Изборният крах на "Демократична България" и ИТН - засега говори само Борислав Сандов

11130
Изборният крах на "Демократична България" и ИТН - засега говори само Борислав Сандов
Снимка: Actualno.com

Четири оставки в трите партии от коалиция „Демократична България“ бяха подадени вчера. Заради слабите резултати на обединението, Христо Иванов подаде оставка като председател на "Да, България“. Атанас Атанасов заяви, че поема "лична отговорност“ и свиква национално събрание на "Демократи за силна България“ (ДСБ). Cъпрeдceдaтeлитe нa "Зeлeнo движeниe" Бoриcлaв Caндoв и Влaдиcлaв Пaнeв, ведно с цeлия изпълнитeлeн cъвeт нa пaртиятa, пoдaдоха ocтaвки.

Actualno.com опита да се свърже с лидерите на трите формации, както и с Тошко Йорданов от ИТН предвид силния изборен шамар, който претърпя формацията на Слави Трифонов. Христо Иванов засега не отговаря на телефона си. Атанас Атанасов заяви, че няма да дава интервюта. Тошко Йорданов изключи телефона си след първото позвъняване. На всичките ни въпроси отговори Борислав Сандов.

Г-н Сандов, ще попречат ли оставките – вашата, на Христо Иванов, на Атанас Атанасов и на Владислав Панев, при разговорите с "Продължаваме промяната" за бъдеща коалиция?

Вярвам, че няма да попречат, защото до избиране на нови органи ние изпълняваме с цялата отговорност своите задачи като представляващи в коалицията. Отделно от това ще опитаме да осигурим решения на по-широките органи на управление, не само на ръководствата. В рамките на тази седмица всички сме насрочили заседания, с което да се верифицира евентуално посока за преговори и въобще съгласието за участие в такива.

Фундаментите, основните ви изисквания за встъпване в коалиция, без които не може и няма смисъл да се говори?

Не бих искал на този етап да се чертаят червени линии. Имаме много сходства в програмите си с "Продължаваме промяната", а също така и с "Има такъв народ", ако говорим по-конкретно за програма. Имаме някои различия с програмата на БСП, но мисля, че най-важните неща, които са на дневен ред в българското общество, на държавата в момента, особено предвид кризите, в които се намираме, изискват да се съсредоточим върху онези неща, които са безспорни, които не създават разделителни линии, а обединяващи реформистки нагласи у всички нас. Виждам, че тези, които ще водят преговори, защото това е отговорност на водещата политическа сила, събрала най-много подкрепа, имат такива нагласи и проявяват точно такова разбиране. В този случай мисля, че все пак може да се намери някакво решение, поне краткосрочно, макар доколкото разбирам, намерението да е за дългосрочно партньорство и изпълнение на цялостен мандат в рамките на 47-ото Народно събрание.

Кои са най-важните проблеми, които според вас трябва да решим в неотложен порядък?

Най-важните проблеми са здравната криза, икономическата криза, климатичната криза - все неща, които са се стоварили вече на главите ни. И още - наказателните процедури от Европейския съюз, необходимостта от възстановяване на диалога между институциите, необходимостта от създаването на нагласи в обществото, които са позитивни. Обединение на усилията за излизане от тези трудни моменти и чертаене на едно бъдеще, което в рамките на нашите евроатлантически намерения да добие по-добро измерение за всеки български гражданин както по отношение на неговото благосъстояние и перспектива, така и обществото като цяло.  

За вас Иван Гешев и Сотир Цацаров личностен проблем ли са или системен, или кое е на първо място?

Не знам дали може да се сложи едно от двете като първо, но според мен и двете са валидни. Те от една страна са личностни, от друга страна - системни проблеми. Важно е да знаем, е, че парламентът и правителството като органи на законодателната и изпълнителната власт имат определени правомощия, най-вече по отношение на системните проблеми. Предполагам, че тези въпроси ще са част от разговорите за това да се намери мнозинство, което да състави правителство. Не мога обаче да се ангажирам с това дали персоналните обсъждания ще бъдат във фокуса на тези преговори, или по-скоро ще се обсъждат системните проблеми, почиващи на законодателната и конституционна основа.

На този етап какво показва анализът ви - защо имате такъв спад в подкрепата?

Рано е още да дам някаква конкретна оценка на ситуацията. Все още се намираме в процес на анализ. Минало е много малко време от изборите, те на са публикувани още като крайни резултати. Паралелно с този процес ние имаме един по-важен въпрос от оценката и той е пътят напред по отношение на преговорите за съставяне на коалиционно правителство. Така, че там е съсредоточен по-големият фокус и усилия ни, отколкото да излезем с някаква оценка от миналите избори.  

Изглежда "Продължаваме промяната" отне ваши гласове, а вие отивате на преговори с тях за коалиция, не е ли малко деликатна тази ситуация?

Няма място за завист. Никой не притежава своите избиратели. Никой политик, никоя политическа сила няма извънредни правомощия върху своите избиратели. Винаги трябва да се борим за тяхната подкрепа. Ако някой друг е успял да спечели тяхната подкрепа, то ние не бива да се сърдим на този някой, а по-скоро да мислим за самите избиратели. Ако те са същите тези избиратели, трябва да защитим техните интереси, както и интересите на цялото общество. В този смисъл емоцията би трябвало да отстъпи на рациото, ние да подходим в тези преговори не като сърдитите или разочарованите, загубили подкрепа политически субекти, а по-скоро като отговорните, с повече опит и с позитивна нагласа за промяна. Щеше да е жалко, ако тези избиратели въобще не са гласували или още по-жалко, ако те са гласували за обратната страна - за политически партии, които не споделят нашите ценности.

Чисто процедурно какво следва за партиите в коалицията "Демократична България" след оставките ви?

И трите партии в коалицията са насрочили заседания на разширените ръководства, които да свикат най-върховния колективен орган на тези партии. Може да се провери, защото имат различни наименования, но още в рамките на тази седмица ще имаме заседания на разширените ръководства, които да насрочат общи събрания на колективните органи. Те да изберат нови органи, да попълнят състава или да определят изцяло нови органи за управление на тези формации също в рамките на тази седмица. Причината е, че не можем да изчакваме по Закона за политическите партии и по повечето устави този срок за свикване на големия колективен орган - минимум един месец. Ние нямаме това време, затова в рамките на съществуващите разширени ръководства ще търсим решения, свързани с това как да протекат самите преговори, дали да има решение за подкрепа към едно коалиционно правителство, водено от първия, получил мандат - "Продължаваме промяната".

Отстрани погледнато не се усеща напрежение между ръководителите на "Демократична България", но има ли напрежение и има ли опасност коалицията да се разпадне?

Две неща трябва да кажа тук. Коалиционното споразумение, подписано през 2018 година, е валидно, но има две неписани правила в него, които имат отношение към вашия въпрос. Едното е, че ние не вадим кухнята на терасата, образно казано. Дори да има някакво напрежение вътре в коалицията, според мен това е една от причините за по-ниския резултат, ние няма да позволим то да добие по-широка публичност, ще се опитаме да го решим вътре в коалицията. Другото неписано правило, за което се разбрахме при съставянето на коалицията, е, че си даваме шанс за поне един цикъл от избори. Тъй като този цикъл от избори - европейски, местни, парламентарни, президентски, приключи тази неделя. Условно казано, ще приключи другата неделя, защото има балотаж, макар и без участника, за когото ние сме заявили подкрепа, то това е време и за оценка дали и как продължаваме като коалиция от политически партии. Но нито едното, нито другото трябва да бъде препятствие или проблем пред по-важната задача спрямо България - преговорите за съставяне на правителството. Надявам се тези въпроси по-скоро да останат за нас като решение и да не влияят на преговорния процес, който имаме с партии извън коалицията "Демократична България".

Вашият кандидат не отиде на балотаж, какво следва оттук-нататък, накъде ще насочите подкрепата на вашите избиратели - Радев или Герджиков?

Ще започна с уточнението, че ние нямахме кандидат, което може би също е една от причините за изборния резултат, ние имахме решение за подкрепа на кандидатурата на Лозан Панов. На въпроса ви за балотажа - опасявам се, че ако вземем по-категорична позиция, това ще доведе до допълнително напрежение вътре в нашите редици. Затова очакването ми е, че ще направим послание, свързано със свободната воля на всички наши избиратели, които да решат кой е по-добрият и уместен избор.

Тоест, призивът ще е за гласуване по собствена съвест?

Да, това е моето очакване, но ние не сме провели коалиционен съвет, председателски съвет, който да обсъди този въпрос.

Интервю на Анита Чолакова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

На Калин Стоянов няма да му извадят компроматни снимки, ако слуша: Цветан Цветанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Смяната на външния министър беше направена по най-идиотския начин: Румяна Коларова за рокадите в кабинета (ВИДЕО)

Пенсии и великденски добавки за предизборна употреба: Говори финансистът Владимир Сиркаров (ВИДЕО)

Два сценария за конфликта Иран-Израел: Говори доц. Искрен Иванов (ВИДЕО)

Как ще се харчат парите на София? Говори зам.-кметът Иван Василев (ВИДЕО)

Полуреформи, цяла компроматна война и един пудел: Говори политологът Цветанка Андреева (ВИДЕО)

Кога и как Израел ще отговори на удара на Иран: Прогнозира Мохамед Халаф (ВИДЕО)

Връзката между войната в Украйна и конфликта "Иран-Израел": Обяснява Руслан Трад (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю