Силвия Стоянова: Има университети в чужбина, които специално търсят български студенти

7830
Силвия Стоянова: Има университети в чужбина, които специално търсят български студенти
Снимка: iStock/Guliver

Какви са възможностите за придобиване на висше образование в чужбина обяснява Силвия Стоянова, координатор висше образование в агенция ЕДЛАНТА, която предлага  езикови курсове, средно образование и висше образование в чужбина. Кои са основните моменти при кандидатстването и самото образование зад граница обяснява г-жа Стоянова в интервю за Actualno.com.

Може ли да се каже се наблюдава повишен интерес на българските ученици към висшето образование в чужбина?

Да, има растеж, много по-голям става броя на студентите, които искат да получат висше образование в чужбина, най-вече в Европа. Водеща до момента е Великобритания, следвана от Германия. Засилва се интересът към Холандия, Дания и някои други страни като Италия.

На какво се дължи този повишен интерес към образованието в чужбина?

Образованието в чужбина предлага една различна среда, една отлична среда , където те ще се запознаят с хора от цял свят. Привличат и отличните бази на университетите. Учебните заведения в чужбина непрекъснато инвестират в най-новото, което се предлага на пазара. Обновяват сградите си, техниката и всичко, което се използва за обучението на студентите. Голяма част от преподавателите имат практически опит в сферата, в която преподават. Освен това образованието в чужбина изгражда характер. Студените стават по-самостоятелни, учат чужди езици.

Какъв е отзвукът за образованието, което са получили българските ученици у нас?

Един от петима студенти така и не завършва

20% от студентите не завършат своето образование. Най-много прекъсват младите хора, които влизат в направленията икономика, администрац...

Да, доволни са. Дори има университети, които специално търсят български студенти. У нас е много високо нивото в обучението по математика и физика. Това важи за такива специалности като компютърни науки и икономика. Тъй като учениците ни имат доста натоварена програма. Българските студенти имат добра академична подготовка. Друга нашумяла сфера е тази на изкуството. Много талантливи деца има в България, особено в сферата на музиката. Повишен е интересът към архитектурата и графичния дизайн, музикално продуценство, танците, балет , хореография. В тази област най-голям е интересът към Великобритания и Италия.

Кои са най-търсените специалности?

През последните години са компютърните науки и инженерните специалности. Бизнес и икономика остават на заден план.

Достъпно ли е висшето образовани в чужбина?

Да, може да бъде достъпно, но има начална инвестиция, за която са необходими спестявания. Съветвам родителите да започнат да се подготвят за кандидатстване в чужбина две години по-рано. Един от съветите, които даваме на нашите кандидат-студентите е да работят през лятото преди кандидатстването. Много страни предлагат студентски заеми, които са с преференциални условия. Има и безплатно образование, но понякога в тези случаи издръжката е по-висока. Някои университети в Англия предлагат стипендии за ниски доходи или за висок успех. Освен това студентите в чужбина имат и възможност за почасова работа. Някои университети дори помагат за намирането на работа.

ЕК: Българите с висше образование са малко

Българите, завършили висше образование, са 32 на сто от хората на възраст 30-34 години, показват данни за миналата година на Евростат, ...

Трябва ли държавата да подпомага младите да придобиват образование зад граница?

Вярвам, че трябва да има подкрепа. Има страни, които инвестират в това учениците им да учат в чужбина и после да се върнат и да приложат наученото.

Има ли проблем с българските дипломи за средно образование в чужбина?

Българските дипломи на гимназиално ниво са признати в цял свят.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю