X
 
 

Любомир Дацов: Вероятно управляващите си заслужават притесненията за курса лев-евро

3748 9
Любомир Дацов: Вероятно управляващите си заслужават притесненията за курса лев-евро
Снимка: БГНЕС
Преди няколко дни председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова е внесла предложение за нов текст в Закона за БНБ, според който от датата на влизане на България в "чакалнята на еврозоната" (ERM II) официалният валутен курс на лева към еврото е равен на централния курс между еврото и лева, договорен с останалите държави в ERM II (Еврозоната + Дания) и ЕЦБ. Това моментално предизвика опасения, че други държави могат да кажат какъв ще е курсът на лева. Такива опасения са неоснователни, каза пред Actualno.com макроикономистът и член на фискалния борд Любомир Дацов.

Г-н Дацов, има ли опасност за валутния борд или за курса на лева към еврото в момента, в който влезем в чакалнята на еврозоната заради предложението на г-жа Стоянова?

Смяната на касовите апарати извадила "на светло" големи укрити обороти

Наложената от властта подмяна на касовите апарати е изкарала на светло укрити от търговците обороти. Това мнение изрази пред БНР финанс...

Поводът за слухове са направените промени в последния момент във валутния закон. Текстът, който е предложен, е стандартен, той е съгласуван от институциите с Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейската комисия (ЕК). Но реакцията, която се получи през последните няколко дни, е много показателна поне за няколко неща. От една страна как може да се спекулира с абсолютно нормален и стандартен текст, който фигурира по принцип в законите на всички държави-членки, които са по пътя за еврозоната. И от друга страна, това се дължи общо взето на това, че управляващите си го заслужават. Просто защото много неща за пореден път се правят с пренебрежение към широката публика. Ние знаем, че има изисквания за конфиденциалност, но такъв текст няма как да е конфиденциален, той влиза в Народното събрание и трябва да бъде одобрен. Т.е. виждаме пак пренебрежение към необходимостта да бъдат разяснени изключително важни неща.

Не беше обяснено както трябва на хората ли?

То изобщо не беше обяснено и дори обявено. Никой не може да каже защо се прави по този странен начин в последния момент. Да, сигурно сме получили в последния момент уверение, че правим стъпки към ERM II. Може би трябваше да започнем по друг начин – добрата новина е, че именно такова нещо се прави, когато си сигурен, че правиш положителна крачка. За мен това означава, че правителството и централната банка вече са постигнали договореност със съответните комитети и институции и ние имаме вече дата за присъединяване. За мен това е добрата новина. Лошата е това, което Ви казах – първо, реакциата показва, че никой няма доверие в правителството, и второ – че абсолютно неуважителен е начинът, по който беше направено. И си заслужават реакцията и страховете, които предизвикаха. Ако видите форумите как реагират, в професионален план абсолютно необосновано, но от социологическа гледна точка коментарите са срещу управляващите. 

Питам Ви направо може ли някой друг да ни диктува какъв да бъда курсът евро-лев, когато влезем в чакалнята?

Народното събрание одобри правната рамка за влизане в Банковия съюз

Парламентът одобри окончателно на второ четене промените в Закона за БНБ, без които не може да се осъществи преглед на качеството на ак...

Какво означава някой друг да ни казва? Аз не знам как си го представят някой да дойде да каже "курсът ви ще бъде такъв". Курсът е нещо, което се договаря друстранно. От една страна, това означава конкурентноспособност на нашата икономика и съответно износа, от друга страна за ЕЦБ е важно да се присъединим с курс, който да гарантира устойчивостта на тази икономика. Тук не става въпрос някой да ти влияе. Това е много елементарно, съжалявам да го кажа, разбиране и начин на мислене, поне от хора, които никога не са участвали в такъв процес. Само такива хора могат да го кажат. Изобщо не става въпрос някой да ни влияе, става въпрос за процедура на договаряне, при която ние имаме много ясна позиция, изразена още навремето, че се присъединяваме в момента с този фиксиран курс. Пак казвам, че най-важното е да се гледа как върви износът в една държава. Тъй като чисто теоретично е много спорно къде е равновесният курс. Затова обикновено в другите държави, които нямат валутен борд, се държи този курс да плава в рамките на този двегодишен период минимален, който е между ERM II и приемането. В рамките на тези две години ти си оставяш курса да плава така, че да изглади всички макроикономически неравновесия, които съществуват. Но в случая ние имаме много ясна позиция, която е същата и при други държави с валутен борд, които са приели еврото. Ние ще влезем директно, без да плава курсът и ще се присъединим към еврото на този фиксиран курс. Не виждам никакви причини тази позиция да се приема, тъй като ние виждаме, че износа ни расте с изправярващи темпове въпреки забавените икономически условия той се държи добре, което означава, че той ценово е равновесен. И няма никаква причина да спекулираме с валутния курс.

Доколко може да бъде прозрачен самият процес на преговорите? Механизмът на договаряне как трябва да бъде регламентиран?

Няма как да бъде прозрачен. Той може да бъде прозрачен по другия начин. Например както го направиха хърватите. С документите, които тяхната централна банка и правителство публикува, с техните позиции, с обясняване на плюсовете и минусите. Ние малко го караме през просото, максимално затворен процес. По принцип процесът трябва да е затворен, той е секретен, най-малко от това се правят много пари. Ненапразно решенията се взимат в края на седмицата и се оповестяват в деня, в който борсите са затворани, защото във всяка една държава при такова събитие акциите на компаниите, които са български, фондови борси и така нататък, съответно поскъпват или поевтиняват, пазарите реагират и са свързани с големи финансови интереси. Така че този процес е нормално да е затворен. Той се случва в съответните инситуции, това е преговорен процен. Но това не означава, че нормалната информация не може да бъде давана, още повече, че след като има страхове в едно общество , те трява да бъдат обяснявани. Живеем вече в такова време, в което не може да нямаш активна позиция в социалните медии и да не информираш обществото. Още повече, че има фалшиви новини, които ни заливат. Човек трудно започва да различава коя е истината.

Интервю на Спасиана Кирилова

Управителят на БНБ не очаква шокова инфлация от влизането в еврозоната, прогнозира по-високи лихви

Кога и как ще се присъединим към еврозоната ще стане ясно за около година. Това смята управителят на БНБ Димитър Радев. Според него вл...

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 7 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Форума,пишете смислени неща. Стига с тази помия
 • Анонимен 6 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Очертава се курс евро лев 1:5.Обръщайте левовете в евро и долари и купувайте апартаменти и земи..
 • Анонимен 6.1 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  А може и да има девалвация на лева и курса да излето в космоса дори до 1:1000.
  : 0 !
 • Анонимен 5 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Циганската метреса, обществената мастия - Ментата !
 • България загива ! 4 България загива ! преди 4 седмици Профил на трол?
  Държава, в която с капачки се купуват кувьози за новородените и с есемеси – дефибрилатори за болниците, е държава без управление. Държава, в която парламентът се ползва с 8 % доверие, а съдът – с 12 %, е територия без управление . Фактите са ясни, изводът също: България е без управление, България се руши, българската нация загива !
 • В Маймунарника 3 В Маймунарника преди 4 седмици Профил на трол?
  Парламент : Място където шайки с различен цвят са се събрали с обща цел, как да грабят от своя народ, за да могат те да живеят добре .
 • Ивана 2 Ивана преди 4 седмици Профил на трол?
  Този го знам, мухльо лапач, лакей наемник !
 • ГРОБарските глашатаи 1 ГРОБарските глашатаи преди 4 седмици Профил на трол?
  Бащата на валутния борд проф. Стив Ханке : Абсолютна глупост е да влизате в еврозоната . БНБ и правителството имат тояжка на, която се подпират и искат сега да подпишат споразумение с ЕС и да вдигнат ръце, да не поемат отговорност", категоричен бе икономистът .
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Да разбираме ли, че ако не сме в еврозоната, ще цъфнем и ще вържем? Досега всичко е показвало точно обратното. Всяко нещо, което сме оставили да го решават родните ни политици, е провал за решението на ежедневните проблеми на българина. Българите не контролират политиците си. Ако и отвън няма поне малко спирачки, ще сме по зле от Ирак и Сирия.
  : 1 !