Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кметът на Белица: Голямата ми цел е да направим "Семково" малък зимен курорт

12 февруари 2020, 17:59 часа • 21889 прочитания

Радослав Ревански е кмет на община Белица от 2015 г. Завършил е право в Югозападния университет в Благоевград, Българското училище за политика "Димитър Паница", Световния форум по демокрация в Страсбург, Програмата на Россотрудничество за външни политики в Москва. Работил е като младши юрисконсулт към Централния съвет на ДПС.

Г-н Ревански, наскоро дадохте старт на пътя към курорта "Семково". Какви са намеренията ви за него?

Искам да ви благодаря, че сте забелязали тази хубава инициатива. Около 7 километра от общо около 12 километра от този път ще бъде рехабилитиран. Ще бъде изцяло нова асфалтова настилка, с канавки, с маркировка. Идеята е, предполагам знаете за моята голяма цел - да развия курорта "Семково". Радвам се, че в събота, когато беше и традиционният зимен празник, на който присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова, направихме първа копка.

Към настоящия момент какво представлява местността и какво искате да стане?

Цялата част е държавен горски фонд към момента. Има и малко частна собственост, основно базите на двата университета - Техническият и УАСГ. Идеята е това да стане общинска собственост, за да може ние да го развием като национален ски курорт за студенти и ученици, а и не само. Има прекрасни възможности за развитието на малък зимен курорт. Това е нашата амбиция.

Имате ли подадено искане към съответното министерство за прехвърляне на имотите?

От гледна точка на действията, които трябва да бъдат направени от наша страна, ви уверявам, че сме изпълнили всичко необходимо. Надявам се на подкрепата на държавата и правителството тези територии да бъдат предоставени на общината. Трябва само воля.

А принципно съгласие получили ли сте досега?

По-скоро не. Надявам се държавата да забележи нашия малък зимен курорт, а и малките населени места като цяло.

За каква площ става въпрос?

За 1 140 хектара. В миналото, преди Банско и Боровец "Семково" е бил водещият зимен курорт в нашия регион. Имало е идеен проект да се направи голям лифт, но след като настъпват промените през 1989 г. този проект е замразен. Ние стъпваме на база и идея от миналото.

Белица е една от общините с най-висока безработица в страната, доколко е във възможностите на един кмет да реши този проблем?

Бих искал да свържа двете теми, защото са в неразривна връзка. Една от основните задачи на един кмет е да бори безработицата, да задържи хората в общината и в региона. Пътят към това е развитието на "Семково". Там ще могат да работят стотици хора. Това е и голямата цел.

Много убедителна победа на изборите - почти 90%, как постигнахте този резултат?

Със сърдечна работа, с много работа, с чисто, искрено и човешко отношение към хората. Залагайки на млад човек през 2015 г., хората видяха, че Белица я нямаше на картата. Сега смея да кажа, че сме най-развиващата се община откъм темп на развитие.

Приет е бюджетът на общината, но каква ще е видимата от него част за хората, тъй като всички знаем, че голямата част от него върви за функциониране на самата община?

Тази година ние имаме сериозен бюджет. Една част от големите инфраструктурни проекти не успяхме да ги реализираме в миналия мандат, заради много и сериозни обжалвания от различни фирми. Ще направим пътя за Краище Лютово, ще завършим много от улиците във всички населени места, ще работим по голямото училище в Белица, за оборудване и ремонт на читалището, довършване на канализацията в село Краище.   

Каква част от тези инвестиции са от европейски фондове?

90%. Като сума това е общо около 10 милиона. Имаме и постановление на МС от ноември 2019 г. - близо един милион. Със скромните местни приходи, които имаме, решаваме малките проблеми.

С общински пари наскоро осветихте част от държавен път между Банско и Велинград. Защо?

Това е отсечка от държавен път наистина. За съжаление там ставаха много катастрофи, част от които с трагичен край, с тежки травми за хората. Изключително опасен участък. Имахме запитване до регионалния министър допреди година и половина. Казаха ни, че когато имат възможност, ще реагират, за да бъде осветен и обезопасен. Държавните пари обаче така и не стигнаха до тази отсечка и ние с моя екип решихме, тъй като преди всичко жители на нашата община минават през нея, да я осветим. Имахме и спор с държавата, но когато аргументите са на наша страна, това ни донесе по-голямо удовлетворение.

В едно интервю казвате, че най-голяма нужда имате от спешен център, фактически от филиал. В същото време министърът на здравеопазването казва, че няма такава необходимост и поради тази причина Белица не е включена в големия проект по ОП "Региони в растеж". Защо са така крайно противоположни становищата ви?

Първо този министър трябва да дойде в общината, не само град Белица, а да види как са разположени селата и тогава да прави такива нескопосани изказвания. Второ, ние имаме села, които са на 40 км от Разлог, по черен път. Това е изключително наболял проблем. Ние настоявахме пред ръководството на МЗ общината да има спешен център. Надявам се държавата в лицето на въпросния министър да реагира малко по-човешки.

Имате ползотворно сътрудничество с община Щип, Северна Македония. Какви са отношенията ви?

Това е съвместният ни проект за читалището, за който споменах преди малко - за обзавеждане и оборудване. Партньорството ни е по програмата за трансгранично сътрудничество България- Северна Македония. С колегите от Щип работим заедно. Те изпълняват проект в тяхна културна институция. Отвън читалището пък го ремонтирахме и санирахме с друга македонска община - Каменица. Тази програма е много добра и ние се възползваме максимално от нея. Със Северна Македония работим перфектно.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес