Учени изследваха промените при кожата, косата и очите на източноевропейците, включително на българите

261304
Учени изследваха промените при кожата, косата и очите на източноевропейците, включително на българите

Биолози от Германия, Великобритания и Украйна са открили, че в Европа през последните 5000 години светлата пигментация на кожата, косата и очите е била резултат на силен естествен подбор в хода на еволюцията, предаде Лента.ру. Подробности за проучването са публикувани в сп. Proceedings of the National Academy of Sciences.

Изводите на учените се основават на анализ на генетичните особености на древното и съвременното население на Източна Европа, предаде БТА.

Тъмната кожа при предците ни от Африка се появила заради заплахата от рак

Тъмната кожа се е появила при предците на хората от Африка зарази заплахата от това да получат рак на кожата под въздействието на голем...

В работата на специалистите е изследвана ДНК от тленните останки на 150 души, открити в селища от бронзовата епоха в района, разположен северозападно от Черно море. По думите на учените населението на този район (включващ България, Румъния, Украйна и отчасти Русия) от неолитно време е запазило приемствеността на поколенията. Учените са сравнили древната ДНК с образци от съвременното население на Украйна и на тази база са изградили популационен модел на промените в честотата на гените, отговарящи за пигментацията.

Оказало се, че древното население на Източна Европа е имало много по-тъмна кожа, коса и очи в сравнение със съвременното.

Съвременните европейци са станали значително по-светли благодарение на силно положителен подбор. Промените в честотата на ключови гени, отговарящи за пигментацията (в изследването са анализирани само три от тях - HERC2, SLC45A2, и TYR), показва, че носителите на светли алели са получили значително предимство в размножаването. Силата на този подбор на практика е била максимална за нелеталните алели.

Авторите на изследването предполагат, че толкова силен подбор не може да се обясни само с практическото предимство на светлата пигментация - по-голямо отделяне на витамин Д под действие на ултравиолетовите лъчи.

Човешките гени отразяват въздействието на историческите събития

Британски и германски учени използваха 1500 ДНК проби от 95 различни популации по света, за да съставят карта, показваща генетичните вр...

По-важен фактор за "изсветляването" на европейците е бил половият подбор, са на мнение учените.

Трябва да се отбележи, че в генетичния модел на специалистите изучаваната популация се смята за постоянна и непрекъсната, което не съответства на действителната история на проучвания регион. Доколко това несъответствие се отразява на верността на изводите на генетиците, е трудно да се каже.

Преди време друга група изследователи установи, че в сравнение със съвременното население, древните жители на Западна Европа са били по-смугли, но са имали по-светли очи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com