Защо крокодилът спи с едно отворено око?

15370
Защо крокодилът спи с едно отворено око?
Снимка: Getty Images / Guliver

Крокодилите спят с едно отворено око и следят за потенциални източници на опасност. По-скоро при тези влечуги по време на сън работи едно от мозъчните полукълба, смятат австралийски биолози, автори на статия в сп. Journal of Experimental Biology, съобщава ВВС News.

Хипотезата за това, че крокодилът и насън е нащрек, е проверена с експерименти с участието на човека. Доброволци били пускани в едно помещение с млади крокодили (възрастните са прекалено непредсказуеми).

Най-големият крокодил (ВИДЕО)

Гребенестият, или морски крокодил (Crocodylus porosus) на име Касиус се смята за най-големия от живеещите днес представители на този ро...

Едното око на животното винаги гледало към човека - то не се променяло дори когато човекът напусне стаята. Крокодилите по такъв начин дори насън са нащрек и наблюдават за източници на потенциална опасност. Аналогична реакция животните показали, когато към тях в помещението пускали друг крокодил.

Такова поведение съответства на известния сред морските бозайници сън с едното полукълбо – моржовете и делфините спят с едно отворено око, за да не се отклонят от групата. Птиците, напротив – реализират тази стратегия за защита от хищници. Вероятно същата задача решават и крокодилите.

Сега учените планират да проверят хипотезата за пълноценния сън с едно полукълбо, като им направят електроенцефалограма и сравнят интензивността за двете полукълба.

Новото изследване е показало, че хората и други земни бозайници, които по време на сън напълно се изключват от околния свят, са изключение. Вероятно сънят с едно полукълбо е възникнал при общия прародител на птиците и влечугите, а след това по независим начин се е формирал при морските бозайници, отбелязват учените, пише Lenta.ru.

Крокодил нападна търговски център

1,2-метров Нилски крокодил е бил оставен без надзор до зоомагазин в Калифорния. Разбираемо е, че влечугото бързо се е измъкнало от каш...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com