„Култ към кървавото огледало“ е в основата на една от първите империи в историята

11876
„Култ към кървавото огледало“ е в основата на една от първите империи в историята
Снимка: Ricardo David Sánchez / CC BY-SA 3.0

Най-големият град държава, съществувал някога в Мезоамерика, може би е черпил силата си от смразяващата жажда за лъскави предмети и човешка кръв, като и двете можели да бъдат задоволени от острото като бръснач вулканично стъкло, известно като обсидиан.

Според нов анализ на жертвен храм в предколумбовия град Теотиуакан очарованието на населението от този отразяващ материал е довело до подобна на култ мания за огледала и проливане на кръв, които са неразривно свързани с разширяването на империята.

ОЩЕ: Нови находки в Теотиуакан след "тъмната страна" на ацтеките

Предшестващ цивилизацията на ацтеките с повече от 1000 години, древният метрополис Теотиуакан процъфтява в Централно Мексико от 100 г. пр.н.е. до 800 г. от н.е. Както в много други мезоамерикански култури, елитите на града страдали от това, което учените наричат „комплекс от отразяващи повърхности“, и редовно използвали огледала от пирит и обсидиан като оракулски инструменти за предсказване на бъдещето и общуване с боговете.

Въпреки това, според ново проучване на д-р Трентън Д Барнс от колежа Уилямс, тази мания за блестящи повърхности е много по-дълбока от обикновените предсказания и е вдъхновила някои наистина ужасяващи практики. Доказателство за този кървав огледален култ, казва той, може да се намери в Пирамидата на пернатата змия – третата по големина структура в емблематичния древен град.

Според Барнс храмът е бил украсен със стотици „монументални скулптури [изобразяващи] огледала, от които се е появило божеството Перната змия, по-късно наречено Кетцалкоатъл сред мексиканските ацтеки, говорещи науатъл“. За съжаление, мястото е било многократно претърсвано, откакто е било построено около 200 г. сл.н.е., но една от статуите все още запазва отразяващите дискове от обсидиан, които първоначално са били вградени в очните кухини.

ОЩЕ: Жреците на ацтеките носели пелерини от човешка кожа от жертвоприношения (18+)

„Потенциално стотици огледала от този вид първоначално са били включени във фасадата на Пирамидата на пернатата змия – пише Барнс. – Към края на ясния ден, когато слънцето се приближавало до западния хоризонт, черните очи на изваяните глави избликвали в пламъци от отразена светлина.“

Под пирамидата археолозите са открили скелетите на около 200 човешки жертвоприношения, което прави това най-голямото ритуално убийство, извършвано някога в Мезоамерика, пише IFLScience.

Сред тези жертвени останки са открити голям брой остриета от обсидиан, което предполага, че материалът е бил използван като средство за проливане на кръв и ритуално отнемане на човешки живот. Така чрез обсидиана се установява ясна връзка между огледалата и кръвта.

Поставяйки това в исторически контекст, Барнс отбелязва, че изграждането на пирамидата съвпада с огромното увеличение на добива и вноса на обсидиан в Теотиуакан. Това не само осигурява достъп до повече огледала, но и предоставя суровината, с която били изработени кървавите оръжия на империята.

ОЩЕ: Чуйте "най-страшния звук в света": Учени пресъздадоха свирката на смъртта на ацтеките (ВИДЕО)

С други думи, култът към огледалото, изглежда, наистина се е развил в Теотиуакан точно когато използването на обсидиан за бойни оръжия и жертвени остриета станало широко разпространено. Като се има предвид, че както войната, така и човешките жертви са били фундаментални за установяването на политически контрол, религиозната връзка между кръв и огледала може да се разглежда като ключов компонент на имперските амбиции на държавата.

„По-метафорично, огледалото загатва за способността на държавата да пролива кръв с обсидиан“, заключава Барнс.

Изследването е публикувано в списание Ancient Mesoamerica.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com