Донка Михайлова: Общинските болници катастрофират в Националния рамков договор

8869
Донка Михайлова: Общинските болници катастрофират в Националния рамков договор
Снимка: Община Троян

Общинските болници се оказват в невъзможност да изпълнят изискващите се увеличения на заплатите на своя персонал. Завишените възнаграждения са утвърдени с Националния рамков договор (НРД) и Колективния трудов договор (КТД) в отрасъл „Здравеопазване“ за 2022 г и влизат в сила от днес (1-ви август). Ако не вдигнат заплатите, ще бъдат санкционирани. Глобата представлява връщане за всяка от тях на старите (по-евтини) цени на клиничните пътеки.

Разтревожени от санкцията, която виси над болниците, които не изпълнят договора, кметът на Троян Донка Михайлова, заедно с другия зам.-председател на НСОРБ Иво Димов (кмет на Димитровград) и с д-р Емил Кабаиванов – кмет на община Карлово и член на УС, проведоха среща с министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова в последния ден преди предсрочно прекратяване на мандата на правителството, ръководено от премиера Кирил Петков. В срещата взеха участие зам.-министърът д-р Петър Грибнев и председателят на Надзорния съвет на НЗОК доц. Васил Пандов.

От НЗОК сигнализират, че поради недостиг на финансов ресурс в общинските болници не са повишени възнагражденията според заложения в НРД размер и поради това се очаква болниците да бъдат санкционирани с намаляване стойността на клиничните пътеки. Според тях това може да доведе до фалит на някои болници.

От МЗ споделят мнение, че общинските болници имат сериозни затруднения да изпълнят без финансова подкрепа от държвата заложеното в НРД и че работещите в тях следва да имат достойно заплащане.

Веднага след назначаването на служебен кабинет общинските кметове ще поискат среща с новия здравен министър по темата.

За по-детайлен анализ на проблема Actualno.com потърси кмета на община Троян Донка Михайлова – зам.-председател на НСОРБ.

Г-жо Михайлова, какъв проблем с общинските болници ви предизвика да искате среща със здравния министър в петък?

Проблемът засяга не само общинските, а всички лечебни заведения. Но като орган, който работи за интересите на общините, ние поставихме в центъра на нашия разговор темата „общински болници“. С Националния рамков договор тази година е постигната договореност за повишаване на заплатите на персонала в лечебните заведения, което би следвало да се случи от 1-ви август. Лечебните заведения, които не постигнат посочените суми, от 1-ви август на практика да бъдат санкционирани с намаляване цената на клиничните пътеки. За съжаление, в голяма част от общинските болници цената на клиничните пътеки не позволява повишението да се случи като само за възнаграждение в болниците, ако се спази тази договореност, средно не достигат около 30% от средствата. Това означава, че на всичко отгоре от 1-ви август ще бъде понижена още повече цената на клиничните пътеки и общинските лечебните заведения ще бъдат силно затруднени. Някои от тях са в сериозен риск от фалит. Поради тази причина ние поискахме спешна среща с министъра. Този текст на НРД е внесен за обжалване във ВАС.

От кого е обжалван?

От Националното сдружение на частните болници, Сдружението на общинските болници в България, Многопрофилна болница "Сърце и мозък" ЕАД - София. Тричленен състав на ВАС е отменил тези дискусионни текстове, но министърът на здравеопазването е внесъл текста пред петчленен състав на ВАС. Дело е насрочено за месец ноември. Представител на надзора на НЗОК твърди, че от 1-ви август текстовете влизат в сила. В срещата ние заявихме пред министъра, че Националното сдружение на общините винаги е настоявало да се търсят възможности за увеличение на възнагражденията на работещите в общинските болници, но че с настоящия текст на НРД това на практика е невъзможно. Поискахме от министъра да получим отговор дали съществува възможност на общинските болници да бъде предоставена допълнителна субсидия за увеличение на заплатите и дали се предвижда период от време, в който няма да се стигне до намаляване на цената на клиничните пътеки.

Какво ви беше отговорено?

Че министерството е обмисляло по-гъвкав график за въвеждане на изискването спрямо общинските болници, като условието е болницата да е многопрофилна, на разстояние до 30 км да няма друга многопрофилна болница за активно лечение и поне 70% от бюджетите на болниците да се влагат за възнаграждения. След нашата среща беше направено публично изявление на ръководството на МЗ, че те застават зад една такава теза, но в крайна сметка горещият картоф остава за решение от новия служебен министър на здравеопазването. Ние непосредствено след назначаването на служебен кабинет ще поискаме среща и с новия здравен министър, тъй като тревогата ни за финансовото здраве на общинските болници и за възнагражденията на хората остава.

Тоест според вас решение на проблема е субсидия за болниците, за да си спасят клиничните пътеки и персонала, за който има риск да се пренасочи към болници, в които възнагражденията са увеличени?

Точно така. И не само. Това ще доведе до намаляване на приходната част на бюджетите на болниците с още 15-20%. На практика до невъзможност да бъдат постигани дори настоящите заплати и много тежък финансов удар върху лечебните заведения. Голяма част от общинските болници постигнаха определено увеличение на възнагражденията, но не размерите, договорени в НРД.

А тези критерии, по които ще се прави евентуално реверанс, кой ги измисли?

Това беше предложението на председателя на Надзорния съвет на НЗОК Васил Пандов. Ние възразихме срещу условието за отстояние между две многопрофилни болници от 30 км, като посочихме редица случаи, при които това отново би поставило болници в затруднено положение.

Санкциите НЗОК ли ще ги налага?

Да.

Към днешна дата болниците имат ли напомнителни писма по този текст от НРД?

Единственото, което знаем, е, че миналата седмица в общинските болници е пристигнало писмо, с което НЗОК им изисква информация за възнагражденията към края на месец юли. Пак искам да подчертая, че нашето настояване е за ръст във възнагражденията на персонала в общинските болници, но това да се направи по начин, който не поставя лечебните заведения в изключително тежко положение, да не кажа в невъзможност да изпълняват НРД и поради това да бъдат санкционирани.

В противен случай самите работещи в болниците биха ви упрекнали, че защитавате финансирането на болницата, а тях няма кой да ги защити?

Не. Ние защитаваме постигането на договорените възнаграждения. За нас това е от изключителна важност. Още повече, че общините, особено в по-малките населени места вече въведоха определени социални пакети за млади лекари. Примерно в Троян ние осигуряваме стипендия за медицински специалисти, които подписват договор с нас, че след завършване на образованието си ще се върнат и ще работят определен брой години в общината. Осигуряваме им жилища. Нашите усилия са насочени към създаване на стимулиращи условия за завръщане на медицински персонал в по-малките общини.

Поправете ме, ако греша, но цените на клиничните пътеки бяха увеличени, за да се увеличат и възнагражденията?

Да, правилно е. Беше вдигната цената на клинични пътеки в рамките на годината. Ние говорим за разчети на база на повишените им цени, но това се оказа крайно недостатъчно. Примерно в нашата болница не достигат около 30% от приходите, за да могат да бъдат постигнати договорените възнаграждения. Само за възнагражденията. Не говорим за това колко бързо се повишава цената на електроенергията, храната и че от началото на есента очакваме сериозен ръст на цените, свързани с отоплението.

В НСОРБ правихте ли разчети колко средства ще са нужни, ако МЗ се съгласи да поеме тази разлика от 30% и при положение, че ситуацията в Троян е средно статистическа?

Да, средностатистическа е. Нямаме такива разчети, тъй като проблемът ни сполетя някак внезапно. Досега той не беше поставян така остро. Лечебните заведения очакваха гратисен период, но се оказа, че такъв няма.

Тоест, договорили сме увеличаване на заплатите, но не сме обезпечили на 100% това увеличение?

Точно така. Още повече, че в сектора се постигна определен ръст на заплатите. С актуализацията на бюджета по наше предложение възнагражденията на работещите предимно медицински сестри в детски гради и ясли, базовите възнаграждения станаха 1500 лева. В момента един лекар с две специалности в троянската болница е с базова заплата 1800 лв. Проблемът е изключително тревожен. Той реално би могъл да доведе до фалит на болниците в най-тежко състояние.

Здравният министър представи един от начините да се намали доплащането за лекарства

Здравният министър Асен Сербезова представи един от начините да се намали доплащането за лекарства. Това тя направи по време на междуна...

30% недостиг как биха могли да се компенсират, като болниците не могат да "продават" повече?

Те не могат да "продават" повече, понеже имат лимити. Дори общините да имат възможност да подкрепят финансово лечебните заведения, нямаме право, защото такова подпомагане има характер на държавна помощ, защото те са търговски дружества. Имаме право да им дадем за основни средства.

Ако трябва да купуват рентген или друг ДМА, можете?

Да, и ние им даваме. В момента има проверки на Сметна палата, които санкционират колеги, заради това, че са помогнали на общински болници.

Да обобщим - получава се омагьосан кръг, защото те са лимитирани и не могат да работят повече, отколкото им е зададено. В същото вземе им изискват вдигане на заплатите, като за целта са им увеличили клиничните пътеки, но недостатъчно. Ако пък не ги увеличат, ще им свалят цените на клиничните пътеки?

Това е един христоматиен пример за сбъркания модел на лечебните заведения. Няма полезен ход в ситуацията, което показва, че този модел просто трябва да бъде променен. Имам предвид юридическия статут на лечебните заведения и модела на финансиране. Тоест, в генезиса си този модел е сгрешен. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю