Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

13207
Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция
Снимка: SC, INAH, BNAH

Колекцията на Националната библиотека по антропология и история на Мексико се е попълнила с три кодекса, в които ацтеките са описали основаването на тяхната велика столица Теночтитлан, разширяването на империята, завладяването от испанците и първите десетилетия от живота им под власт, съобщава Националният институт по антропология и история на Мексико (INAH).

ОЩЕ: "Култ към кървавото огледало" е в основата на една от първите империи в историята

Общо в света са известни 550 подобни документа, от които в колекцията на библиотеката се намират около 200. Доскоро новите три се съхранявали в частна колекция, предавана от няколко поколения в едно семейство. Учените научили за съществуването им преди 15 години, след като видели снимки на компютър, а две години по-късно потвърдили тяхната автентичност. За да закупи кодовете, INAH трябвало да събере повече от 9,5 милиона песо (половин милион щатски долара), парите били предоставени от благодетели.

И трите документа са написани на ацтекска хартия, наречена аматъл. Тя е изготвяна от естествени материали: долният слой – от дървесна кора, включително местното дърво амате, било накисвано в смес от вар и пепел и след това оформяно в листове. Хартията имала специално покритие, а мастилото се получавало от растения и въглен. Листовете съдържат разноцветни рисунки, включително червена и синя боя и жълта охра.

Кодексите се основават на традициите на коренните народи, но са написани на латиница, испански или науатъл, който е бил използван като международен език в долината на Мексико и Централно Мексико по времето на испанското нашествие през XVI век.

Документите са свързани с местността Тетепилко, която сега заема един от районите на Мексико Сити, съвременната столица на Мексико.

Един от тях се състои от 20 сгънати листа и разказва историята на ацтеките, започвайки със създаването на град Теночтитлан през 1300 г. от н.е. (което с 25 години се различава от приетата в момента дата на основаване). Той съдържа и списък на владетелите на града преди испанското завоевание, информация за появата на европейците през 1519 г. и историята на ацтеките след завладяването – до 1611 г. В контекста на общата история се разказва и за покоряването на Тетепилко от ацтеките през първата половина на XV век.

ОЩЕ: Жреците на ацтеките носели пелерини от човешка кожа от жертвоприношения (18+)

Картата на основаването на Тетепилко съдържа историческа и географска информация, включително имената на градове и местности: Кулиакан, Тетепилко, Тепануаян, Куатлинчан, Ксалтокан и Азкапоцалко – местоположението им на картата съвпада с реални, известни в момента топоними.

Последният документ е икономическият опис на църквата „Сан Андрес Тетепилко“, съставен след колонизацията. На два листа аматъл е описано имуществото: пет червени костюма – вероятно дрехи на свещеник, духови инструменти, изображения на религиозна тематика и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com