Борислав Сандов пред Actualno.com: Време е да внасяме сами добрите законови предложения за промяна

3593
Борислав Сандов пред Actualno.com: Време е да внасяме сами добрите законови предложения за промяна

Коалиция "Движение Да, България" набра сериозна популярност в сегашната предизборна кампания. В нея влиза и партията на "Зелените", където едно от най-известните лица е Борислав Сандов. Дълги години Сандов беше лице в инициативи, с които се защитаваше правото да опазим природата в България, за да живеем по-добре. Сега Борислав се бори да влезе в парламента - за да може да въздейства в посока на едно по-добро развитие на България. Actualno.com разговаря за намеренията на Борислав Сандов и каузите, за които иска да се бори в новия парламент.

Нека започнем така – защо искате да влезете в парламента? За какви реформи ще се борите там?

При второ правителство в Пловдивско се ползват минни отпадъци за улични настилки

Спрете извозването и използването за направа на улична настилка на отпадъци от мина "Влайков връх" до село Елшица, Панагюрско. Това са ...

Дълги години съм застъпник за зелени политики и успешно съм защитавал редица каузи, свързани с опазването на природното и културно наследство на България, развитието на зелената икономика и подобряването на жизнената среда за хората. Организирал съм редица успешни протести, заедно с други хора от зеленото движение – тези срещу застрояването на Иракли, Странджа, Пирин, Перелик, Рила, Карадере, градски паркове в София; против ГМО, фракинга за шистов газ, АЕЦ Белене, забраната за къмпингуване; за защита на пчелите, биоземеделието, малките фермери, енергийната независимост и др. Но дори и успешни, тези кампании решават нещата на парче, а и не можем за всичко да протестираме. Не може всеки път да търсим кой депутат да внесе предложение за законодателна промяна. Трябва да имаме представителство. Хора, които са с морал и са се доказали в гражданските си битки. И понеже съм отговорен човек, готов съм да участвам в този процес. Познавам как действа системата и знам как може да се направят промени, за да живеем в по-справедлива, по-чиста и по-здравословна среда. Трябва да превърнем България в място, на което хората да искат да живеят и да правят бизнес.

Отдавна сте известен като символ на зелената политика в България. През годините в много случаи сте се борили за различни каузи в областта на екологията – най-често когато има недобросъвестни бизнес намерения за сметка на природата и човешкото здраве. Смятате ли, че за да не възникват въобще такива ситуации трябват промени в законите или просто е необходим повече контрол? А може би двете?

Повечето от проблемите с унищожаването на природата и задушаването на зелената икономика са резултат на корупцията и това, че мафията е превзела държавата ни. Винаги, когато сме се борили с някой голям замърсител или проект, който застрашава природата и здравето на хората, ние сме били на страната на закона. Липсата на ефективен контрол и окупираните от олигархията институции са основният проблем. Но не и единственият. В България не се прилага европейското законодателство в областта на околната среда. Затова страната ни има най-много наказателни процедури от Европейската комисия именно в тази област. Оказва се, че ЕС повече се застъпва за здравословната среда и опазената дива природа, отколкото собствените ни управляващи. Ако "Зелените" имаме представителство в българският парламент, както имаме в Европейския, ще можем да осъществяваме контрол, защото това също е в прерогативите на народните представители. Ще можем да правим и предложения за хармонизация с европейското законодателство, както и да запушим някои дупки в българските закони, които са там, за да облаготелстват олигархията и личните интереси на политическата върхушка.

Една от най-наболелите теми в България е качеството на въздуха, особено в София, но далеч не само в столицата. Какво трябва да се направи, за да не четем за статистики като тази от един от последните доклади на ЕК, според която заради мръсния въздух и последващи заболявания в страната умират десетки хиляди души годишно?

Действиетелно е много сериозен проблем лошото качество на въздуха, който дишаме в България. Той е най-мръсен за целия ЕС, а повече от 1/3 от територията ни е гора, която е филтър. В населените места, особено през зимния период, замърсяването на въздуха е 20 пъти над безопасната норма. Тези замърсители причиняват болести и смърт при огромен брой хора. Основните причинители са твърдите горива за отопление, газовете от старите автомобили и автобуси, както и някои предприятия от тежката индустрия. България е на последната фаза от съдебно дело в съда в Люксембург и със сигурност ще бъде осъдена. Накрая ще платим не само със здравето си, но и с данъците си. И мнозинството вероятно пак ще избере същите причинители на замърсяването. Дано не се случи така! Дано се прояви имунната система на българите и да изхвърлим статуквото и мафията от държавата.

Агенцията по горите отиде в ръцете на "символ" от времето на Орешарски

Вчера, 8 март, стана ясно, че Григор Гогов е новият директор на Изпълнителата агенция по горите (ИАГ). Той е заемал същия пост между ав...

За да се спре замърсяването на въздуха обаче трябва да участваме всички ние - и политиците, и бизнесът, и гражданите. На първо време трябва да се спрат публичните средства за замърсителите. Не може да даваме 100 милиона лева на година за влажни дърва и нискокалорични въглища, които се дават като енергийни помощи и които не решават проблемите с енергийната бедност. Ако държавата инвестира същите пари за енергийна ефективност и подмяна на отоплителната техника (високоефективни печки, термопомпи, соларни панели и др.), тези домакинства ще излезнат от затруденията в студения сезон и това ще намали замърсявването. Държавата може и по други начини да улесни пазарното развитие на зелената енергетика, да стимулира модернизацията на публичния сектор и да насърчи увеличаването на дела на незамърсяващите произвоства. Големите предприятия трябва да спазват по-отговорно правилата за околна среда, а глобите за такъв тип нарушения трябва значително да се завишат, защото сега са толкова ниски, че някои замръсители предпочитат да ги плащат редовно, вместо да приложат нормите. Ако представителите на бизнеса поемат своята отговорност, но и мислят в перспектива, те ще видят икономическите ползи от модернизирането на своите предприятия и включването на възобновяеми енергийни източници и други морени и зелени решения. В глобален план това е най-бързо случващата се промяна. Дано отново не сме на опашката на този процес! Домакинствата и поведението на всеки гражданин също е ключово за тази промяна – от прилагане на зелени решения в своето ежедневие, потребителското поведение и отговорното гласуване за политици, които се ангажират и работят за по-здравословна среда на живот.

През последния месец в България започна да се поставя на дневен ред спасението на производството на ток от въглища заради подготвян нов еврорегламент с много по-високи прагове за отделяне на живак и серен диоксид. Индустрията и държавата като цяло се обединяват в кампания против регламента, защото ще се налага да затваряме ТЕЦ-ове, въпреки че сам зам-изпълнителният директор на „Мини Марица Изток” инж. Димитър Чолаков каза, че индустриален добив на въглища в Маришкия басейн може да има само още 30 години. Каква е алтернативата за България тогава – зелената енергия ли, след като тя има вече толкова лошо име у нас или нещо друго?

Бъдещето на въглищната индустрия е мрачно и причната за това е мръсното ѝ настояще. Споразумението на ООН за климата, което се прие в Париж, е категорично. Също както и европейските регламенти. Въглищната индустрия ще приключи дори по-скоро от 30 години. Тя би приключила и сега, ако се либерализира изцяло енергийният пазар и се спрат явните и скритите субсидии в енергетиката. Всъщност, сега в България действа дерогация (изключение от европейското правило) до 2020 година, само за да се направи по-плавен преход и въглищните централи да на плащат за емисиите, които бълват и тровят хората в района.

Климатичните промени са най-големият проблем за човечеството в днешно време и не можем да си позволим да поддържаме най-големите причинители на този проблем, при това с публични ресурси. Основният аргумент за поддръжането на тази замърсяваща индустрия са работните места, но всъщност фактите са такива, че алтернативите за производство на енергия създават в пъти повече работни места при по-благоприятни условия на труд и с по-голяма придадена стойност за местната икономика. Всъщност, тази система се поддържа заради конкретни хора, които се облагодетелстват от нея, за сметка на всички останали. Унищожените плодородни полета при “Мини Марица Изток” могат да се превърнат в полета от слънчеви панели и това е най-добрата алтернатива за района.

В Европейския съюз все още няма постоянна забрана на т.нар. неоникотиноиди, които вредят изключително много на пчелите. Ако влезете в парламента, ще искате ли в България те да бъдат забранени завинаги?

"Зелените" предупреждават - държавата се мъчи да избяга от еврозабраната за пестициди

Неоникотиноидните пестициди у нас може отново да бъдат позволени. България прави постъпки за такава дерогация и за тази година. Това ...

България е изклюяително зависима от своето селско стопанство, а пчелите опрашват над 80% от селскостопанските култури, което е причина за реколтата. Неоникотиноидите са доказано вредни за пчелите и дивите опрашители пестициди. Европейската комисия прие през 2013 година мораториум и след два месеца се очаква да приеме окончателно решение за тях, след като мораториумът изтече. Страни като Франция вече приеха пълна забрана, именно защото осъзнават вредите за своето селско стопанство и биоразнообразие, а и защото съществуват подходи и препарати за растителна защита, които са алтернатива на неоникотиноидите и не нанасят щети като тях. България трябваше също да приеме такава забрана, още повече че европейският мораториум е следствие на протести започнали от България, в които съм участвал и аз. Вместо това България преди дни поиска дерогация за трета поредна година, макар да не може да контролира тяхното използване и да виждаме, че смъртността при пчелите е изключително висока през тези години. Ако изчезнат пчелите, ще изчезнем и ние. Това не е някаква сентенция, а съвсем сериозно и обосновано допускане. Грижата за пчелите е грижа за самите нас. Приел съм за моя кауза тази битка и я отстоявам на европейско ниво през последните години. Ако бъда избран за народен представител, ще внеса предложение за забраната на тези токсични пестициди в България и ще насърчавам внедряването на алтернативните методи и средства за растителна защита, така както ще работя активно и за усточивото земеделие като цяло.

Вие сте може би най-известното име в политиката ни, което не е влизало в парламента. Във Facebook се бяхте заканили, че ако сега не успеете, нищо чудно да се откажете. Наистина ли го мислите или беше само закачка?

Напълно сериозен бях в това си изказване. Ако нямам подкрепа, няма смисъл да се кандидатирам отново. Ще продължа да влияя на политиката, но по друг начин или по скоро на друго място. Когато хората не искат сами да си помогнат, никой не може да го направи. Ако хората предпочитат да ги управляват онези, които с действията и бездействията си отравят жизнената им среда и натикват България на последно място в класациите на ЕС, значи това е нашата съдба като народ. Яд ме е за онези, които са пробудени и осъзнати, защото те не заслужават това. Аз вече десет години харча за обществото от времето, енергията и личните си средства. Младостта ми премина в битки за обществени каузи. Ако не успея да надградя и да пренеса същите каузи в парламента, ще потърся алтернатива за себе си.

Как оценявате шансовете на коалицията „Движение Да, България” да влезе в парламента? А своите собствени – ще Ви помогне ли преференцията?

Коалиция „Движение Да, България“ има реални шансове да влезе в следващото Народно събрание, но докато не приключи преборяването на бюлетините, вероятно няма да е сигурно. Много е възможно резултатът да е много близък до бариерата от 4%. Въпросът е дали ще бъдем над или под нея. Надявам се, че колебаещите се няма да бъдат подведени от някои медии, анализатори и социолози, които съвсем целенасочено изкривяват картината в предизборната кампания и в деня на изборите.

Емил Георгиев: Прокуратурата в България е държанка на мафията (ВИДЕО)

В последните четири години България постоянно е арена на избори - парламентарни, местни, европейски, президентски. Предстоят поредните ...

Колкото до шансовете ми да влезна в следващия парламент, при преминаване на бариерата от Коалиция “Да България”, те са средни до високи. Ако съмишлениците и подкрепящите Зелените в 23-ти район гласуват за мен с преференция 7, те са достатъчно, за да мина нагоре в листата и да влезна от там. Другият ми шанс е при висока подкрепа от София-област, където водя листата на коалциията. Най-важно обаче е хората да излязат да гласуват и да го направят по съвест и с поглед напред. Подкрепата за партии и хора, които са били вече в управлението, само ще засили агонията на българите и ще направи мафията още по-силна. Сега е критичен момент за България и подкрепата за младите, неопетнените и доказалите се в битки срещу мафията и за България е единственият шанс да променим статуквото и да вдъхнем сили на добрите идеи и хора в България. Гласът за Коалиция „Движение Да, България“ с номер 16 в бюлетината е единственото правилно решение в неделя.

Интервю на Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Стефан Янев: Кабинетът "Главчев" е сираче, никой не носи отговорност за него (ВИДЕО)

България - изненадващ отличник по "задлъжнялост" в ЕС: Говори икономистът Румен Гълъбинов (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю