Община Приморско: Изследванията на РЗИ показват, че морската вода е чиста

11765
Община Приморско: Изследванията на РЗИ показват, че морската вода е чиста
Снимка: iStock

Легитимните изследвания на качеството на морската вода, извършвани регулярно от РЗИ-Бургас, на плажовете в Приморско и Китен не показват опасна концентрация на бактерии и микроорганизми. Това се казва в позиция на Община Приморско по повод изследване, в което се твърди, че морската вода на Южния плаж в града е замърсена пъти над нормата.

Още: Шокиращо изследване: Само четири плажа по Южното Черноморие с чиста вода, един е замърсен 41 пъти над нормата

"Резултатите от последните две проверки на Регионалната здравна инспекция конкретно на Южен плаж – Приморско, проведени на 31 юли и 14 август 2023 г., не отчитат наличие на еширихиа коли и чревна ешерихиа коли извън норма. От началото на август в Община Приморско няма постъпили сигнали от граждани или организации за проблеми в региона. По данни на медицинския център в Приморско също няма данни за повишена заболяемост, която да се свързва с потенциално замърсяване на водата по плажовете в региона", посочват от Общината.

Кметът обеща редовни проверки

"За нас здравето и безопасността на хората винаги е било основен приоритет и затова винаги сме се отнасяли отговорно към темата с чистота на морската вода. В същото време обаче сме категорични, че проверки и разпространение на информация е редно да се прави само от легитимни източници и при спазване на всички нормативни правила и професионална етика. В този смисъл не можем да приемем разпространяваната през последните часове информация за теоретично замърсяване на водата в района на Приморско и Китен, защото няма необходимите доказателства. Смятаме, че подобно поведение е некоректно към обществеността и създава неоправдано страхове у хората.”, заяви кметът на Община Приморско д-р Димитър Германов.

Още: "Активни потребители" откриха мръсни плажове, РЗИ - не: Кой казва истината?

След спешни консултации с РЗИ – Бургас и допълнителна проверка на изнесената в публичното пространство информация се установява, че тя не е подкрепена с достоверни данни за използваната методология за взимане и изследване на пробите, липсват официални протоколи от акредитирана лаборатория, няма яснота дали взимането на пробите е еднократно или са взети контролни проби, дали времето на събиране е съобразено с периоди на валеж, каквито са европейските изисквания. Няма яснота и защо за провеждането и резултатите от експеримента не са били уведомени нито отговорните държавни институции, нито общинската администрация.

"Всичко това компрометира достоверността на изнесената в публичното пространство информация. В същото време обаче се създават излишни притеснения у хората, а туристическият бранш е подложен на допълнителен натиск в един нелек сезон. Подобни спорни практики будят дълбоко озадачение, не само защото не се наблюдават в други държави, но и защото не водят до резултати в полза на българските граждани и общество.”, допълва д-р Германов.

Експертите на Община Приморско ще продължат да следят с повишено внимание важната тема с чистота на морската вода в региона до края на сезон 2023 г., като остават в постоянен контакт с РЗИ – Бургас и другите отговорни институции и имат готовност за съдействие и незабавна реакция в случай на сигнали или проблемни индикации.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика