Терапия на отчаянието при COVID-19 - грешките при лечението може да са фатални

14052
Терапия на отчаянието при COVID-19 - грешките при лечението може да са фатални
Снимка: iStock

По време на поредната вълна от коронавирус се увеличава натовареността на лекарите, които също правят грешки в лечението. Какви точно са те, описва научният сътрудник към Медицинския университет в Санкт Петербург и лекар по инфекциозни болести Оксана Станкевич. Кои са тези грешки, какви лекарства са необходими, защо не трябва да се взима антибиотик веднага и какви препарати трябва да има у дома. 

Грешките на лекарите

На амбулаторния етап на лечението лекарите правят редица грешки, чиито последици се налага да се лекуват в болница, а някои от тях са и необратими. Това са:

 - Предписване на голям брой лекарства;

- Недобър мониторинг на състоянието на пациента;

- Липса на практика за назначаване на домашни лабораторни изследвания;

Игра на сляпо

Повечето лекари назначават лекарства, без да са прегледали пациента. Най-лошото е, че лекарят без нужната информация не може адекватно да формулира показанията за хоспитализация. 

"Често хората идват в болницата, буквално нарушавайки законите, след като са направили изследвания в частна лаборатория, лъжейки личния си лекар, лъжейки лабораторията, че не е болен от КОВИД, и на собствен ход - със своята кола или с такси идва в болницата в тежко или средно тежко състояние", разказва д-р Станкевич.

Какви допълнителни изследвания са необходими

При заразяване с коронавирус трябва непрекъснато да се следи сатурацията, която се измерва с пулсоксиметър. Тя се измерва в проценти и нормалните ѝ стойности са 98-99%. (Вижте как да измерите правилно сатурацията в ТАЗИ СТАТИЯ)

 

Снимка: iStock

При коронавирусна инфекция сатурацията трябва да мери не по-малко от 4 пъти на ден в продължение на най-малко 30 секунди.

Допълнителните изследвания, които трябва да назначи личният лекар, са рентген или скенер на бял дроб, пълна кръвна картина и показателите CRP (показател за възпаление и инфекции, реагиращ на увреждане на тъканите) и Д-димер (интензивност и характер на процеса на тромбообразуване). Значителното повишаване на CRP започва от 50 единици нагоре.

По стойностите на тези показатели може да се определи дали пациентът е за хоспитализация, дори ако сатурацията не се отклонява прекалено от нормата. 

Пример - жена на 49 години в продължение на пет дни поддържа температура над 38,5 градуса, силна кашлица и задух. Сатурацията ѝ не пада под 95%. Кръвните показатели показват CRP 126 при норма 5. Жената вика Бърза помощ, лекарят я преслушва и не установява нищо тревожно, което често се случва при КОВИД пневмонията. Тя нарушава карантината и с помощта на близка отива в болница, където се установяват 65% увреждане на белия дроб или трета степен на увреждане от четири. 

 

Снимка: iStock

Прекалено много лекарства

Предписването на антибиотици и хормонална терапия преди хоспитализиране може да доведе до изчерпване на ресурса на тези препарати, когато те действително биха били нужни - в болницата.

Неправилните лекарства и необмислена тактика на лечение

Внезапно разразилата се пандемия не даде време на лекарите да се ориентират в ситуацията.

Безполезните антибиотици

Една от най-честите грешки е предписването на антибиотици, защото те не действат на самия коронавирус.

Дори и без коронавирус, мнозина са свикнали да лекуват всичко с антибиотик, но абсурдното е, че личните лекари продължават да ги предписват без нужда.

Пневмониите по различен начин увреждат тъканта на белия дроб и затова тактиката на лечение трябва да е различна. 

Сега най-честата комбинация от лечение при коронавирус в домашни условия е съчетаването на азитромицин и левофлоксацин. Точно тази комбинация не се препоръчва от Световната здравна организация. Тази комбинация е токсична за сърцето и нарушава сърдечния ритъм.

 

Снимка: iStock

Приемът на антибиотик при домашно лечение често предизвиква диария, а това може да доведе и до усложнения, като възпаление на дебелото черво. 

Да се излекува коронавирус с антибиотик, е просто невъзможно! 

"От фаталното усложнение на коронавирусната инфекция - острият респираторен дистрес синдром, когато внезапно белите дробове престават да работят и се развива дихателна недостатъчност - антибиотиците не спасяват!", категорична е Станкевич.

Дефицитът, който създаваме сами

От пролетта хората в паниката си започнаха да купуват всичко, което им се струваше необходимо. В началото това бяха хранителни и продукти за бита, а после преминаха към лекарствата. 

 

Снимка: iStock

Такъв е случаят с дексаметазона. Още през лятото беше проведено изследване във Великобритания, което показа, че назначаването на дексаметазон действително подобрява изхода на заболяването и не позволява развиването на тежка дихателна недостатъчност, но само в съчетание с кислородна терапия, която се назначава при сатурация под 95%. При липса на кислородна терапия състоянието не се подобрявало и дори имало тенденция към по-лошо развитие. 

При амбулаторно лечение дексаметазонът няма да помогне. А ако сте решили да го закупите "за всеки случай", не забравяйте да си набавите и кислороден концентратор, който е доста скъп. 

Време за антибиотици - кога е нужно

В първите дни - до 8-9 не може да става въпрос за антибиотици. В този период се развива коронавирусната пневмония, която не може да се спре с антибиотици.

При някои пациенти е възможна появата на вторична бактериална пневмония. Това се случва при хора с изначално потисната имунна система, например при диабетици. 

 

Снимка: iStock

"Когато в кръвта има много глюкоза, бактериалната микрофлора има повече шансове да стимулира размножението на бактериите в белите дробове. За това има определени лабораторни признаци. Не може да назначаваме антибиотици при диабет и коронавирус за профилактика. Защото за профилактика това няма да сработи, тъй като антибиотиците не предотвратяват вторичната бактериална пневмония, те само я лекуват", допълва още д-р Станкевич.

За да се предотврати развитието на бактериална пневмония, трябва да се понижи нивото на глюкозата с помощта на препарати, понижаващи нивото на захарта или инсулина под лекарски контрол.

Признаци на вторична бактериална пневмония

При вторичната бактериална пневмония анализът на кръвта ще покаже повишено ниво на левкоцити и неутрофили. 

Може да се появят храчки, оцветени в зелено, ръждиво, с кървави жилки. 

Друг признак на развитието на вторична бактериална пневмония е повишаването на температурата до 38,5 и повече градуса на 12-14-тия ден от заболяването. 

Две седмици след установяването на коронавирусната инфекция и развитието на КОВИД пневмония в тъканите на белите дробове започват изменения, които са благоприятни за присъединяването на бактерии и развитието на бактериална пневмония. 

Терапия на отчаянието

Новият вирус заблуди цялата медицинска общност, изследователи и експерти. Какво да кажем за лекарите и фелдшерите, които идват по спешност у дома. На болния се предписват азитромицин и други безполезни, ненужни и опасни препарати. 

Наистина се случва, че лекарите не знаят какво да предпишат и изписват нещо, за да успокоят пациента и да му дадат надежда, че ще оздравее. Не трябва да се забравя, че те се ръководят от протоколи, одобрени от Министерството на здравеопазването. 

Терапията срещу коронавирус сега

Тези препоръки се прилагат само след консултация с лекар! 

Ако е възможно, купете пулсоксиметър и следете показателите на сатурацията. 

От лекарствата трябва да имате такива за понижаване на температурата. Може да ползвате и обезболяващи (при липса на индивидуални противопоказания).

Ако приемате противозачатъчни препарати или имате тенденция към повишено кръвосъсирване, трябва да имате антикоагуланти (препарати за разреждане на кръвта, които възпрепятстват образуването на тромби).

При прием на антикоагуланти и температуропонижаващи, помнете за защитата на стомаха (фамотидин), за да избегнете кръвоизливи.

Пийте много течности, за да предотвратите обезводняване и нарушаване на работата на бъбреците. 

Не забравяйте, че лекарят задължително трябва да обясни на пациента какво и защо му предписва.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com