЩ, тя също направи сериозни открития.

„Един от изследователите в Съветския съюз откри... че делфините спят само с едната половина от мозъка си. Освен това, те плуват много бавно като шушулка близо до повърхността на водата с едно затворено и едно отворено око. По този начин е открит техният еднополусферичен сън", обяснява още Роуз.

Още: Британското разузнаване: Русия охранява с делфини военноморската си база в Севастопол

Удивителен е и фактът, че делфините имат дългосрочни социални връзки, видове родство и всяка група може дори да има свои собствени културни традиции. Това ниво на интелект улеснява обучението на делфините, тъй като те имат когнитивните способности и комуникационните умения, необходими за адаптиране и изграждане на взаимоотношения с хората.

Учените скоро разбират, че делфините могат да бъдат използвани извън изследователската лаборатория - в битка. Те също така са невероятно добри в забелязването на обекти и патрулирането. 

"Те са обучени да предупреждават треньора си, когато видят нещо, което не трябва да е там... Не е нужно да им се обяснява "А, Б или В", просто може да им се каже "всичко, което не е нормално и те ще предупредят своя треньор", обяснява още Роуз.

Още: The Telegraph: Използва ли Русия делфини във войната срещу Украйна?

Атаки срещу водолази

Предполага се още, че руските делфини са били обучени да атакуват вражески водолази. Според Наоми Роуз това не е възможно, тъй като "ако човек бъде прострелян и реагира, а във водата има кръв... Не мисля, че (делфинът) би го направил някога отново... всеки отделен делфин би го направил веднъж и никога повече, защото са много чувствителни към стрес."

Когато Съветският съюз се разпада, тогава се организира "черноморската" програма за обучение. Тогава делфините са прехвърлени към украинския флот и поставени в търговски делфинариум. След това дресьорът на делфинариума Борис Джурид ги продава на Иран, защото било твърде скъпо да ги хранят. Така 27 животни са транспортирани до Персийския залив.

"Не можех да понеса да гледам как животните ми гладуват... Свършихме лекарствата, които струват хиляди долари, и нямаме повече риба или хранителни добавки", каза Борис пред Washington Post през 2016 г.

Още: Около 50 хиляди делфини са загинали в Черно море заради войната

Когато Русия окупира Кримския полуостров през 2014 г. и държавният океанариум в Севастопол е превзет, делфините са иззети от руската армия въпреки исканията на Украйна.

Верни на Украйна

Тогава бившият министър на отбраната на Украйна Евгений Марчук се усъмни дали делфините ще работят с Русия: „Делфините свикват с хората, с които работят. Не е толкова лесно за тях да променят лоялността си“.

Според друг експерт много от украинските делфини, иззети от Русия, са починали "патриотично", след като са отказали храна от руски треньори.

Още: Над 5000 делфини са загинали в Черно море заради войната

Неетично и безполезно

За повечето природозащитници използването на делфини в армията е не само неетично, но и безсмислено: „Не само е нехуманно, аз съм напълно убеден, че това е престъпление", смята Павел Голдин и допълва, че "това е напълно безполезно. Все едно да използваш слонове за битка в XXI век. Украйна използва подводни дронове, които са много ефективни… Русия използва делфини вместо дронове. Абсурдно е. Абсолютно безполезно е."

По информация на Naval News първата държава, която е използвала делфини за охрана на морските си обекти, е Швеция. Има данни за подобни програми в Израел и Северна Корея.

Още: Руски военни кораби причиняват масова смърт на делфини в Черно море

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com