Трима учени получиха Нобеловата награда за медицина

34952
Трима учени получиха Нобеловата награда за медицина
Снимка: Getty Images/Guliver

Американецът Джон О'Кийф, работещ във Великобритания, и норвежците Мей-Брит и Едвард Мозер са тазгодишните лауреати на Нобеловата награда за физиология или медицина, съобщи Nobelprize.org.

Отличието им се присъжда за откритията им за клетки, съставляващи позиционираща система в мозъка. Учените изследват клетъчната биология на главния мозък. Половината от наградата е присъдена на Джон О'Кийф, а останалата половина си разделят Мей-Брит и Едвард Мозер. Мей-Брит и Едвард Мозер са пионери в изследването на механизмите на мозъка за възпроизвеждане на пространството.

Евросоциалистите номинираха Аштън, Дачич и Тачи за Нобелова награда за мир

Европейските социалисти предлагат премиерите на Сърбия и Косово Ивица Дачич и Хашим Тачи за Нобелова награда за мир. В писмо до предсе...

Джон О'Кийф е невробиолог, професор в Института по когнитивна невробиология към Юнивърсити колидж в Лондон. Известен е с откриването на клетки в хипокампуса и тяхното времево кодиране.

Лауреатите за Нобеловата награда за физиология илимедицина се определят от Кралския Каролинскимедицинско-хирургичен институт в Стокхолм, Швеция. Отличията се връчват от краля на Швеция на церемония в Стокхолмската концертна зала на 10 декември - в деня на кончината на основателя на Нобеловата награда Алфред Нобел.

Първата Нобелова награда за физиология или медицина е присъдена през 1901 г. на Елим Адолф фон Беринг /Германия/ "за работата му върху серумната терапия, специално за прилагането й при дифтерия, с което отваря нов път за медицинската наука и дава на лекарите победоносно средство против болестта и смъртта".

Миналата година Нобеловата награда бе присъдена на Джеймс Ротман, Ранди Шекман и Томас Зюдхоф за открития, засягащи механизмите на регулиране на междуклетъчните взаимодействия.

Сноудън е номиниран за Нобелова награда за мир

Норвежки ексминистър номинира за Нобелова награда за мир бившия сътрудник на американските разузнавателни служби Едуард Сноудън. Екс-...

Сред по-известните учени, получили Нобеловата награда за физиология или медицина, са: Иван П. Павлов /Русия/ /1904/, Роберт Кох /Германия/ /1905/, Александър Флеминг /Великобритания/ /1945/, Джордж Бидъл /САЩ/, Едуард Тейтъм /САЩ/, Джошуа Ледърбърг /САЩ/ /1958/ и други. 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно