Милена Петрова: Йога за бременни засилва връзката между майката и бебето

10060
Милена Петрова: Йога за бременни засилва връзката между майката и бебето
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

Милена Петрова от Асеновград се занимава с йога от 17-годишна. Прекъснала е практиката си за няколко години. От преди 12 години отново си е "спомнила" за йога, след три дискови хернии и претърпяна несполучлива операция. От пет години е активен инструктор. Практиките по йога в Асеновград добиват все по-голяма популярност. От скоро за първи път стартира и йога за бременни. Тя спомага не само за поддържане на физическата форма на жената, а и за балансиране на емоционалното й състояние, тъй като е доказано, че по време на бременността у бъдещата майка бушува изранен хормонален коктейл. Милена Петрова разказа, че йога е полезна и за жени с репродуктивни проблеми, тъй като успокоява и душевното състояние, а по-силовите упражнения пречистват органите от токсините.

Откъде идва наименованието "йога"?

От корена "юдж", което в буквален превод означава "юзда", "единство". Не е свързано с име на човек.

Защо е полезна йога по принцип?

В първия си аспект - физическият - тя ни кара да се чувстваме по-гъвкави и по-здрави. Особено добре повлиява на хора с проблеми и болки в кръста и гърба, които стоят по-дълго време на стол и пред компютър. Когато човек придобие малко повече практика, забелязва, че тези ползи не са само физически, а и на емоционално, психическо и духовно ниво. Йога по време на бременността пък помага на бъдещите майки да се чувстват добре в тялото си, като раздвижат, разтегнат и укрепят важни за този период мускулни групи чрез специално подбрани асани (упражнения).

Защо реши да организираш практика по йога за бременни?

Породи се от интереса на бъдещи майки в Асеновград, както и на жени, които посещават часовете по принцип и след като забременяха искат да продължат практиката си. Йога за бременни е малко по-специфична. Не се правят абсолютно всички асани. Само специално подбрани и се изпълняват по специален ред - така, че хем да разтегне добре бременната жена, хем да не се умори, да не се задъха и да не се натовари. Защото и без това, има достатъчно натоварване в този момент.

Благотворителен йога час ще осигури топъл обяд на над 100 нуждаещи се от Асеновград

Благотворителен час по йога помага на социално слаби хора от община Асеновград. Средствата от кампанията бъдат в помощ на над 100 асено...

Йога помага ли за самото раждане?

Да, дихателните практики, които се правят по време на часовете, са от голяма помощ. Също и стягането на тазовото дъно и на всички важни органи, които спомагат за осъществяване на самото раждане.

А на емоционално ниво как влияе йога на бременните?

Йога е комплексна наука, която действа по всякакъв начин. Все по-популярно е, че плодът има чувства и мисли. Сега много се набляга на това, че е важно да бъде осъзната бременността. Жената трябва да знае, че бебето възприема нейните чувства и мисли, емоции и състоянието й. Не приема само хранителните вещества, а всичко друго, което тя изпитва. Така плодът опознава света и се подготвя за предстоящото, което го очаква след раждането. И съответно, ако майката е била подложена на стрес по време на бременността, това влияе и на отделяне на хормона на растежа. Тогава бебето се стресира и то може да се роди по-малко. Има дори видеа от ехограф, които показват, че при стрес на майката, плодът подскача вътре в утробата й и също не му е прятно. Затова тази осъзнатост по време на бременността е много важна за бъдещето на детето и съответно - на връзката между бебето и майката. Тук идва ролята на йога. Тя релаксира и успокоява съзнанието и тялото. Помага на майката да балансира емоциите си и чрез дихателните практики да се успокои умът. И най-важното, както казахме - да се насочи вниманието към изграждане на съзнателна и пълноценна връзка с растящия бъдещ живот.

Кои части на тялото се включват при йога за бременни?

Асеновград ще посрещне слънцето с йога на открито

Международният ден на йога - 21-ви юни – ще бъде отбелязан в над 30 града на страната, сред които и Асеновград. Утре във времето ...

Всички, без напрягане на коремната стена. Например такова упражнение е повдигане на свещ с мах. Правят се много пози, които укрепват тазовото дъно, разтягат и раздвижват гръбначния стълб, отварят гръдния кош, за да може дишането да е по-пълноценно. По време на бременност плодът притиска сърцето, белите дробове и други органи. Вследствие на това, се затруднява дишането, а кислородът е важен не само за майката, но и за бебето. По време на бременността често се случва бъдещите майки да се движат по-малко от обичайното. Затова и някои мускули, особено подпомагащите дишането, като междуребрените и тези, на плешките и горната част на гърба, отслабват. Вследствие, обемът на белите дробове при вдишване остава по-малък от нормалното и организмът получава по-малко кислород. Това се случва и заради ограниченото пространство, повишаване на теглото и промяната в стойката на тялото.

Какво би посъветвала бременните, които се притесняват да практикуват йога?

Ако няма никакви медицински показания бременните да лежат, движенията са много важни, за да се чувства майката добре в тялото си. Да балансира емоциите си, да отпусне и релаксира ума си, тъй като в този период има доста хормони, които бушуват в организма й. И пак се връщаме, че всичко това отново влияе върху емоциите на бебето. Така че не бива да се страхуват от практиката.

Колко пъти седмично е достатъчно за бременните да практикуват йога?

Няма ограничение или препоръка. Ако се чувства добре жената може всеки ден да отделя по 15-тина минути да прави определени асани, отделно са подходящи и разходките на чист въздух. Иначе, обичайно един час по йога продължава 60 минути и се провежда веднъж седмично.

Бременните жени ще носят специални значки в столичния градски транспорт

Често хората не могат да познаят една бъдеща майка, която е в началото на бременността или е облечена в по-свободни дрехи. Понякога дру...

Какви са най-честите въпроси, които бъдещите майки задават по време на практиката по йога, от какво най-много се интересуват и вълнуват?

Най-вече питат за дихателните практики - кои са най-подходящи и по какъв начин е добре да се изпълняват.

Вкъщи може ли да се практикува йога за бременни?

Ако е подготвена жената - ако посещава часове и паралелно с това, се упражнява у дома, е добре. Но съвсем самостоятелно, само от видеа, например, малко е опасно. А и по принцип, дори да не се отнася за бременни жени, е добре човек няколко пъти поне да посети часове по йога, за да се запознае с практиката. Ако инструкторът не му допада, да отиде при друг. Всеки има индивидуален подход, но да не се отказва от първия път. Важно е да усети атмосферата в зала, да се научи кои са противопокоазанията при определени пози за различни заболявания или бременност. Защото това не се съобщава във видеата. За различните пози има ред ползи и противопоказания, затова с конкретика сега не може да се посочи кое е правилно и кое не.

Има ли значение храненето при бременни, които посещават часове по йога?

Проект предоставя здравни услуги по домовете за бременни и новородени

Втора АГ болница "Шейново" в София започва работа по проект "Предоставяне на здравни услуги по домовете на бременни жени и деца до 3 го...

Независимо, че се изразходва енергия, няма някакви конкретни хранителни режими, които трябва да се спазват. Важно е да се съблюдава по-правилен начин на хранене. Той не е само за бременните, а и за всички, но бъдещите майки още повече трябва да обръщат внимание на пълноценното хранене и приемът на повече течности. Няма ограничения и лишения. Важно е пак да повторим, че за да посещават йога бременните не трябва да имат медицински противопоказания.

Има ли интерес към йога, от страна на асеновградчани?

Става все по-известно практикуването й в Асеновград. Съветвам да не се страхуват да опитат. Масово си мислят хората, че за да практикуват йога трябва да са гъвкави, млади и да са здрави. Това всъщност се получава вследствие на практиката, а не е предпоставка да започнем да практикуваме. Няма възрастови ограничения, няма значение от теглото и пола. за да се започне посещения на часове по йога.

Предстои честването на Международния ден на йога. Разкажи ни малко повече за събитието - кога, къде и от колко часа ще се проведе. И упражненията, които ще се правят, подходящи ли са за бременни?

Сутринта на 21.06.19 г. (петък) от 07:00 ч. пред Градска библиотека "Паисий Хилендарски" в Асеновград (в случай, че вали - събитието ще се проведе вътре в сградата) ще изпълним 108 пъти слънчевия поздрав. Тук провеждаме инициативата за втора поредна година. Чества се едновременно в 44 града на България, както и в много други държави. Слънцето се почита от древността. Ако го няма него, няма да има и живот на земята. Поздравът към слънцето се състои от 12 пози. Има напред огъващи и назад огъващи, които раздвижват цялото тяло. Така че човек, ако няма време за цяла йога практика, няколко пъти Слънчевия поздрав да направи, ще се чувства чудесно през деня. За бременните, обаче, не го препоръчвам. Те могат да го изпълняват, но в изключително бавно темпо. Освен това, коремчето ще пречи, така че по-скоро е по-подходящ за жените в по-ранна бременност. И все пак дори и по-бавно да се прави, е необходимо много добре да се диша по време на изпълнението му. Относно самото събитие този петък, ще има постелки. Но ако желаещите да се включат имат лични такива, нека си ги носят за по-сигурно, за да можем да осигурим за останалите, които нямат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...