The Telegraph: Използва ли Русия делфини във войната срещу Украйна?

12721
The Telegraph: Използва ли Русия делфини във войната срещу Украйна?
Снимка: Gettyimages

След ударите на Украйна по пристанища в Крим Москва почти е удвоила броя на бойните делфини в Севастопол, съобщава The Telegraph с позоваване на Naval News. Тези морски бозайници са в състояние да патрулират самостоятелно в Черно море, за да попречат на украински диверсанти да атакуват руския флот.

Легендите за руските бойни делфини не са нови - още през 60-те години и в САЩ, и в СССР се правят експерименти с няколко вида риби и морски животни, които имат особено добри способности за ехолокация и могат да засичат опасни предмети във водата.

С разпадането на Съветския съюз - украинският град Севастопол запазва звено от делфини, тренирани да откриват мини в Черно море, но поради липса на пари за разработки през 90-те години обитателите на "Океанариума" в Севастопол минават "в запас" и се преквалифицират за цивилна служба - например като част от терапията за деца с увреждания, които се учат да плуват.

Според последната информация, разпространена от The Telegraph "кошарите" за бойни делфини са разположени на входа на пристанището на Севастопол, това беше известно още в първите дни на конфликта в Украйна. Тяхната цел е да попречат на украински водолази да навлязат във военноморската база.

Според сайта в момента около 7 делфина патрулират в близката акватория. За сравнение, в началото на украинската криза имаше не повече от 4 животни. Още: Около 50 хиляди делфини са загинали в Черно море заради войната

Делфините са част от многослойна защита, състояща се от противоторпедни мрежи, плаващи бариери и противовъздушни ракети.

Отрядът „Черноморски делфини“ е създаден по време на Студената война и попада под украински контрол след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. След анексирането на Крим към Русия през 2014 г., бойните делфини отново преминаха към руския флот. 

„Нашите специалисти разработват нови устройства, които преобразуват откриването на подводна цел от сонар на делфини в сигнал на монитора на оператора. Украинският флот нямаше достатъчно средства за такова ноу-хау и някои проекти трябваше да бъдат затворени “, каза информиран източник пред руски медии.

Според зоолозите делфините имат най-прецизния сонар, познат на науката. Това им позволява лесно да откриват мини и други подводни заплахи. Освен това нито един водолаз не може да се сравни с делфин по отношение на скоростта на плуване. 

Руският флот отдавна има програма за обучение на морски бозайници, но броят на делфините се е увеличил едва след поредица от украински атаки с дронове срещу кораби на Черноморския флот.

През октомври украински дронове атакуваха военноморска база в Севастопол. Западни анализатори считат, че те са успели да ударят поне три кораба.

Видеоклипове, публикувани в социалните мрежи след атаката, показват щети на "Адмирал Макаров", който стана флагман на Черноморския флот след потъването на крайцера "Москва".

Счита се се, че има програми за морски бозайници в няколко страни по света, включително САЩ, където делфините се обучават да откриват мини и противникови водолази, както и да извличат предмети.

Съобщава се, че през 2018 г. Русия е изпратила свои черноморски делфини в сирийската военноморска база в пристанище Тартус.

А през 2019 г. в Норвегия беше открит кит белуга с хомот, за който мнозина считат, че принадлежи на руския флот. 

Автор: Маигна Нану

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Електронна битка": Дори САЩ имат какво да научат от войната в Украйна

Два примера: Военната мощ на САЩ, от която на Путин би му загорчало

Бойните роботи в Украйна: Бъдещето на войната (ВИДЕО)

Иван Кръстев: "Европа е в режим на оцеляване"

Politico: Краят в Украйна идва - решителната битка започна с Харковска област

Американска класация: Топ 5 на съвременните танкове (ВИДЕО)

След новите милиарди за оръжие: САЩ гледа на Украйна различно

Почти трилион долара: Американската армия днес

Богатите руснаци са в безизходица - няма как парите им да бъдат наследени

Глас от САЩ: Време е да дадем на Зеленски това, от което се нуждаят войниците му

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари