X
 
 

Последствията от Фукушима: радиоактивните прасета

В префектура Фукушима, където през 2011 година се случи авария в едноименната АЕЦ, са се развъдили и излизат от контрол радиоактивни прасета, съобщава Gizmodo.

Животните нанасят вреда на местното селско стопанство. Те се хранят със заразена с радиация растителност. Местните ловци ги отстрелват със стотици, но не успяват да закопаят радиоактивните останки от свине или да ги изгарят в крематориуми.

Демонтират допълнителния защитен купол от АЕЦ "Фукушима"

На авариралата японска АЕЦ "Фукушима 1" завършват работите за демонтиране на защитния купол на първи реактор, предаде агенция КИОДО, ци...

Точният брой на прасета на територията на Фукушима остава неизвестен. Но броят на ликвидираните между 2014 и 2016 г. е нараснал от 3000 до 13 000. Те са нанесли щети на местното стопанство (извън зоната на отчуждение) за един милион долара.

Местните власти са се решили на крайни мерки – останките от свинете се утилизират в крематориумите независимо от трудностите с наемането на работници.

В град Сома е построен специален крематориум за свине – неговите филтри улавят радиоактивните вещества. Но тази инсталация е способна да преработва само по три трупа на ден.

Зоната на отчуждение около пострадалата АЕЦ Фукушима остава опасна за човека – нивото на радиация там е 300 пъти над нормата. Независимо от изобилието от мутирали растения и насекоми самите свине според учените практически не са пострадали от радиацията.

Готви ли се Япония за нова "Фукушима"?

Четири години след катастрофата на „Фукушима 1“ властите на Япония взеха решение за възобновяване на работата на атомните ц...

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално