Това ли са останките от самолета на първата жена, прелетяла Атлантика?

4612
Това ли са останките от самолета на първата жена, прелетяла Атлантика?
Снимка: Deep Sea Vision

Американската компания Deep Sea Vision (DSV), която провежда дълбоководни изследвания, публикува сонарна снимка, на която се предполага, че се вижда самолетът на известната авиаторка Амелия Еърхарт. Първата жена, прелетяла сама през Атлантическия океан, изчезва през 1937 г. над Тихия океан, докато се опитва да обиколи земното кълбо по Екватора.

На размазано изображение, направено на дълбочина от пет километра с помощта на сонар за странично сканиране и роботизиран подводен апарат, може да се различат очертанията на обект, наподобяващ самолет. От DSV заявяват, че дизайнът е подобен на Lockheed Model 10 Electra, с който Еърхарт се отправила около света. По-специално изследователите отбелязват „уникалната двойна опашка“ и съответните габарити.

Преди да открие предполагаемите останки, екипът прекарал три месеца в изследване на около 13,4 хиляди квадратни километра от дъното на Тихия океан, което надхвърля площта на всички предишни търсения. Информацията за точното местоположение на находката засега се пази в тайна. Известно е само, че мястото е на запад от планираната дестинация на Еърхарт – в района на отдалечения остров Хауланд в централната част на Тихия океан. DSV планира да продължи издирвателната работа.

При последния си полет Амелия Еърхарт е придружена от навигатора Фред Нунан. Те излитат на 2 юли 1937 г. от Лае, малък град на брега на Нова Гвинея, и се насочват към остров Хауланд. Предполага се, че ще спрат там, за да заредят гориво. По пътя обаче нещо се случва и комуникацията с пилотите е загубена. Според най-разпространената версия горивото на самолета е свършило.

Това обяснение, изглежда, се потвърждава.

Getty Images

„Винаги сме смятали, че тя (Еърхарт – б.р.) е трябвало да направи всичко възможно, за да изравни самолета и да го приземи на вода. Позицията на самолета в изображението предполага, че така е и било“, казва ръководителят на DSV Тони Ромео.

Освен това Ромео отбелязва, че екипът е разчитал на така наречената теория за линията за промяна на дататата. За първи път тя е формулирана през 2010 г. от бившата служителка на НАСА и любител пилот Лиз Смит.

Според тази теория навигаторът е забравил да върне календара с един ден назад, когато той и Еърхарт са пресекли международната линия за смяна на датата. Това е довело до неверни изчисления на астрономическата навигация и погрешно изместване на курса със 100 километра в западна посока.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно