Елизабет Ярман пред Actualno.com: Работата ми е да дарявам щастие

2735
Елизабет Ярман пред Actualno.com: Работата ми е да дарявам щастие
Снимка: Арт БГ

Грандиозният концерт, който Strauss Orchestra Vienna ще изнесат на 8 декември в зала 1 на НДК, определено не е за пропускане, като причините са хиляди – от доказания професионализъм и вещото ръководство на диригента Питър Гуд, в които родната публика вече се е убедила, през брилянтността на изпълнение на най-обичаните и известни композиции на Йохан Щраус от всеки един член на оркестъра, до неповторимата атмосфера на класическа Виена, в която неминуемо публиката ще се потопи по време на концерта.

За нас обаче една от най-любопитните и важни причини е чаровната звезда на австрийската оперна сцена сцена, смайващо талантливата солистка Елизабет Ярман, която, освен че ще ви хипнотизира с невероятния си глас (Елизабет е един от най-търсените колоратурни сопрани в Европа в момента), ще ви даде нещо по-ценно от всички съкровища на света – ще ви дари с щастие. Какво точно имаме предвид, ще разберете след минути, след като се запознаете с нея в първо лице – късмет, който имахме самите ние дни преди концерта на Strauss Orchestra Vienna в София.

Елизабет, кога осъзна, че именно операта е твоето призвание и може ли да се нарече „твоята голяма любов“?

Осъзнах, че операта ще бъде моята най-голяма страст и призвание по времето, когато бях 10-годишна. Спомням си, че тогава гледах филма „Хубава жена“ за пръв път. Една от сцените се запечата в съзнанието ми – главната актриса Вивиан, изпълнявана от Джулия Робъртс, бе поканена на опера и слушаше изпълнение от „Травиата“. Тогава настъпи онзи момент. Дъхът ми спря и моментално се влюбих в класическата музика. Само няколко секунди от филмовата сцена, в която един от солистите, изпълняваше част от арията, бяха достатъчни. Помолих майка ми да върне сцената поне няколко пъти. Така че, да – операта е моята голяма любов.

Ти си получавала и получаваш толкова много важни роли – Папагена/ Кралицата на нощта във „Вълшебната флейта“ на Моцарт; Гретел в „Хензел и Гретел“ на Хумпердинк; Деспина в „Così fan tutte“ на Моцарт; Пепи във „Виенер Блут“ на Щраус; Щасти в „Кралицата на чардаша“ на Калман и много други. Имаш ли любим образ и защо?

Мисля че любимата ми роля е тази на Гретел в „Хензел и Гретел“. Образът претърпява голяма еволюция в тази постановка. Ролята изисква огромно внимание и сериозност. В началото на действието, публиката вижда едно младо и по детински доверчиво момиче. Но с течение на действието тя преминава през един доста динамичен процес на узряване, за да спаси нейния и живота на брат си. Обичам такъв вид предизвикателства.

Българската публика ще се срещне с теб за пръв път, като солист в прочутия Strauss Orchestra Vienna. Би ли описала ролите, в които ще се превъплътиш?

Виенчани много обичат да гледат известния „The Fledermaus“ на Йохан Щраус в Новогодишната нощ. На концерта в София ще изпълня популярната ария „Mein Herr Marquis“, изпълнена от Адел. Адел е една от любимите ми роли. Тази ария изисква наистина добра техника на пеене и накрая публиката бива възнаградена с доста високи октави, което е мой специалитет.

Страхотно! А подготвила ли си някакви по-специални изненади за българската публика?

О, да и то няколко, но понеже са изненади, няма да ги издам. Затова не пропускайте концерта!

Как и кога се присъедини към Strauss Orchestra Vienna?

Българката Светлина Стоянова спечели авторитетен оперен конкурс в Германия

Българката Светлина Стоянова спечели първото място на авторитетния оперен конкурс "Нови гласове" (Neue Stimmen 2017). В четвъртък вече...

Преди 5 години диригентът Питър Гут ме покани да пея заедно с оркестъра, като това бе първата ни колаборация. От тогава насам ние непрекъснато творим заедно и вече сме направили множество съвместни проекти.

Каква е главната причина да се присъединиш към прословутия оркестър на Питър Гуд?

За мен е огромно удоволствие да пея заедно с Strauss Orchestra Vienna, защото всички членове на оркестъра са брилянтни музиканти, а Питър Гуд е ненадминат експерт на традиционната класическа виенска музика.

Имаш ли любима композиция от Щраус?

Една от любимите ми композиции на Щраус е прочутата „Пролетни ветрове“, която също ще изпълня на концерта в София – тя е и едно от най-големите предизвикателства за колоратурното сопрано!

И наследниците на Йохан Щраус идват в София за шоуто на Плюшченко

Vienna Strauss Orchestra и Едвин Мартон за първи път на една сцена в България! Шоуто на най-великия фигурист за всички времена става о...

В официалната ти автобиография си описана като „субретка по убеждение“ – би ли обяснила какво по-точно значи това?

В оперетите много често, „субретка“ се нарича героят който кара хората да се разсмиват, комедийният персонаж. Мисля, че това е главната ми роля на сцената – да правя хората щастливи. Това е причината да се описвам като „субретка по убеждение“ – обожавам да виждам щастливи лица!

Какви са личните ти наблюдения за състоянието на класическата опера в момента – в ерата на високите технологии, „фастфууда“ и „фастфууд“ музиката?

Да, именно в забързана епоха живеем и точно заради това имам чувството, че хората обичат да ходят на концерти или оперни представления, защото тогава се усеща един процес на забавяне. Посещавайки концерт, особено класически, е нужно да седнеш, да се отпуснеш, да слушаш музиката и да следиш действието, за да вникнеш в сценария и обратите. Тези моментни са наистина ценни и ни помагат да компенсираме факта, че живеем в свят, доминиран от разбирането, че всичко трябва да бъде свършено на секундата и колкото се може по-бързо. Така че публика за класическата опера определено има и тя е съставена от хора с най-различни характеристики, което изключително ме радва.

Какви са бъдещите ти професионални планове?

Звезда на австрийската оперна сцена пристига заедно с Strauss Orchestra Vienna на 8 декември в НДК

Strauss Orchestra Vienna са подготвили една специална изненада за всичките си верни български фенове на 8 декември 2017 г, когато в зал...

Да карам хората да се усмихват и да създавам позитивна емоция в публиката – това са вечните ми планове за бъдещето.

Би ли поздравила всички български фенове на класическата музика, които нямат търпение да те видят и чуят и да ги накараш да се усмихнат?

Нямам търпение да пея пред българската публика! Никога не съм била в София и съм ужасно нетърпелива да усетя прословутите топлина и гостоприемство на българите, за които съм чувала толкова много!

Билети могат да се закупят от оторизираните каси на Ивентим, както и онлайн.

За повече информация посетете Artbg.org Facebook страница: https://web.facebook.com/ARTBG.org/

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

На Калин Стоянов няма да му извадят компроматни снимки, ако слуша: Цветан Цветанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Смяната на външния министър беше направена по най-идиотския начин: Румяна Коларова за рокадите в кабинета (ВИДЕО)

Пенсии и великденски добавки за предизборна употреба: Говори финансистът Владимир Сиркаров (ВИДЕО)

Два сценария за конфликта Иран-Израел: Говори доц. Искрен Иванов (ВИДЕО)

Как ще се харчат парите на София? Говори зам.-кметът Иван Василев (ВИДЕО)

Полуреформи, цяла компроматна война и един пудел: Говори политологът Цветанка Андреева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю