Противно на романите: изневеряващите рядко съжаляват за измяната

4156
Противно на романите: изневеряващите рядко съжаляват за измяната
Снимка: iStock

Във филми и романи често ни казват, че изневеряващите съпрузи имат скрито чувство за вина за своята невярност. Мащабно изследване на група психолози от САЩ и Канада обаче показва, че това не е така.

В книгите и филмите авторите и сценаристите често добавят вътрешно чувство за вина за това, някой че е изневерил на съпругата или съпругата си, а понякога целият сюжет се върти около „поправянето“ на неверния герой и връщането му към семейното огнище. Животът обаче далеч не е толкова романтичен. След допитване сред 810 души, които използват Ashley Madison – канадска виртуална услуга за запознанства, специално създадена за интриги, група психолози са стигнали до извода, че изневеряващите обикновено не съжаляват.

6 мита за изневярата

Според резултатите на изследване, публикувано в Archives of Sexual Behavior, след като са имали връзка извън брака, изневерилите изпитват повишено сексуално и емоционално удовлетворение, но чувството им на съжаление остава много ниско. В същото време състоянието на брака не е повлияло на чувствата им: те се радвали да имат любовник или любовница, дори ако бракът във всички отношения можел да се нарече силен и здрав.

В изследването са взели участие главно мъже на средна възраст (84 процента от участниците) с хетеросексуална ориентация (91 процента). Преди изневярата повечето участници уверявали, че са влюбени в законните си половинки, но сексуално неудовлетворени, поради което търсят връзки „настрани“. Също така желанието за независимост и сексуално разнообразие са сред популярните причини за изневяра, като най-малко се споменават негативните чувства от брака (например честите кавги).

По такъв начин дори в здрав брак, изпитвайки дълбока привързаност към съпругата/съпруга, изневеряващият не вижда нищо осъдително в сексуалните отношения с друг човек, особено ако съпругът не разбере нищо. Така че нерядката ситуация, когато съпругата на изневеряващ започва да обвинява себе си за неговите интриги, всъщност е несправедлива: дори в идеален брак хората може да не са си верни до смърт.

Какво представляват микроизневерите?

Какво представляват микроизневерите?

По думите на изследователите изневярата е повсеместна. Един от начините да се избегне дълбок емоционален шок при откриване на снимки на непозната жена в телефона на съпруга е да не се очаква, че човек ще бъде доволен от сексуалните отношения с един-единствен партньор през целия си живот. Според психолозите двамата партньори трябва да си предоставят относителна сексуална свобода дори след брака.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com