Кметът на Златоград: С новия бюджет ще изпълним много желания, но и ще продължим безупречната финансова дисциплина

5995
Кметът на Златоград: С новия бюджет ще изпълним много желания, но и ще продължим безупречната финансова дисциплина
Снимка: Община Златоград

Мирослав Янчев е кмет на община Златоград от 2007-ма година. Той е завършил магистратура по „Управление на бизнеса“ в Стопанска академия – Свищов. Между 1998 и 2007 г. е бил управител на „Дружество за заетост и структурно развитие Златоград – Кирково“.

Г-н Янчев, би трябвало да сте провели снощи общественото обсъждане на бюджета, той с какви параметри е?

Да, всички общини сме длъжни да проведем обществено обсъждане за бюджетите си. Искам да отбележа, че ние не правим бюджет "на крак" - за една седмица. През годината провеждаме редица срещи по квартали и населени места. Почти всички проблеми, споменавани на тези срещи, са намерили място в бюджета. Бюджетът за 2019-та година е най-големият откак съм кмет, тоест от 12 години. Той е на стойност близо 11,8 млн. лв. - с около 2,5 млн. лв. повече от предходния. Между другото бюджетът ни винаги в края на годината е повече, отколкото е бил по план. Надявам се и този да бъде увеличен значително. В голяма степен това се дължи и на европейските средства, и на правителството, и благодарение на екипа ми.

Какво сте предвидили като най-важно за тази година?

Една сериозна рехабилитация на общински път Аламовци - Златоград, махала Боево - Печинско. Това са два обекта по Програмата за развитие на селските райони на стойност над 5 млн. лв. Имаме предвидена реконструкция и рехабилитация на повече от 17 улици по ПРСР. С постановление на МС са ни осигурени средства за още 9 улици. И стават общо 26 улици за тази година. Имаме изграждане на канализационна мрежа под част от улиците, благоустрояване на улици в селата Долен и Старцево. Със собствени средства ще ремонтираме още няколко улици в Златоград. Осветление е предвидено в Ерма река и Долен, благоустрояване на площад в Долен. Това са обекти със 100% обезпечено финансиране. Имаме една подпорна стена, чието изграждане ще осигури достъп до 4 къщи. И един много важен обект, отлаган от години - за разширяване на гробищния парк в село Старцево. И редица други дейности, свързани с подмяна на дограмата на МБАЛ, благоустрояване на общински пътища: Цацаровци-Златоград- с.Ерма река –махала Мързян; Цацаровци-махала Равно бърце.

Капиталовата ви програма е за близо 8 милиона лева, тези обекти ли влизат в нея?

Да. И от тях около 60% са осигурени от европейски програми. Другите 40% са национално и собствено финансиране. И подчертавам, че това, което правим, не е предизборно. Почти всяка година има избори, а в Златоград работим ежегодно, включително и за да получим настоящото финансиране. Последователно работим за да подготвим подземната инфраструктура - ВиК-мрежа на тези улици е сменена вече. Остава малка част. Всяка година Златоград си поставя определени цели. И нещо, което не променяме, е стремежа към финансова стабилизация. Това е първи приоритет на мен и моя екип. Не си позволяваме да трупаме просрочени задължения. Златоград досега не е влизал в "черния" списък на МФ. Винаги сме спазвали принципите за финансова стабилизация. Тоест, имаш 5 лева - харчиш 5 лева. Или, колкото имаш, толкова харчиш. Не си позволяваме да поемаме необезпечени задължения. Планирали сме си погасяване на стари просрочия, разходи по поети стари дългове. Редовно плащаме задълженията си по заеми от ПУДООС и фонд ФЛАГ. И много пъти съм казвал: "Не е само ангажиментът на общината да направи нещо, а има и сериозна поддръжка за него впоследствие - за спортни бази, зелени площи и т.н."

Правили ли сте рекапитулация годишно колко средства осигурявате допълнително върху бюджета чрез външно финансиране?

Не съм правил такава статистика, но ние използваме сериозен капацитет, за да осигуряваме средства от ЕС, защото си даваме сметка, че по друг начин няма как да станат нещата. Затова направихме интегрираните планове, Общият устройствен план и с подкрепа от държавата в Златоград се работи активно по европейските програми. Около 60% от бюджета ни е европейско финансиране.

Навършиха се 9 г. от откриването на ГКПП - Златоград, какви ползи допринесе той на населението?

Точно днес направихме церемония за 9 години от откриването му. През 2010 г. се направи път през гранична ивица от 370 км, която беше затворена. И това стана точно през Златоград, преди "Маказа", преди Ивайловград. За мен пунктът е важен не само от икономическа гледна точка, а от социална гледна точка и за развитието на добрите партньорски взаимоотношения между България и Гърция. Оказа се добра реклама не само за туризма и икономиката на местно ниво, а и като цяло за региона. Да не забравяме, че Златоград беше втора гранична зона и това беше сериозно ограничение. С отварянето на границата не само се отвори мирогледа на населението от двете страни на границата, отвориха се нови възможности и за нашите съседи да видят забележителностите на планината Родопи от българска страна. И не само ние, гърците също са си имали режим на ограничаване и недопускане в региона.

Увеличаването на туристопотока има ли цифрово изражение отпреди 9 г. и сега?

В пъти повече са туристите в нашия район. През 2018 г. са преминали около 118 000 автомобила и около 320 хиляди човека. През деветте години са преминали близо 1,3 милиона автомобила и над 4 милиона пътника. Малко или много това е поток, който дава възможност да се развие туризма и сектор от икономиката - услуги и търговия. Това показва, че граничният пункт, дори да е малък, е бил доста използван. И най-важното - безаварийно, без смъртен случай, без тежки катастрофи. Днес се радвам, че за пореден път направихме молебен и водосвет за безаварийно пътуване.

С Общия устройствен план докъде стигнахте?

За мен той е изключително важен и аз се радвам, че голяма част от златоградчани го осъзнаха и се включиха в многобройните дискусии и обсъждания при създаването му. Ние отворихме много повече възможности за участие на гражданите, като не чакахме само те да дойдат на обсъжданията. Ние отидохме при тях, по квартали - с цел да му дадем гласност. Предложенията, съответно, намериха отражение в Общия устройствен план, който чертае стратегията за управление на териториите в община Златоград за 25 години. ОУП бе приет от Общинския съвет на заседанието през декември 2018-та и е влязло в сила вече. Ние имаме и генерален план на движението по улиците, с който са указани местата за паркиране, забранени за преминаване от тежки автомобили участъци, ограничения и правила. И той е приет с публични обсъждания по квартали с поредица обществени обсъждания. Вече започнахме въвеждането му. Правила трябва да се въведат, защото автомобилите се увеличават. Почти всяка къща вече има по един-два автомобила.

Сред отличниците сте и награждавани за управление на отпадъците, какво предвиждате тази година?

Първо, не увеличаваме такса смет. И то не предизборно, а защото контролираме план-сметката. Тя се подготвя много внимателно и стриктно се изпълнява през годината. Има предвидимост, която дава спокойствие и сигурност на населението. Миналата година се покачи малко такса смет, заради увеличените отчисления по ЗУО. Но като цяло управляваме отпадъците така, че да са чисти градът и населените места, да е по-евтино, да е поносима таксата и да опазваме околната среда. Всички знаят, че като се оскъпи услугата, се появяват нерегламентирани сметища. С разделното събиране намалихме отпадъците от града - не само зелените, но пластмаса, хартия, стъкло, желязо. Това е основа за определянето на таксата за следващите години. Между другото, на следващия кмет, Общински съвет и администрацията се пада честта да приемат таксата по друга методика. Всяка местна общност трябва да е направила сериозни изводи, за да може, когато се определя таксата смет за 2020 г. да е справедлива. Тя не трябва ощетява населението, както сега - на основата на данък сгради. Данъкът ще се определя според количеството отпадък, размер на съдовете и брой ползватели. Всяка дейност ще е по метода, избран от общината. Но със сигурност опитът, натрупан от годините, ще помогне на Златоград да избере най-справедливото решение. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Кметът на Смолян спечели дело срещу КЕВР за поскъпналата вода

Чрез фирма на Тодор Батков в Смолян докараха стадо алпийски козирози от Бавария (СНИМКИ)

Ниски заплати: Съдилищата в Смолянско останаха без съдебни заседатели

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян