Ще има много безследно изчезнали след земетресението в Турция: Иво Иванов в "Отговорите" (ВИДЕО)

9434

Има ли аналог трагедията в Турция след земетресението? Може ли да се сравни със земетресението в Измит през 1999 г.? В седмичното обзорно предаване на Actualno.comОтговорите със Спасиана Кирилова” разтоваряме с журналиста от БНР и член на Българското геополитическо дружество Иво Иванов.

Според него за съжаление много хора при сегашното земетресение ще останат в графа "безследно изчезнали". "Сега (в сравнение със земетресението в Измир, бел. ред.), нещата са много по-различни. За съжаление броят на жертвите със сигурност ще продължи да расте. Аз съм сигурен, че маса хора ще останат в т.нар. графа „безследно изчезнали“. Разрушенията този път са много по-мащабни и са в много по-голям регион. И последствията за Турция ще бъдат дълготрайни. Защото ако досегашното амбициозно управление на президента Ердоган имаше за цел да прави суперстроежи като канала Босфора 2 през Истанбул, суперлетища и т.н., сега грамадната част от строителните усилия трябва да бъдат съсредоточени към възстантовяване на тези региони. Това има две страни. От една страна това ще даде тласък на националната икономика, защото строителният бранш, който дърпа работна ръка, създава работни места. Но от друга страна никой не може да компенсира жертвите. Това са разкъсани семейства, човешки съдби, мъка, както казват хората".

Адекватна ли беше реакцията на турските власти и света?

"Аз не мога да преценя доколко е адекватна поради причината, че трябва да има някаква база за сравнение. Различни издания сравняват реакцията с тази от 1999 г. и твърдят, че сега вече Турция е натрупала опит. Турция тогава нямаше дори служби за извънредна помощ и действия при такива природни бедствия, които бяха създадени едва след онова пагубно земетресение...

Каквото и да се направи, то все ще е малко. И всеки ще го оценява от личния си поглед. Но в крайна сметка има организация. Видимо си личи, че въпреки мащабността на пораженията, властите се опитват колкото могат да компенсират. Но щетите са грамадни. И това са маса хора навън, на улицата, които не могат така лесно за един или два часа да бъдат подслонени, да им бъдат дадени някакви прилични условия за живот. Този регион, където щетите са най-силни, той беше точно засегнат от голямата емигрантска вълна от Сирия. Сега тези, които бяха в къщите, ще трябва и те да отидат в палатките и лагерите. Ще се подобрява ситуацията, но все пак пораженията са грамадни и тези хора са в нечовешки условия".

Колко се влошиха отношенията между България и Северна Македония след неприятните събития, случили се около честването на рождението на Гоце Делчев, ще узнаете от видеоматериала:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

"Хамас" няма да изчезне с бомби и ракети: Проф. Владимир Чуков посочи пътя към мир (ВИДЕО)

"Спаси София" действа като комунистите: Антон Хекимян за бул. "Патриарх Евтимий" (ВИДЕО)

Петър Чолаков: ГЕРБ и ДПС нарцистично си търсят трети за управление (ВИДЕО)

"Не можем да си играем с живота и здравето на хората": Диана Русинова за промените на бул. "Витоша" (ВИДЕО)

"Няма интрига, няма и партия за всички": Социолог за ниската избирателна активност (ВИДЕО)

Атанас Славов: Допуснахме грешки, но искаме правова държава, а не публичен ресурс в частни ръце (ВИДЕО)

Край НДК ще се паркира по-лесно, отколкото на други булеварди: Борис Бонев обясни как (ВИДЕО)

"Криминална икономика и скрит транзит": Тихомир Безлов за историята на контрабандата у нас (ВИДЕО)

Кристина Кампос: Писането е да казваш истината

"Пуделите крият неработещата правосъдна система": Николай Денков пред Actualno

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю