Важен елемент от организма може да има извънземен произход

7340
Важен елемент от организма може да има извънземен произход
Снимка: Genty / Pixabay

Съвместен екип от изследователи от университета "Фридрих Шилер" в Йена (Германия) и Института по астрономия "Макс Планк" са открили нова улика към мистерията на произхода на живота. Учените са провели експеримент и са доказали, че пептидите могат да се образуват в Космоса.

Изследването е публикувано в списание Nature Astronomy и е описано накратко на сайта на Йенския университет. Целта на новото изследване била да се установи дали пептидите могат да се образуват на повърхността на прах при условия, подобни на тези, които преобладават в Космоса.

Физици опровергаха съществуването на паралелни вселени

Институтът за фундаментални въпроси (FQXi) е публикувал доклад на своите изследователи, който предполага, че разумният живот в нашата В...

Тези молекули са едни от основните „градивни елементи“ на целия живот. Пептидите се състоят от отделни аминокиселини, подредени в определен ред, и изпълняват различни функции в организма - пренасят вещества, ускоряват реакциите, образуват в клетките стабилизиращи решетки и т.н. Специфичните свойства на пептидите се влияят от реда, в който са подредени аминокиселините.

Доскоро се смяташе, че пептидите са се образували на Земята и това е станало основната причина за възникването на живота. Напоследък обаче все по-често се чуват хипотези, че тези молекули може изобщо да не са се появили на нашата планета, а например в космически молекулярни облаци.

В новото изследване учените са провели експеримент. Те пресъздали в лаборатория условията, които преобладават в космическите молекулярни облаци. Върху частиците прах във въкуума присъстват такива химични вещества като въглерод, амоняк и въглероден оксид. Като модел послужила вакуумна камера, в която тези вещества били въведени на повърхността на праховите частици при определено налягане и температура.

"Изследванията показаха, че при тези условия пептидът полиглицин се образува от простите химикали - казва д-р Серж Краснокутски, водещ автор на изследването. - Това са вериги от много проста аминокиселина глицин и сме наблюдавали различни дължини. Най-дългите образци се състоят от единадесет единици от аминокиселината."

Скоро ще видим НЛО, твърди харвардски професор

Скандално известният астрофизик от Харвард Ави Льоб казва в интервю за The Guardian, че може би след няколко месеца ще видим първото до...

Учените установили също, че в условията на молекулярни космически облаци ме много лесно да се образува аминокетен - важно за биологията органично съединение. Известно е, че за това атомите трябва да преодолеят определена енергийна бариера. В този случай обаче, както предполагат учените, в този процес помага специален ефект на квантовата механика.

„На този конкретен етап от реакцията водородният атом сменя мястото си - казва Краснокутски. - Той е толкова малък, че като квантова частица не може да преодолее тази бариера, но може да я прекоси, така да се каже, поради тунелния ефект."

С други думи, експериментът е доказал, че в космически условия могат да се създават не само аминокиселини, но и пептидни вериги. Това откритие предоставя нов ключ към разбирането на произхода на живота на Земята.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com