Учени обясниха връзката между скални рисунки и "австралийската Атлантида"

11590
Учени обясниха връзката между скални рисунки и "австралийската Атлантида"
Снимка: Flinders University

Скални рисунки от полуостров Арнхемланд станаха още едно доказателство за съществуването на „австралийската Атлантида“. Тоест как морските равнища и бреговете са се променили през последните 15 000 години. Учените успели да проследят как темите на рисунките и тяхното разположение зависят от геоложкия период. Изследването е публикувано в списанието Archaeological and Anthropological Sciences, пише The Conversation.

Австралийската Атлантида

По-рано австралийски учени (някои от които също участвали в текущото изследване на скалното изкуство) представиха модел за това как се е променяло морското равнище в тази област: Австралийска Атлантида: На дъното на океана е открита земя, на която може да са живели стотици хиляди хора.

Заливът, в който сега се намира Арнхемланд, и шелфът, простиращ се на северозапад от Австралия, е представлявал архипелаг преди 71 000 години и първите заселници са пристигнали от север – от днешна Индонезия. След това островите били потопени и хората се преместили в континенталната част на Австралия.

Шелфът се оголил отново преди 29 хиляди години и регионът отново бил заселен. Той представлявал обширни равнини, плата и проломи, там течали големи реки, имало голямо езеро и дори вътрешно море. Условията биха могли да осигурят живот на 50 – 500 хиляди души едновременно.

След това нивото на морето започнало да се покачва и в резултат районът отново се оказал потопен. Това се случило на два етапа: преди около 14 хиляди години и преди 9 – 12 хиляди години. Хората, които са живели тук, с напредването на потопа са мигрирали към континента. Някои от тях се заселили в Арнхемланд, където археолозите са регистрирали скок в броя на скални рисунки в нови стилове и каменни оръдия именно в периода на покачване на морското равнище.

Праисторически летопис

Проучването на района, където са съсредоточени скалните рисунки, протичало успоредно с изучаването на това как се е променяло морското равнище в онези древни времена. Изследователи от няколко австралийски научни институции успели да оценят комплексно рисунките, оставени върху скалите на платото в района на лагуната Червена Лилия в Арнхемланд, и да свържат промените в стила с движението на морето.

Използвайки въздушна фотография, електро-резистивна фотография за изследване на седименти под съвременната почва, моделиране и теоретични данни за формирането на ландшафта, изследователите анализирали по-подробно промените в района на лагуната за 14 000 до 15 000 години.

По техни данни отначало огромната савана е била напълно потопена и скалите на Арнхемланд са се превърнали в самия край на крайбрежието, след това морето малко е отстъпило и в заливните низини са се появили мангрови гори, а след това постепенно долината е станала блатиста – и остава такава и до днес.

Скалните изображения в тази местност са изпълнени на тераси, които гледат към местността. Художниците от всеки период виждали нещо различно, отразявайки го в своите рисунки. Например морските риби се появяват през същия период, когато морското равнище се е повишило и скалите с рисунки са били близо до линията на прибоя. В друг период, по данни на Университета Флиндърс (Австралия), се появяват крокодили и птици.

„Важно е да отбележим, че открихме, че производството на скални изкуства е било най-активно, разнообразно по стил и е обхващало по-голямата част от платото през периода, когато мангровите гори са покривали напълно заливните низини. Причинаа може да е, че мангровите гори са предоставяли изобилие от ресурси, които са поддържали големи и стабилни популации от хора. Или може би това се дължи на намаляване на обитаемата земя, причинено от покачването на морското равнище (и нарастващата гъстота на населението в района на платото – бел.ред.)“, пишат изследователите.

Изследването кои точно места са избрали древните художници за рисунки и как това е свързано с промените в района е нужно на учените, за да възстановят историята на заселването на Австралия. Невъзможно е да се започне от съвременния пейзаж в този регион, тъй като след появата на първите хора той е успял да се промени значително и нееднократно. Това означава, че са необходими интердисциплинарни методи, подобни на използваните в това изследване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно