X
 
 

Живко Тодоров: Всички започнати проекти в Стара Загора ще бъдат завършени до края на мандата ми

5563
photo of Живко Тодоров: Всички започнати проекти в Стара Загора ще бъдат завършени до края на мандата ми
Снимка: Община Стара Загора
Живко Веселинов Тодоров е роден на 21 септември 1981 г. в Стара Загора. Завършва ГПЧЕ „Ромен Ролан“ с английски и немски език и Софийски университет „Св. Климент Охридски“ със специалност „Европеистика“. Работил е като експерт в изготвянето и управлението на проекти за кандидатстване по програми на Европейския съюз в Община Стара Загора и Областна администрация Стара Загора. Избран е през 2009 г. за народен представител от 27-ми Старозагорски избирателен район. Бил е заместник-председател и председател на Комисията по външна политика и отбрана в българския парламент. От 2009 до 2011 г. е ръководител на Постоянната делегация на Народното събрание в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

На 30 октомври 2011 г. Живко Тодоров печели изборите за кмет на община Стара Загора, с резултат на балотажа 67,12% от гласовете на старозагорци.

На изборите през 2015 г. е преизбран на първи тур за кмет на града с резултат 79,04 %.

Г-н Тодоров, ремонтите са най-обсъжданата тема сред старозагорци. Ще приключат ли в срок?

С ремонтите някои от фирмите се справиха доста по-добре от други. Основните критики са свързани с центъра на града. Фирмата не успя да се организира и да направи в срок ремонта. До края на годината им беше срокът, но с просто око се вижда, че няма да приключат навреме, което означава, че по договор ще трябва да понесат своите санкции. Всеки ден, с който закъснеят, ще се начисляват такива. Ще обявим публично, впоследствие с колко и защо е санкционирана фирмата.

Що се отнася до Аязмото и до моста, там нещата са различни. Организираха се добре на база на сроковете, които имаха. За Аязмото вече има издаден Акт 15. На моста времето им изтича през март, но са обещали, че до края на годината ще го завършат предсрочно. Смятам, че ако и времето ни помогне, ще си удържат на обещанието и до края на годината ще пуснем моста. Правят всичко възможно да го приключат предсрочно, защото разбират какво неудобство се създава за хората заради ремонтите, особено на моста, който е ключов. Там се работи много по-активно, много по-организирано, личи си. Мисля, че ще успеят да приключат навреме.

Наскоро повдигнахте темата за финансовата децентрализация. И Национално сдружение на общините неведнъж е предлагало варианти за нея, но до конкретни стъпки не се е стигало. Осъществима ли е според Вас?

Не знам дали е възможно. Въпросът е, че трябва да се направи, ако искаме да имаме модерна, развита демокрация и страна. Считам, че в момента голяма част от ресурсите са централизирани. Включително оперативните програми, контролът по тях, включително държавните средства. Трябва регионите да имат по-голяма самостоятелност. Например - следващото ниво на местно самоуправление. Имаше го разписано в Закона за регионалното развитие, имаше и стратегия преди години областните управители да имат повече правомощия, да се създадат регионални съвети. Имаше много неща, които се коментираха, но те винаги остават само на документ и за всичко се опира до София като решение на проблемите и въпросите.

Защо е важно това?

Не е важно за Живко Тодоров. Важно е за хората да се вземат колкото може на по-ниско ниво решенията. По този начин и те участват много по-активно в тях. Защото хората избират пряко кметовете и тези кметове носят след това отговорност пред тях. Общинските съвети контролират, те също са избрани от хората и могат ежедневно да дават отчет за всичко, което се прави. Това е принципен въпрос. Всичко трябва да е ясно и точно разписано. Според мен не трябва да има значение кой кмет от коя партия е и това може да се гарантира единствено с ясни правила и ясни взаимоотношения между централна и местна власт.

Споменахте, че децентрализация е необходима и в работата по оперативни програми на Европейския съюз.

В много случаи се получава така, че начинът, по който се прилагат правилата, се различава съществено от българското законодателство. Има случаи, в които сме спазили на 100% Закона за обществените поръчки, санкционирали са ни и впоследствие ние осъждаме управляващия орган за парите, с които са ни санкционирали. Имаме няколко такива спечелени дела на обща стойност около 500 хиляди лева. Общината ще си ги върне от санкции, които са неправомерно постановени. Смятам, че тук има разминаване в прилагането на законодателството и начина, по който се тълкува от управляващия орган. Защото впоследствие българският съд казва, че нарушение няма. Затова наложените санкции трябва да бъдат възстановени на общината.

Колко служители има общинската администрация и каква е средната работна заплата?

В администрацията има към 350 служители. Отделно има още по звената и общинските предприятия. Средната работна заплата е около 800 лв.

Успявате ли да задържите специалисти с такава заплата?

Трудно, защото стандартът на живот в България е нисък. Ако говорим за по-възрастни хора, които са се установили вече и имат някаква рутина, те по-лесно могат да бъдат стимулирани да останат. Но младите хора се задържат трудно, защото голяма част от тях търсят някакво по-добро развитие. Било в столицата, било в чужбина. Това е процес, който не изненадва никого.

Коя е най-важната задача в Бюджет 2019.

Вече сме определили приоритетите си за догодина. Голяма част от проектите ги съфинансираме, така че нямаме много празноти в бюджета, на които можем да разчитаме. Смятам, че обектите, които сме започнали и които ще завършим, са сериозни като обем работа. Няма да излезем извън рамките на бюджета. Никога не сме си позволявали да го правим. Основното, което ме прави щастлив е, че всичко направено е било в рамките на възможностите на общината, не сме ги надскачали. Много общини имат кредити, които трябва да връщат идните поколения. Община Стара Загора не е в такова състояние, има много добри възможности и е от общините с най-малко задължения. Което за мен е удовлетворение, че утре и да не съм в общината, ще оставя след себе си една добра единица като състояние и като хора, работещи в нея.

Кое е най-важното нещо, което трябва да свършите до края на мандата си.

До края на мандата всичко, което сме започнали, трябва да бъде направено. Не коментирам големите обекти, които считам, че ще бъдат приключени. Дали с 20 или 30 дена забавяне, това ще стане. Стартирали сме проекта за “Самара 1”, по който имаме съфинансиране - в момента обновяваме водоснабдяване и канализация, пътната мрежа. Имаме ремонти на училища - Средно училище “Иван Вазов”, 9-о основно училище. Имаме залата на Синдикалния дом, Руския пазар евентуално, Летния театър, социалните жилища, сградата на общината, зоопарка, който ни е амбиция да обновим - ще бъде добре. За мен е важно да успеем от тези приоритети да изпълним колкото се може повече. Дом “Литературна Стара Загора” е почти готов. В момента тече оборудването и очаквам в най-скоро време да го приемем.

Ще се кандидатирате ли за трети мандат г-н Тодоров?

Ще го обявя през месец май. За мен никога постът не е бил самоцел. Винаги съм гледал да бъда някъде, където мога да съм полезен. Нека да минат всички тези важни проекти, които в момента работим, и тогава ще стане ясно. Много мои колеги заявиха желанието си да се кандидатират. Но аз смятам, че желанието трябва да е след всичко останало, което води към предпоставки за това. Предпоставките са свършената работа и подкрепата, предпоставки са дали човек се чувства полезен в даден момент и дали ще работи със същия ентусиазъм.

Над 6,6 млн. лв. за инфраструктурни проекти за общини от Старозагорска област

Малко над 6,6 млн. лв. получават пет общини от Старозагорска област след одобрените днес от Министерски съвет допълнителни разходи/тран...

За тези 7 години чувствахте ли се и чувствате ли се полезен?

Смятам, че да, защото това, което съм имал в себе си като виждане, в обстоятелствата, които е имало, е успяло да се реализира.

Пожеланието Ви към старозагорци за настъпващите празници.

Най-вече живот и здраве! Смятам, че това е най-важното за тях и повече положителни емоции през годината!

Интервю на Анжелина Велчева

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Седмичен хороскоп за 25-31 март

Овен През тази седмица обстановката в работата ще изключително успешна така че сега е моментът за атакуването на кариерни върхове. Най...

Последно в Актуално