Канзуров: България се готви да пусне Северна Македония в ЕС, ПП и ДБ са склонни на това (ВИДЕО)

18058
Канзуров: България се готви да пусне Северна Македония в ЕС, ПП и ДБ са склонни на това (ВИДЕО)
Снимка: Студио Actualno

Като че ли някакви чужди сили са си направили проект, за да си прокарат интересите в България, сред които и да се създаде правителство, което да допусне Република Северна Македония в ЕС. Това заяви в предаването Студио Actualno Виктор Канзуров, който е известен македонски журналист с българско самосъзнание.

Това ще бъде представено на българите като някакъв огромен успех. Например вкарването на българско малцинство в Конституцията на РСМ. Това само по себе си е ок, но не бива да става разменна монета за нещо много по-важно. Трябва да си кажем честно, че има много малко хора с българско самосъзнание в страната. Това може да повлияе единствено на хората от паспортните сдружения, които ще се пречислят към някоя управляваща коалиция и някой ще получи директорско място на общинско ниво.

На въпрос за мнението му по твърдението на македонския вицепремиер Артан Груби, че българското вето за влизането на РСМ в ЕС ще падне през декември, Канзуров посочи следното:

"Доколкото разбирам от думите на бъдещите коалиционни партньори в България, виждам разнопосочни сигнали. Новоучредената формация изглежда склонна да допусне РСМ до ЕС. Един по-малък коалиционен партньор, с инициалите ДБ, също е склонен на това. Около тази партия гравитират хора, които аз наричам псевдолиберали. Те искат на всяка цена да се даде възможност на нереформираната и шовинистична РСМ зелена светлина за начало на предприсъединителни преговори с ЕС.

От новоучредената формация говорят по македонската тема като лайф коучове, като търговци. Те не разбират какъв е проблемът и негативните ефекти от юго-комунистическото историческо наследство в РСМ.

ДБ лавира в публичните изявления по македонския въпрос в съвременните му измерения, защото знае, че някъде 84-85% от българските граждани са против това РСМ да получи дата за преговори, такава каквато е в момента. Затова пускат някакви изявления, които могат да се тълкуват по различни начини, но си личи, че внимават какво казват само заради публичността. В тази партия няма само псевдолиберали.

Там има и хора, които са по-крайни и с известни русофобски и сърбофобски залитания, но те пак много опростяват нещата. Мислят, че със самото членство в ЕС в РСМ ще станат приятелски настроени към нас. РСМ ще стане още по-агресивна към България, ако влезе в ЕС, посочи още журналистът.

*****************************************************************************

Кой е Виктор Канзуров

Виктор Канзуров е роден на 2 ноември 1971 г. в Скопие. Според неговите думи на 16-годишна възраст осъзнава българския си произход, след като баща му споделя с него за българските корени на македонците. Баща му е родом от леринското село Попадия, Егейска Македония, който се преселил в Скопие през 1968 година, а по майчина от Сетина. Неговият роднина Георги Канзуров е активист на македонистката организация Виножито.

Висшето си образование Канзуров завършва в Скопския университет „Св. св. Кирил и Методий“ със специалност философия. От 1999 година работи като журналист в македонските вестници: „Македонско дело“, „Вечер“, „Старт“, „Нова Македония“ и интернет изданието „Трибуна“. След това работи на свободна практика.

За критиките си срещу македонизма и сърбоманството е обвиняван, заплашван и арестуван няколко пъти с измислени обвинения, още по времето, когато Социалистическа Република Македония е част от Югославия. Първият негов арест е бил през 1989 година, когато е бил 18-годишен. При откриването на бюст на Иван Михайлов в двора на къщата на Драги Каров, той държи реч, в която критикува бездействието на тогавашния български министър, отговарящ за българите в чужбина Божидар Димитров и го нарича „фурнаджийска лопата“.

Интервю на Тодор Беленски

Пълният текст и видео от интервюто вижте в този материал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю