X
 
 

Кметът на Стара Загора: Гордея се с бизнеса, който има Стара Загора

3881 4
photo of Кметът на Стара Загора: Гордея се с бизнеса, който има Стара Загора
Снимка: община Стара Загора
Живко Тодоров е кмет на Стара Загора от 2011 г. Завършил е Софийския университет със специалност „Европеистика“. Работил е като експерт в изготвянето и управлението на европейски проекти в общината и областната администрация на Стара Загора. Две години преди да се кандидатира за кмет е избран за депутат през 2009 г.

Г-н Тодоров, как започна новата година за Стара Загора?

Започна активно по всички проекти, които имаме да изпълняваме. Вчера подписахме договора за устойчив градски транспорт - втори етап.

Какво включва втората му част?

Изграждане на автоматизирана система за таксуване на пътниците, на система за управление на градския транспорт, на т. нар. "умни светофари", реконструкция на надлез над ЖП-линия и бул „Славянски“, бул. „Патриарх Евтимий“ и разширяване на габарита на пътното платно, видеонаблюдение в града. С изпълнението на този проект ще гарантираме още по-високо качество на градския транспорт и по-висока сигурност за гражданите. Започнахме също и редица срещи с граждани. Днес бяхме на посещение в една старозагорска фирма, която има проблеми с отводняването и ще им съдействаме. Занимаваме се както с частни въпроси, така и с важните обществени теми, които ежедневно трябва да се решават. В момента се работи по централната част. Знаете, че беше открита една гробница, която тепърва предстои да бъде отворена и проучена. По "Аязмото" се работи активно и е разкопано. Снощи минахме да разгледаме обекта. Ще създадем временно неудобство за гражданите, тъй като няма да е осветена алеята, по която хората са свикнали да се движат, но това ще бъде за кратък период, докато трае ремонтът. По образователната инфраструктура работим активно. За втория срок ученици и учители ще влязат в обновената Търговска гимназия. Ветеринарният техникум също е на приключване. Сега започваме ремонтите на СУ "Железник", ГПЧЕ "Ромен Ролан". За 9-то ОУ "Веселин Ханчев" и СОУ "Иван Вазов" предстои да бъдат обявени обществени поръчки. Едновременно с това предстои приемане на бюджета за 2018 г., чийто размер ще е в рамките на миналогодишния. Заложили сме ремонт на концертната зала, закритата лекоатлетическа писта на стадион "Берое". Имаме намерение да продължим новия парк с още 40 декара, които получихме от Министерството на отбраната. Да продължим ул. "Христо Ботев", която да стигне до руския пазар. Отделно да направим "Капитан Петко Войвода" с четири ленти, под кръговото на "Била" и да реновираме руския пазар. Сега подаваме проекти за ВиК на ул. "Самара 1". Продължаваме с довършителните работи в центъра на града. Имаме да реновираме бул. "Руски" и "Отец Паисий" изцяло. Детска градина №2 ще бъде ремонтирана. По спортните зали, салоните, дворове на училища също ще има ремонти.

По-голямата част от проектите, които споменахте, със средства от ОП "Региони в растеж" ли са обезпечени?

Да. Малка част са от капиталовата програма на общината и с помощта на държавно финансиране - за продължението на парка и улица "Христо Ботев". Надявам се, че ще получим скоро финансиране и да започнем дейност. Ресурсът по "Региони в растеж" е около 53 млн. лв. Те са в пъти повече от инвестиционната програма, която общината може да си позволи.

Вложенията, които ви предстоят през тази година, на каква стойност са?

Зависи от начина, по който ще работят фирмите и каква част от работата ще могат да изпълнят, но на практика около 35 млн. ще бъдат директните инвестиции.

Бюджетно как завършихте предходната година?

Успешно, макар и трудно във връзка с делото за кв. "Железник". Там трябваше да извадим една сериозна сума – 4,5 млн. лв. от бюджета, с която да покрием разходи. За съжаление съдът не се съобрази с очевидните факти и с договора, който имахме подписан. Такова е положението в момента в България, но се надявам с времето да се подобри и да има по-голяма справедливост по отношение на обществените проблеми.

Как се стигна до проблема?

Имаше една некоректна фирма, която излезе извън сроковете на изпълнение на договора. Ние го наследихме от предходния кмет. Според него фирмата няма право да получава възнаграждение за дейност след 30 април 2012 г. Но впоследствие съдът реши, че трябва да получи допълнителни средства от общината, което ние считаме за абсолютно неправилно. По всички нормалности трябваше общината да спечели. Аз лично бях възмутен от това. На първа инстанция спечели общината, но после нещо се промени при по-висшестоящите органи.

Странно, защото очевидно не сте възлагали дейности след този срок?

Не сме. И в договора имаше изрична клауза. Но за съжаление справедливост няма.

Рамката на бюджета за тази година е над 104 млн. лв., с какво той се различава от предходния, има ли резки промени?

Той се различава с това, че в сферата на културата ще има най-много заложени средства. Залата на Синдикалния дом ще бъде ремонтирана с около 2 млн. лева. Ще бъдат заложени около 300 хиляди лева за музей "Литературна Стара Загора".

Защо там е сериозният акцент в бюджета?

Защото вложихме много средства в спорта през последните години. Успяхме да обновим базата, да постигнем сериозни успехи в масовия и професионалния спорт. Сега считаме, че е време да се обърне внимание и на поизостаналите обекти в сферата на културата. Залата на Синдикалния дом е в много тежко състояние, а Стара Загора има нужда от зала, в която да приема външни продукции, да се провеждат мероприятия. "Литературна Стара Загора" е задължително да бъде довършен, защото Стара Загора е град на поетите и не е правилно музеят да се помещава в апартамент. А този проблем е от 20 години. Време е да бъде решен.

Хасан Азис: Готови сме с проекти за над 600 млн. лв.

Потърсихме кмета на Кърджали Хасан Азис за анализ на процесите в местното самоуправление в период от 14 години – откак той е наче...

Когато една община започне да прави солидни вложения в културата, това обикновено значи, че всички други сфери са на добро ниво. Това важи ли за вас?

Смятам, че поддържаме града на едно нормално ниво. Разбира се, имаме още много да догонваме западните градове и стандарти. Но и в годините са се полагали усилия. Знаете, че д-р Желев, който беше кмет до 2007 г., Бог да го прости, вложи страшно много средства във възстановяването на операта, в изграждане на сграда за музея и библиотеката "Захарий Княжески", който стана един много хубав духовен център. Така че ние продължаваме да надграждаме и считаме, че това е правилната политика.

С кои постижения най-много се гордеете?

Аз се гордея с бизнеса, който има Стара Загора, защото той дава високия стандарт в града. Знаете, че средната работна заплата тук е над средната за страната и се нареждаме на второ място след София по този показател. Това е благодарение на бизнеса и на хората, които се трудят в тези предприятия. Днес, при посещението, ми направи много добро впечатление ръстът на предприятията, разширяването на външните им пазари и това е най-оптимистичното, защото дава перспектива за града.

Какъв е делът на общината за развития бизнес?

Севделина Джонгарска: Изпращаме десетки ученици с увреден слух на младежки форум в Италия

Севделина Джонгарска се занимава с управление на образователна институция за деца с увреден слух. Вече 14 години е директор на ССУ с ДГ...

Ние помагаме дотолкова, доколкото се стараем да премахваме бюрокрацията. В края на 2017 г. набелязахме редица административни мерки за премахване на документи, които не са необходими или могат да се вземат по служебен път, за да се облекчи бюрокрацията. Поддържаме и най-ниски данъци сред големите градове. Такса смет за бизнеса при нас е много ниска - 3,5 промила. Докато в София е повече, във Варна, Русе. Така ние реално стимулираме работещите предприятия, защото този ресурс остава при тях. По всякакъв начин се стараем да подобряваме условията на живот - транспортът, детските градини, за да може хората да работят и да нямат проблеми с битовизми.

А как гледа централната власт на Стара Загора?

Добре работим с правителството. Имаме нужда от някои промени - да се създаде истинска общинска полиция, защото в момента няма такава по закон. Има общинска полиция, но в рамките на МВР. А ние искаме отделно звено към общините, да има права да проверява лични документи, да глобява. Кметът да назначава тези хора и да са на негово разположение. Искаме право да поставяме стационарни камери в общините и да имаме право да глобяваме тези, които превишават скоростта. Виждате колко инциденти има в страната, а КАТ не контролира достатъчно ефективно в градовете. Според мен е доста занижен контролът специално на високата скорост.

Ако получите тези права, колко камери в Стара Загора биха били ефективни?

Според мен около 10 камери на първо време ще свършат идеална работа, защото с тях ще хванем всички възлови артерии, в които се кара с висока скорост. Ние продължаваме да правим "гърбици", но това не е най-добрият вариант за ограничаване на скоростта, защото се създават и задръствания, и други проблеми. Ако се поставят камери и се глобяват всички нарушители, ефектът ще е много по-голям.

Люба Кулезич и Калин Илиев пред Actualno.com: Българското общество е измъчено и гневно (ВИДЕО)

Има усещане за натрупан гняв в нашето измъчено общество. Измамата на това, което в момента се нарича българска демокрация, е страховита...

А има ли разбиране за това Ваше предложение?

Сега, на 19-ти януари, предстои обсъждане с различните браншови организации, обявено от МВР. Поканен съм да присъствам и ще защитя тази позиция, която споделих и пред вас.

Другите кметове подкрепят ли го?

Убеден съм, защото и те са се сблъсквали с тези проблеми, особено в населените места, през които минават второкласни и третокласни пътища. На практика там контрол няма. Виждате постоянно инциденти, които се случват именно в такива населени места. Колите карат масово с над 100 км в час и се създават предпоставки за инциденти. Ние нямаме друг механизъм, нямаме право по закон да поставяме "легнали полицаи" по държавни пътища и единственият начин е да поставим камери, чрез които да контролираме.

Интервю на Анита Чолакова

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

4 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • жител на ст загора ОТ ГЕРБ 2 жител на ст загора ОТ ГЕРБ преди 6 месеца Профил на трол?
  ТОЗИ КМЕТ С НЕГОВИЯ ЕКИП И ОБЩИНСКИ СЪВЕТ РАЗКОПАХА ГРАДА ТОТАЛНО. ПРОСТАШКА РАБОТА! БЕЗ ИДЕЯ БЕЗ СРОКОВЕ С КАКВИ СТРОИТЕЛИИ? СТР ИНЖ. СЪМ С 38Г ОПИТ. ЗНАЕТЕ ЛИ КАКВО ПРАВИТЕ? БУЛ РУСКИ СТОИ 8 МЕСЕЦА РАЗКОПАН ,АМИ ДРУГИТЕ УЛИЦИ? ЗАЩО ДОПУСНАХТЕ ТОВА? СМЕНИ ЕКИПА СИ ЗАЩОТО ЩЕ ТЕ СМЕНИМ ТЕБ.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Да използваш думата ГОРД то ти трябва да си Кмет на Град Стара Загора и Гражданите/ките на Града да взимат най малко 1600 лева заплати. Да се замислям и аз да ходя в С.Загора и да работя и харча парите си там. Уви това е Фейк нюз , тоест магарето пред коня. Това не е отричане на постигнатото , това е само разаснение за понятието горд.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Къде взимат 1600 лв? В София ли? Не ме разсмивай!!! Всеки един кмет на мястото му щеше да е горд с града си. И то ГОРД далеч не заради някакви си заплатки, които бълнувате и реално никой никъде в България не взима! Покажете ми един най-обикновен работник, дето взима 1600 лв в Пловдив или Варна и докажете ,че греша!
  : 0 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Първо се научи как се съкращава в Българския език, и тогава може да бъдеш ГОРД!
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 19 януари

Овен Това е ден, в който ваша постъпка може да ви прослави с благородството ви. Ще имате пълното право и да се похвалите, и да празнув...

Последно в Актуално