Виолета Донева: „Демократична България“ донякъде помогна на „Продължаваме промяната“ (ВИДЕО)

14960

Изборите показаха две неща – хората са изключително разочаровани от всички нас, занимаващи се с политика, и ни го показаха с ниската си избирателна активност. Това каза в Студио Actualno Виолета Янкулова-Донева от политическото ръководство на формация ДЕН и преподавател по туризъм в Нов Български университет.

От друга страна последните избори показаха, че изборната система в България все още не е чиста. Не са чисти избирателните списъци, не е чист начина на провеждане на избори, тъй като лошите практики, въпреки усилията, все още се виждаха. Нямам доказателства, но все още се виждаха опити за контролиран вот.

По отношение на „Демократична България“ (ДБ) резултатите ни са значително по-ниски може би защото не оправдахме очакванията на гражданите за нашата мечтана промяна и реформа. Ние имахме искреното желание да бъде създадено правителство и да започнем тази промяна, но тъй като бяхме достатъчно малко, че да не зависи от нас, хората не ни дадоха това доверие. Но все пак ни оставиха да имаме възможност да осъществяваме тази идея в парламента.

Може би донякъде подценихме „Продължаваме промяната“ (ПП). Те общуват с обществото с нашата риторика, до голяма степен съвпадат с нащия профил на политическо представяне. Може би донякъде ги подценихме, може би донякъде им помогнахме. Но те че имат собствен потенциал, който показаха, е факт.

Социално отговорно би било тази четворна коалиция – ПП, ИТН, ДБ и БСП да се състои. Обществото очаква да има правителство и без ясно управление държавата не би могла да бъде управлявана качествено, тъй като служебното правителство няма достатъчно възможност да прави реформи и промени. Българските граждани очакват от политиците отговорно поведение. Отговорното поведение означава всички да дадем всичко по силите си за съставянето на такова правителство. Колко устойчиво ще е, също зависи от нас.

Анализът на туристическия бранш към този момент е, че туризмът наистина страда много заради пандемията и така структуриран, както е в момента, единственото, което може да каже е, че има нужда от помощ. Това е обективен факт. На секторната група по туризъм, на която бях член при преговорите с ПП, обаче се видя нещо друго. Аз видях надежда за промяна. Министерството на туризма (МТ) е едно от ресорните министерства, които акомулират брутен вътрешен продукт (БВП). Когато е стартирало Министерството на туризма, БВП от страна на бранша е 17%. В момента преди кризата е стигнал 13%, което е обективен измерител да се покаже, че това министерство не е управлявало добре сектора. И за да съм по-конкретна, бюджетът на МТ е около 20 милиона лв., от тях 17 млн.лв. отиват за маркетиране на нашия туристически продукт.

Понастоящем също така ние правим нещо, което за мен е брутално лоша пазарна практика. Плащаме седящи места в самолет, за да получим туристи. Това е купуване на конкурентноспособност, както каза Кирил Петков. В групата имахме 4 различни стратегии и визии за туризма. Разликите в тях не бяха много големи, не бяха и малки. От страна на Бсп се чуха масово исканията на българския туристически бранш и желанието те да бъдат компенсирани. Те наистина имат нужда от компенсация. Не говорехме за суми, защото форматът не предполагаше финансов разчет. Форматът беше свързан само с визия.

Общото помежду ни е желанието туризмът в България да се промени. Да се създаде комплексен продукт, който да работи целогодишно, който да не бъде фокусиран върху масовия туризъм. Да се даде възможност на обществото да има самоинициатива. Да се базираме на ресурсите, които притежава страната ни, защото тя е много богата. Да се насочим към устойчив туризъм, което означава да използваме ресурса на природата си, но и да я опазваме, докато я използваме.

В нашата програма е записано, че ние трябва да обследваме ресурсите на България, да ги оцениме и да направиме програма, по която да е ясно каква точно леглова база трябва да построим около даден ресурс, за да не се получават тези изкривявания, на които сме свидетели. В нашата програма пише също, че трябва да преразгледаме концесиите, защото концесионирането на плажовете и на ски пистите, води до много лоши практики. Нашата идея е да върнеме туризма в общините, за да може хората да са свободни да проявяват инициатива. Записали сме още, че е необходимо да дадем възможност да се регистрират дадени местности или дадени комплекси във вид на курорт. Като нашата идея е по този начин да може туристическата такса да се приложи по друг начин и един човек, който се занимава с търговия в рамките на курортния комплекс да участва във формирането на тази туристическа такса така, че да остават повече пари в общините, които задължително да реинвестират обратно в курортния комплекс.

Ние трябва да маркетираме продукта си на съвсем друго място, да се стремим към по-високоплатежоспособни клиенти и по-комплексен продукт.

Ще има ли шанс и за по-малките туристически фирми и как ще се отрази въвеждането на зеления сертификат на бранша и сезона – отговорите във видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...