X
 
 

Този метал е по-ценен от златото и става все по-скъп

9905 2
Този метал е по-ценен от златото и става все по-скъп
Снимка: iStock
Паладият далеч не е сред най-популярните ценни метали. Но пък със сигурност е един от най-желаните, което изстрелва стойността му в небесата. Само през последните две седмици той е поскъпнал с над 25%, а цената му почти се удвои през изминалата година.

Със своите около 2500 долара за унция паладият е значително по-скъп от златото, а силите, които движат цената му нагоре, едва ли скоро ще престанат да действат, пише BBC.

Но какво е паладий, за какво се използва и защо цената му се повишава?

Паладият е е лъскав бял метал от групата на платината, заедно с рутений, родий, осмий и иридий. По-голямата част от неговите запаси са в Русия и Южна Африка. Той основно се добива като страничен продукт при добив на други метали, обикновено платина и никел.

Търсенето на паладий изпреварва предлагането и това се случва от известно време. Очаква се произведеното количество от метала през 2019 г. да бъде под глобалното търсене за осма поредна година.

Какво е значението му за колите и защо цената му се повишава прочетете в Expert.bg.

Actualno.com

Етикети:

  • Паладий, Платин, Сребро , Мед 1 Паладий, Платин, Сребро , Мед преди 1 седмица Профил на трол?
    неинвестиционни , ДДС (20%). Освен това , даже инвестиционното Злато се облага с Данк Печалба (10%). Плюс самият мардж (разлика помежду цената при продавач и цената на борса) ! Кой би могъл да се възползва оттова ?
  • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
    Май само доходите от облигации не се облагаха с данък.
    : 0 !
Последно в Актуално