Валентин Кичуков, Web Fusion: Прогнозирам драстично намаление на интернет сайтовете

96551
Валентин Кичуков, Web Fusion: Прогнозирам драстично намаление на интернет сайтовете

Валентин Кичуков и Валери Терзиев са собственици и създатели на уеб дизайн студио Web Fusion, което тази година отбелязва своя първи десет годишен юбилей. Разположена в Стара Загора, екипът им развива www.framar.bg, www.ivis.bg, www.minimod.bg и някои от другите много успешни сайтове в областта на електронната търговия и интернет бизнеса. Почти на 30 години, с две деца, твърдо решен да работи в България и да успее, за него работата задължително трябва да е и удоволствие.

10 години стаж в областта на уеб дизайна и интернет маркетинга не са шега работа. Кои са основните уроци, които човек успява да научи начело на многопрофилна компания като Web Fusion?

Иво Илиев от InteractAGE: Успехът е универсална валута за респект, завист и просперитет

Иво Илиев работи в сферата на интернет маркетинга от над 10 години. Със своя екип организират и провеждат дигитални кампании, реализира...

Да си призная, в самото начало ние приемахме работата си като забавление и това беше нещото, което ни помогна да минем през толкова много трудности, типични за всеки бизнес в България през периода 2003 - 2013 година. С растежа ни поехме нови отговорности, научихме се, че лоялността към клиентите и персонала трябва да е първостепенен приоритет за нас, като работодатели. Вярваме и в идеята за постоянното развитие – винаги да търсим нови хоризонти. Да си призная, това често е трудно, особено когато задачите за деня идват повече. Но важното е и да се забавляваме с нещата, които правим, добър начин да победиш рутината на деня.

Промени ли се начинът на мислене на клиентите ви за този период, техните изисквания и очаквания към един интернет сайт?

В компанията Web Fusion има много важно правило, което всеки служител трябва да спазва – търсим креативността и оригиналността. Затова и огромен процент от проектите ни са авторски, изцяло ръчна изработка. Това от една страна е добре за хората, които знаят какво „искат“ от уеб сайта си и от представянето си в интернет. В очите на клиентите, които искат лесни и бързи решения /„за половин час ми го направи и да тръгне“/ това са пък абсолютно ненужни неща, които често те дори и не разбират. Това са и проекти, които ние твърдо отказваме, като обясняваме, че няма никакъв смисъл от тях и не желаем да ги създадем. С увеличаването на влиянието на интернет върху манталитета на потребителите, вярвам, че групата на „знаещите“ ще се увеличи, но за сметка на това пък и техните искания ще стават все по-трудни за изпълнение, което си е чисто предизвикателство за екипа ни.

По-трудно ли е за една компания като Web Fusion да оперира от провинцията – Стара Загора е в центъра на България, но и на 3 часа път от София, където е съсредоточен бизнесът. Това било ли ви е е някога проблем?

От много години в родината ни е видима силна вътрешна миграция, в която знаещите и можещите се местят към първите няколко големи града, в търсене на развитие, по-добро заплащане и по-адекватен социален живот. Това е причината и София да се развие като огромен бизнес, финансов и интелектуален мегаполис, за сметка на много други градове. В нашата сфера и с добрата комуникация, която имаме посредством интернет, не е проблем да работим с централен офис в Стара Загора, както и с добра и динамична мрежа от работещи на свободна практика хора от цялата страна, защото ни трябват специалисти от всякакво естество – примерно, преводач с японски език, ботаник, лекар с дефицитна специалност. И все пак, за максимално бърза реакция и полезност за нашите клиенти Web Fusion има представител в София и региона, това е и главният дизайнер и съдружник в компанията ни - Димитър Николов. Също имаме и представител за Варна и региона, както планираме и още представители за Пловдив, Бургас и Велико Търново. Клиентите ценят ексклузивните ни решения и това е решаващо за избора им. Интернет превърна света в глобалното село /което Маршал Маклуън предсказа още през 1962 година/, в което електронните улици водят до всяка точка на света.

България измества Индия на пазара за кол-центрове

Британски компании като Thomas Cook, eBay, Sky, Seatwave и Zumba Fitness са извели много аспекти на своите клиенти услуги в България. Т...

Стара Загора е град, който обичаме, основната ни част от екипа са наши съграждани и ние сме горди, че правим нещо работещо, с което даваме шанс на младите хора тук за развитие. Ако търсим специалисти, които не са налични в България, тогава се свързваме с международни експерти, както примерно сега работим със спортен журналист от Испания по един проект. Това е причина за нас като компания да инвестираме в екипа ни и в тяхното обучение, което е най-доброто вложение към момента.

Говорейки за бутикови интернет решения, кои са сайтовете, с които се гордеете?

Не мога да не спомена национален здравен портал www.framar.bg, един от нашите първи проекти. За десет години този сайт успя да мине еволюцията от проста имиджова платформа до най-големия здравен сайт на България, с аудитория от 80-90 000 потребители дневно. Много от нашите нови клиенти имат този сайт за стандарт за успешно бизнес решение. Важното е да подчертая, че зад това наистина много добро начинание стоят труда и съпричастността на екипа на Фрамар – почти 50 човека – лекари специалисти, фармацевти, IT отдел, журналисти, маркетинг специалисти. Говоря и за „съпричастност“, защото никой от екипа на www.framar.bg не приема работата си като „ занимание от 8 до 17 часа“, а наистина вярват в проекта. Нещото, за което споменах и в самото начало – работата не трябва да бъде рутина и монотонност.

Какви са очакванията ви за бъдещето на интернет, кои са бъдещите хоризонти на развитие пред вашия бизнес?

Бях ви споменал за постоянното развитие, то е абсолютно задължително в  нашата сфера. Преди 10 години доминираха тежките статични сайтове, правени с лесни за използване платформи. Бе въпрос на престиж анимираното меню с относително проста структура. Сега такива сайтове няма почти, а всеки е ориентиран да търси решения, които са социално ориентирани, с повече динамика, обърнати към потребителите. Собствениците на сайтове най-накрая осъзнаха, че трябва да създават интересно съдържание, което да привлече читатели и респективно клиенти. Google също ни създава доста главоболия с почти постоянните промени, които много често са фатални за проектите, зад които стоят измами с нечестни SEO методи.

От днес сме онлайн и под земята

Днес бе даден официален старт на услугата „Онлайн и под земята”. Събитието откриха кметът на столицата Йорданка Фандъкова и...

Без да се опитвам да бъда визионер, бих предположил, че още известно време ще има много силно социално ориентирани решения, базирани на Facebook и другите социални мрежи. Статичните сайтове с малка динамика и копирана информация и сега са на път да изчезнат от предните позиции в търсачките. В момента в мрежите за общуване се изливат огромни суми пари за реклама, безброй са и опитите за регламентирана и нерегламентирана безплатна реклама, което вярвам, ще доведе и до техния край, поне в познатите нам форми. Бих искал да припомня на по-възрастните читатели за бума на IRC, ICQ, Myspace и за техния колапс след това. Не искам да съм лош пророк, но виждаме и вече първите признаци за отлив и от Facebook, заради високото ниво на рекламен шум, изтичане на лични данни или просто насищане на потребителите с такъв тип комуникация.

Предвиждам известен още ръст на интернет търговията в България, но са необходими адекватни закони за защита на потребителя от нелоялни търговци и от стоки с неясен произход. Много често се допитват до нас за решения на казуси в тази област, предвид успеха ни с интернет магазините. Въпросите, които трябва да решим, често са предизвикани и от относително ниското доверие на интернет потребителите тук в онлайн търговията. Върху това трябва да се работи.

От друга страна, тепърва ще са видими и последиците от спукването на дотком (.com) балона, което ще причини отпадане на много сайтове, поради нерентабилността им. Вярвам, че ще останат тези, които имат свое автентично и оригинално лице пред потребителите, работят правилно и инвестират в своето развитие, както и в необходимите специалисти – четирите задължителни предпоставки за успех.

Автор на интервюто: Ивайло Тончев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю